Klíma(változás) Katowicében?

Klíma(változás) Katowicében? - ClimeNews - Hírportál

Aggodalmaink oka az, hogy a Katowicében ezekben a napokban COP24 címen zajló nemzetközi konferencia híre nagyon halványan jut el hazánkba.

Amennyire lehet követni az eseményeket, a viták alapvető témája eltér attól ami megmenthetné ezt a civilizációt. Holott manapság ennél semmi nem lehet fontosabb.

Mi viszont – a ZÖLD FÖLD mozgalom, a ClimeNews – Hírportál, a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, és a TZM Magyarország – hallatni szeretnénk a hangunkat a tanácskozáson, ezért az alábbi nyílt levéllel fordulunk valamennyi résztvevőhöz:

 

Nyílt levél a katowicei ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. ülése résztvevőinek

Tisztelt COP24 résztvevő Nemzetek Képviselői, Hölgyek és Urak!

1. Mivel a leghatékonyabb klímavédelem a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényre juttatása (a lányok iskolázása, valamint a fogamzásgátlás kompetenciájának és eszközeinek elérhetősége – lásd: drawdown.org)
– és mivel ennek hiányában ma még a teherbeesések közel fele baleset, amit a pár nem akart, és így naponta kb. 100000 gyermek sorsa indul tragikusan az anyja szándéka ellenére,
– és mivel a népességrobbanás a környezeti válság legfőbb oka,
– továbbá, mivel a fogamzásgátlás támogatása messze a leghatékonyabb segélyezési mód, egyben a szegénységből kiemelkedés-, és a nők egyenlőségének kulcsa, valamint az erőszakos konfliktusok hatékony enyhítője,
ezért kérjük, hogy a szegény országokat támogató nemzetközi fejlesztés (ODA) összegek legalább 20%-a a 3.7 és 5.6 Fenntartható Fejlődés célokra menjen, azaz a fogamzásgátlás kompetenciája és eszközei elérhetők legyenek világszerte.
Az 5/b. Millenniumi Fejlődési Cél indoklásaként az ENSZ Közgyűlés már 2005-ben kimondta: „A fogamzásgátlási lehetőségek nélkülözése aláássa az összes többi cél elérését.”

2. Mivel a karbonlábnyom az ökológiai lábnyom legnagyobb, közel 60%-os része, ezért kérjük, hogy vezessék be “nem karbonsemleges” termék, szolgáltatás vagy vállalat kötelező címke megjelölést, hasonlóan ahogy a felszámolás alatt lévő vállalatoknak is fel kell tüntetniük az F.A jelzést vagy a cigaretták dobozain a “káros az egészségre” feliratot.
Ugyanakkor támogassák az igazoltan karbonsemleges termékek és szolgáltatások, vállalkozások globális terjedését, megjelölésük fontosságát.

3. Eljött az ideje, hogy a nemzetközi jogban (és következésképp az államok jogrendjében) meghatározzák a klímabűnözés fogalmát és büntethetőségét.

 

Törteli Gabriella
A Zöld Föld Mozgalom vezetője

Rampasek László
A ClimeNews – Hírportál alapítója

Simonyi Gyula
A BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnöke

Kántor Sztella Nóra
A TZM Magyarország Országos Koordinátora

Letölthető magyar és angol nyelven PDF formátumban:

COP24_ZF_CN_BOCS_TZM_final_en.pdf
COP24_ZF_CN_BOCS_TZM_final_hu.pdf