Átadták a világ legnagyobb elektromos kompját

Átadták a világ legnagyobb elektromos kompját Dániában. Az Ellen névre keresztelt komp először a múlt héten szállított utasokat Fynshav kikötőjéből a Dánia balti-tengeri szigetén, Aerőn (eredeti írásmódja: Ærø) lévő Sobyba.

Átadták a világ legnagyobb elektromos kompját | ClimeNews - Hírportál

A 30 jármű és 200 utas szállítására képes e-komp korábban példátlan, 4,3 megawattórás összkapacitású akkumulátor csomaggal működik.

A gyártó svájci Lechanché cég vezérigazgatója, Anil Srivastava közleményben úgy nyilatkozott, hogy rendszerük használatával évenként többek közt 2000 tonna szén-dioxid, 42 tonna nitrogén-oxid és 1,4 tonna kén-dioxid atmoszférába áramlása előzhető meg, míg az aerői közlekedési hatóság igazgatója, Keld M. Moller azt emelte ki, hogy az utasok így zajtól, vibrációtól és kipufogógáztól mentes utazást élvezhetnek.

Feltöltései között az e-komp 22 tengeri mérföld (40,7 km) megtételére képes – ez hétszerese a korábban megtehető távolságnak.

A dániai e-komp fejlesztése és üzembe helyezése az Európai Unió támogatásával valósult meg. Uniós cél, hogy 2030-ra 100 vagy még annál is több hasonló komp közlekedjen európai vizeken.

Az Ellen vízre bocsátása összhangban áll a dán kormány két hónapja meghozott rendeletével is, mely szerint a károsanyag-kibocsátás csökkenésének belátható időn belül 70 százalékának kell lennie a múlt század 90-es éveihez képest (jelenleg 40 százalékos a csökkenés).

Hasonló stratégiát fogadott el a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet is, amely a 2008-as szinthez képest 2050-re 50 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkenést ír elő.

Forrás: EuroNews


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.