Az októberi extrém meleg tényleg megdöbbentő

Az októberi extrém meleg tényleg megdöbbentő, ha ráközelítünk.

Az októberi extrém meleg tényleg megdöbbentő

(Brutális nyár a szárazföldön és az óceánokon egyaránt) = melegebb az átlagosnál
(Brutális nyár a szárazföldön és az óceánokon egyaránt) = hűvösebb az átlagosnál

Az októberi enyhülés enyhülést jelentett az európai energiaválságra.

 

Több országban is a valaha mért legmelegebb októbert regisztrálták, némelyikben nagy különbséggel.

Mi a helyzet a déli féltekén októberben?

 

A La Niña továbbra is tartja magát a Csendes-óceánon. Ausztráliát és Dél-Amerikát erős hideglökések sújtották. Afrika déli részei kivételesen melegek voltak.

Forrás: Scott Duncan

Modellezett fitoplanktonközösségek a globális óceánban

A fitoplanktonok alkotják a tengeri táplálékhálózat alapját, és a Föld szénkörforgásának kulcsfontosságú szereplői. Emellett hihetetlenül változatosak is.

 

Ez a vizualizáció az 1994-1998 közötti domináns fitoplankton-típusokat mutatja, amelyeket a Darwin-projekt egy nagy felbontású óceán- és ökoszisztéma-modell segítségével hozott létre. A modell tartalmazza az 1994-1998 közötti (az ECCO2 modell által generált) áramlási mezőket, a szervetlen tápanyagokat, 78 fitoplanktonfajt, zooplanktont, valamint a részecskés és oldott szerves anyagokat. A színek az adott helyen a fitoplanktonok legdominánsabb típusát jelölik méretük és tápanyagfelvevő képességük alapján. A piros a diatómákat (nagy fitoplanktonok, amelyeknek szilícium-dioxidra van szükségük), a sárga a flagellákat (más nagy fitoplanktonok), a zöld a proklórókokkuszokat (kis fitoplanktonok, amelyek nem képesek nitrátot felhasználni), a ciánkék pedig a szinechokokkuszokat (más kis fitoplanktonok) jelöli. Az átlátszatlanság a szén biomassza koncentrációját jelzi.

A Darwin-projekt kulcsfontosságú része a tengeri ökoszisztémák elméleti és numerikus modelljeinek kidolgozása. Az itt látható adatok a Darwin-modellnek a Massachusetts Institute of Technology általános cirkulációs modelljének fizikai futtatásában végzett szimulációjából származnak, amelyet az ECCO (Estimating the Circulation and Climate of the Ocean) csoport végzett. A modell laboratóriumot biztosít a biológiai sokféleség és a különböző fitoplanktonfajok biogeográfiájának ellenőrzésére. Különösen az örvények és filamentumok (mezoszintű jellemzők) szerepe tűnik fontosnak az óceán magas biodiverzitásának fenntartásában.

Forrás: MIT Darwin Project


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.