Az már világos, hogy elkezdődött

Az már világos kell legyen, hogy elkezdődött a klímakatasztrófa sorozat az egész világon, és ebből ahogy a péntekről – szombatra Magyarországon is áthaladó zivatarlánc okozta katasztrófák is tanúskodnak Európa se marad ki büntetlenül.

Az már világos, hogy elkezdődött | ClimeNews - Hírportál

Annak ellenére, hogy tudom nem leszek népszerű ezzel az – eseményeket összefoglaló – írásommal, nem mehetek el szó nélkül azzal kapcsolatban amit, a szélsőséges időjárási események okoztak az elmúlt pár napban.

  • Alma nagyságú jég potyogott Boszniában és Szlovéniában elképesztő károkat okozva ott. Bízom benne érti mindenki, hogy ha almanagyságú jegek potyognak az égből akkor az szinte felér egy szőnyegbombázással, legalább is a legintenzívebb helyeken!
  • A Severe Weather Europe szerint 312 ezer intenzív villámcsapást észleltek szerte Európában.
  • Szombatra virradó éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél, a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld Vas megyében. Emiatt 40 embert kellett kitelepíteni és elhelyezni ideiglenesen a helyi művelődési házban.
  • Péntek este délnyugati irányból Magyarországot elérő vihar jégeső, viharos szél, és felhőszakadás kíséretében sajnos megölt négy embert Dombóváron, köztük két gyereket. Egy negyven méter magas fa dőlt rá az autójukra.

Kép forrása: Bosnia Storm Chasers - 2018.06.08 - ClimeNewsFeltehetjük a kérdést ilyenkor, hogy ez még mindig a figyelmeztető jelek sorozata, vagy már megkezdődött a klímakatasztrófa aminek ez is a része. Ahogy a szélsőséges időjárási események megsűrűsödött és egyre erősebb jellege mutatja – nekem úgy tűnik – már ott tartunk, hogy minden napra jut valami ebből a világban. Mindenesetre a klímaváltozással összefüggésben lévő igen veszélyes, sok esetben tragikus események tartósan velünk vannak egy ideje úgy, hogy az események sorozata sűrűsödik és a szélsőséges időjárási események erősödnek (szél sebessége, csapadék intenzitása, villámlás gyakorisága és erőssége…). A védekezés szinte lehetetlennek tűnik. A meteorológusok pedig össze -vissza beszélnek sokszor az éghajlatváltozás időjárási eseményivel összefüggésben. Hiába az egyetlen jósláson alapuló tudományág a meteorológia ahol elfogadott szóhasználat a lehet, a talán, és a bekövetkezhet. Az emberek, a lakosság életével kapcsolatban,  ez pedig számomra elfogadhatatlan. Megteszem, legalább egy helyen jelenjen meg és ez legyen a ClimeNews, hogy ez az eseménysorozat, ami talán a Katrina hurrikánnal kezdődött 2005-ben és világviszonylatban vizsgálva szinte 2018-ra mindennapossá vált szélsőséges időjárási eseménysorozatot  klímakatasztrófának hívunk!

Mennyi idő kell még ahhoz, hogy felismerve a világkatasztrófa közelségét azonnal cselekedjen az egész emberiség? Elforduljon a fosszilis energiahordozóktól teljesen és átlépjen egy dekarbonizált világba, a legrövidebb időn belül. Folyamatosan, évente karbonsemlegesítéssel kiegyenlítve a saját karbonlábnyomát, azzal támogatva a legrövidebb időn belüli átállást és a karbonmentes technológiákra való teljes átállást az iparban, a mezőgazdaságban, és az otthonainkban egyaránt. A karbonsemlegesítésnek (carbon offset) van Magyarországon szakértő szervezete, megfelelő bázissal a háta mögött ez pedig a BOCS Alapítvány. Ismert szervezet a kormány és a legtöbb döntéshozó számára, és itt működik mindenki orra előtt, később nem mondhatja senki, hogy nem tudott róla.

Rampasek László

 

 

Legyen a ClimeNews – Hírportál Támogató Tagja!
A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.

ClimeNews TÁMOGATÁS