A falvakat sem kíméli a légszennyezés

A falvakat sem kíméli a légszennyezés | ClimeNews - Hírportál

A 21. századra vezető halálozási tényező lett a légszennyezés. Egy friss tanulmány szerint évente 9 millió ember hal idő előtt világszerte a levegőben szálló por miatt, pont annyian, mint a dohányzás okozta megbetegedésekben.

A szennyezett levegőről leggyakrabban a nagyvárosok jutnak eszünkbe, pedig a kór a csendes, erdőben fekvő településeket is sújtja. Ennek oka, hogy a legtöbb helyen fával fűtenek, amit mindenki megérez a faluban.

— A téli időszakban erősen füstös, főleg az esti olyan időszakban, amikor már mindenki itthon van és fűt – mondta a Répáshután élő Mlakár Zsófia.

A Levegő Munkacsoport egy európai uniós projektben méri a falvak levegőminőségét. Műszerükkel a szálló por legkisebb részecskéi után kutatnak a völgyben fekvő település házai között.

— Répáshuta fönt van a Bükk oldalában, és elvileg itt nagyon tiszta hegyi levegő van, ennek ellenére a fűtés légszennyezése 10-20 szorosára emeli az ultra-finom részecskék számát. Ez az egyik legveszélyesebb légszennyező – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A szálló por nagyobb részecskéivel ellentétben az egészen apró koromszemcsék nem akadnak fenn a légutakban, hanem a véráramba is bejutnak, keringési- és érrendszeri megbetegedéseket okoznak, ami stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet.

A levegő szennyezettségéből fakadó megbetegedések évente több mint tízezer ember életét követelik Magyarországon, de ebben nem csak a nagyvárosok érintettek. Az olyan kistelepüléseken is, mint Répáshuta, ahol négyszázötvenen élnek, évente egy ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt.

Forrás: Euronews / Bozsik Dániel