Börtönbüntetést kértek a fukusimai erőmű volt menedzsereire

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérték japán ügyészek szerdán a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokió Elektromos Művek (TEPCO) három egykori vezető menedzsere ellen, mert ez utóbbiak nem tudták megakadályozni a nukleáris szerencsétlenséget.

Börtönbüntetést kértek a fukusimai erőmű volt menedzsereire | ClimeNews | Fotó: AFP - Yomuri Shibun.

A tokiói kerületi bíróságon zajló eljárásban a törvényszék által kijelölt, ügyészként eljáró jogászok azzal érveltek, hogy a nukleáris katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a TEPCO vezető illetékesei az akkoriban rendelkezésre álló információkat összegyűjtötték volna és a megfelelő óvintézkedéseket megtették volna egy esetleges szökőár következményeinek kivédésére. Az ügyészek szerint a korábbi tanúvallomásokból kitűnik, hogy a fukusimai atomlétesítmény vezetését már 2008-ban figyelmeztették egy 15,7 méter magas szökőár veszélyére. Ennek ellenére a cég nem tett óvintézkedéseket, mert a konszern vezetőségének fontosabb volt elkerülni az atomerőmű leállítását, mintsem, hogy a problémát megoldják.

A 78 éves Cunehisa Kacumata, a TEPCO akkori vezérigazgatója, valamint a 72 éves Icsiro Takekuro és a 68 éves Szakae Muto alelnökök ártatlannak vallották magukat, azt állítván, hogy a cunamit nem lehetett előre látni, s a katasztrófa akkor is bekövetkezett volna, ha történetesen bevezetik a biztonsági intézkedéseket.

A három vezetőt foglalkozás körében elkövetett – halált és sérülést okozó – gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A vádirat szerint 44 ember haláláért felelősek, köztük olyan betegek elhunytáért, akiket egy kórházból kellett evakuálni az atomerőmű-katasztrófa miatt. Terhükre róják még tizenhárom ember sérülését, akik részben hidrogéngáz-robbanások miatt kaptak sebet a nukleáris létesítményben.

A védelem jövő márciusban tartandó meghallgatáson adhatja elő utoljára az érveit a 2016 óta zajló eljárásban.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül kettőben megindult a magolvadás, három reaktorépületet hidrogénrobbanások rongáltak meg. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Forrás: Szabó Dániel – Napi.hu