Elmozdult az Északi-sark egyik legvastagabb egybefüggő jégtáblája

Vezető tudósok figyelmeztetnek, hogy az Északi-sark jégtábláinak töredezése a jegesmedvék és a fókák kihalásához vezethet.

Shrinking sea ice threatens wildlife such as polar bears and in turn causes temperatures to rise ( Rex ) - ClimeNews

Ha az egybefüggő jégtáblák is feldarabolódnak, megszűnik a jegesmedvék és a fókák természetes vadászterülete. Az augusztus elején készült műholdfelvételek szerint ez a legrégebbi és még egyben maradt jégtábla megrepedt és elkezdett távolodni a partvonaltól… A probléma kiterjed arra is, hogy a feldarabolódás tovább növelné a térség felmelegedésének sebességét. A “rendkívül szokatlan” jelenség a melegebb hőmérsékletek következménye, ami a tengeri jeget ebben a régióban vékonyabbá teszi. Ennek eredményeképpen a jég könnyebb és törékenyebb.

Ez újabb bizonyítéka a globális felmelegedés okozta kedvezőtlen változásokra ami mindannyiunkra, nem csak az állatokra kihatással van. Ismét egy adalék arra vonatkozólag, hogy azonnali cselekvésekre van szükség. Nem elég, ha a társadalom egyre szélesebb tömegei ismerik a klímaváltozás jelenséget, nem szabad elfogadni, hogy nem tudnak ellene tenni. De igen, a döntéseikkel befolyásolni tudják a saját és az egész civilizáció jövőjét, ahogyan történt ez mindig is a történelmünk folyamán. Le kell azonnal zárni a fosszilis felhasználás és a korlátlan szaporodás erőltetésének korszakát. Aki teheti a munkájával, aprópénzzel (adományokkal), segítheti a téma szakértőjének mozgalmát Magyarországon is.

Rampasek László
Forrás: INDEPENDENT