Az éghajlatváltozással kapcsolatos dezinformáció veszélye

A Conscious Advertising Network által vezetett nyílt levél több mint 250 aláírást gyűjtött össze, és a Facebook, az Instagram, a Google, a Twitter, a TikTok, a Pinterest és a Reddit vezetőinek szól.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos dezinformáció veszélye

A COP26 konferencián a héten véget ért, a Conscious Advertising Network (CAN) márkákat, hirdetőket és a klímavédelmi közösséget hívott össze, hogy írják alá azt a nyílt levelet, amelyben felszólítják a globális vezetőket és a technológiai platformokat, hogy tegyenek lépéseket az éghajlati félretájékoztatás ellen.

A nyílt levelet eddig több mint 250-en írták alá, köztük Al Gore szervezete, a The Climate Reality Project, a Sky, a British Gas, a Virgin Media O2 és a Ben and Jerry’s is. A nyílt levél a digitális platformok azon fiókjait és oldalait kritizálja, amelyek reklámokból részesültek, miközben a COP26 során félretájékoztatást gyártottak és népszerűsítettek az éghajlatról.

Az Institute for Strategic Dialogue (ISD) és több mint 10 klímaszervezet által a COP26-on figyelemmel kísért napi szintű félretájékoztatás azt mutatta, hogy az éghajlati félretájékoztatás elharapózott, és a technológiai platformok jelenlegi intézkedései nem tudták ezt megakadályozni.

A helyzetet szemléltetendő, a Stop Funding Heat által nemrégiben végzett kutatás 2021 januárja és októbere között 113 olyan hirdetést talált a Facebookon, amelyek olyan üzeneteket tartalmaznak, mint például “az éghajlatváltozás egy hoax”, és amelyek becsült költése 58 000-75 000 dollár (42 000-55 000 font) volt.

A COP26 döntéshozóinak és technológiai platformoknak címzett levélben az éghajlati dezinformáció és félretájékoztatás egyetemes meghatározását kérik. Követeli továbbá, hogy a COP26 tárgyalási eredményei között szerepeljen “az éghajlati dezinformáció és félretájékoztatás elleni fellépés”, és hogy a technológiai platformok vezessenek be olyan, az éghajlati dezinformációra és félretájékoztatásra vonatkozó politikákat és végrehajtási intézkedéseket, amelyek kiterjednek a tartalomra, az algoritmusokra és a hirdetésekre is.

Az irányelveket a Covid-19 elmúlt 18 hónap során közzétett erőteljes munkájához hasonlítja. Jacob Dubbins, a CAN társalapítója elmondta: “Nincs általánosan elfogadott definíciója az éghajlati dezinformációnak és félretájékoztatásnak, és a legtöbb online platformnak nincs éghajlati dezinformációs és félretájékoztatási politikája. Nyilvánvaló, hogy mindkettőre szükségünk van a félretájékoztatás elleni küzdelemhez, amely komolyan megállíthatja a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására irányuló fejlesztéseinket. Már korábban is láttuk, hogy a félretájékoztatás kisiklatta a konferenciákat, és nem engedhetjük, hogy ez újra megtörténjen. A bolygónk és az életünk forog kockán.”

A levél és az aláírók listája:

Climate Mis_Disinformation Open Letter.pdf

Forrás: Campaign

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.