Prof. Dr. Vida Gábor – A természeti tőke beárazása

“A természeti tőke beárazása helyettesíthetőséget feltételez, ám vannak olyan területek, ahol ez nem érvényesülhet. Ha volna egy olyan összeg, amiért hajlandó lennél eladni az anyádat, tudnál ezen a pénzen  egy másik anyát venni magadnak?” (Joss Tantram)

Prof. Dr. Vida Gábor - A természeti tőke beárazása - ClimeNews

Magyarországon még most is a Tudományos Akadémiának a keretein belül is vannak olyanok, akik kétségbe vonják a szén-dioxid szerepét a klímaváltozásban!… Pénzzel helyettesíthető-e egy-egy természeti érték? Ha egy erdőt  beárazunk az többnyire csak az ott fellelhető kivágott fának az értékéből tevődik össze. Viszont ez nem ilyen egyszerű, mert egy élő erdőnek a bioszféra részeként sok más szolgáltatása is van. A pénznek egy elég jelentős szerepe van, a biodiverzitási válságban is.

Prof. Dr. Vida Gábor Széchenyi-díjas magyar biológus, genetikus, ökológus, egyetemi tanár az alábbi videóban érthetően és világosan összefoglalja, mit gondol az erre vonatkozó kérdésekről. Ebben az előadásban a mostani történések megértéséhez elengedhetetlen ismeretanyagról van szó, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Rampasek László