A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz

A Bosch 2020-ig világszerte eléri a karbonsemlegességet telephelyein, elsőként lesz karbonsemleges a világ ipari nagyvállalatai között!

A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz | ClimeNews - Hírportál

  • Kiterjedésének mértékét és vállalt határidejét tekintve is példa nélküli a Bosch karbonsemlegességi kezdeményezése
  • Beruházások gyárakba, épületekbe, megújuló és zöld villamos energiába
  • Több mint egymilliárd eurót különítettek el energiahatékonyságra

Stuttgart és Renningen, Németország – A Bosch már jövőre teljesen klímasemlegessé válik: a vállalat világszerte működő több mint 400 telephelye, valamint műszaki, gyártási és adminisztratív létesítményei többé nem hagynak karbonlábnyomot maguk után. Ezzel a Bosch lesz az első olyan jelentős ipari vállalat a világon, amely alig több mint egy év alatt éri el ezt az ambiciózus célkitűzést. „Felelősségünknek érezzük az éghajlatvédelmi intézkedéseket és úgy gondoljuk, hogy most kell cselekednünk” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. A karbonsemlegesség gyors elérése érdekében a Bosch a közeljövőben több zöld energiát vásárol, az elkerülhetetlen CO2-kibocsátást pedig kibocsátáskompenzációval ellensúlyozza. A 2030-ig terjedő időszakban a vállalat fokozatosan növeli a megújuló energia arányát az általa előállított és vásárolt energián belül, és egymilliárd eurót fordít telephelyei energiahatékonyságának növelésére.

Gyors intézkedések a mielőbbi karbonsemlegesség érdekében

A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz | ClimeNews - HírportálA Boschhoz hasonló iparvállalatok jelentősen hozzájárulhatnak a globális klímasemlegesség ösztönzéséhez. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 32 százaléka gyártási tevékenységekből származik. Jelenleg a Bosch mintegy 3,3 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki évente. A vállalat értékteremtéséhez képest 2007 óta már közel 35 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. „Nem a nulláról indulunk. Folyamatosan túlteljesítjük a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó relatív céljainkat. Elérkezett az idő az abszolút célokhoz. Induljon hát a végső visszaszámlálás” – mondta Denner.

Összpontosítás a fenntartható, megújuló energiaforrásokra

Az esetleg megmaradó és az elkerülhetetlen szén-dioxid-kibocsátást 2020-tól kezdve a Bosch főleg zöld villamos energia vásárlásával és kibocsátáskompenzációs programokban való részvétellel fogja ellensúlyozni. A vállalat a társadalmi és ökológiai fejlődést célzó, szigorú normák szerint tanúsított környezetvédelmi projektekbe ruház be. A kibocsátáskompenzációt 2030-ig fokozatosan visszaszorítják, ezért a Bosch növeli a megújuló energiaforrásokba történő beruházásait. Emellett tervezi a vállalat tulajdonát képező, például az indiai Nashik és Bidadi településeken lévő fotovoltaikus rendszerek bővítését is. A vállalat számításai szerint ez az intézkedés tízszeresére fogja növelni a telepített energiakapacitást. A Bosch emellett hosszú távú, kizárólagos szállítási szerződéseket köt a világ különböző pontjain működő új szél- és napenergiaparkokkal, amelyek ezt követően állami támogatás nélkül is nyereségesek lesznek.

Egymilliárd euró és hálózatba kapcsolt megoldások a nagyobb energiahatékonyságért

A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz | ClimeNews - HírportálAz energiahatékonyság növelése hatásos eszköze a karbonsemlegesség elérésének. Az elkövetkező tíz év során a Bosch egymilliárd eurót fektet be gyárainak és épületeinek energiahatékonyságába. „Az energiafogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást nemcsak az értékteremtéshez viszonyítva, hanem abszolút értékben is csökkenteni kívánjuk – mondta Denner. A tervek szerint 2030-ra a vállalat évente további mintegy 1,7 terawattórányi energiát takarít meg. Ez több mint egyötöde a vállalat jelenlegi éves energiafelhasználásának, és megegyezik a kölni háztartások áramfogyasztásával. A Bosch már évek óta támogatja a környezetgazdálkodási megoldásokat. A vállalat csupán 2018-ban mintegy 500 energiahatékonysági projektet hajtott végre, közel 1,5 százalékkal csökkentve az energiafogyasztást. A hálózatba kapcsolt gyártás is a hatékonyság komoly hajtóerejévé lépett elő, a Bosch saját energiaplatformját – az Ipar 4.0 megoldások vállalati portfólió részét – már több mint 30 gyárban telepítette világszinten. A platform egy felhőalapú szoftvermegoldást jelent, amely minden gép energiafogyasztását külön tudja követni és vezérelni.

Az éghajlatvédelmi intézkedéseknek társadalmi és gazdasági hozadéka van

A vállalat 2030-ig egymilliárd eurós többletköltség mellett vásárol zöld villamos energiát, kapcsolódik be kibocsátáskompenzációs programokba és szerez be megújuló energiát. Ugyanezen időszak alatt a Bosch egymilliárd eurós beruházással fokozza a vállalaton belüli energiahatékonyságot. A jobb energiahatékonyságnak köszönhetően a Bosch körülbelül egymilliárd eurót takarít meg, ezért 2030-ra a karbonsemlegességre fordított vállalati kiadások összege kétmilliárdról egymilliárd euróra csökken.
„A karbonsemlegesség kivitelezhető, és kellő elszántsággal gyorsan elérhető. Beruházásainkból nemcsak a Bosch, hanem az egész emberiség is profitál” – mondta Denner.

Válogatás a Bosch példaértékű projektjeiből

A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz | ClimeNews - HírportálA feuerbachi gyár – energiahatékonyság az embereknek és a gépeknek köszönhetően
A németországi Feuerbach a Bosch legrégebbi telephelye a világon. Az 1909-ben létrehozott gyár létesítményeinek folyamatos és szisztematikus korszerűsítése útján járul hozzá a vállalat általános energiahatékonyságához. A gyár „Energieerlebniswelt” (energia-élményvilág) egységében tartott tréningek mellett a helyi team az energiamonitoringra és a munkatársak tudatosságának növelésére fókuszál. A gyár nagy sikerrel hajtott végre projekteket a hővisszanyerés, a helyiségautomatizálás, a gépi lekapcsolás-kezelés és a műhelyfelújítás terén. A gyár energiaigénye több mint 50 százalékkal esett vissza a 2017-es értékhez képest, az értékteremtéshez viszonyított szén-dioxid-kibocsátása pedig 47 százalékkal csökkent.

Energiamegtakarítás Homburgban az adatok feldolgozásával

A németországi Saar-vidék tartományban található homburgi Bosch telephely fokozatosan válik energiahatékony és öntanuló gyárrá. Az elmúlt két évben a gyárnak mintegy 5 ezer tonna, 2007 óta pedig több mint 23 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült elkerülnie. Ez a megközelítés a műszaki innovációt maximális átláthatósággal kombinálja. A gyárban a Bosch által fejlesztett energiagazdálkodási platform a gépektől mintegy 10 ezer mérési ponton begyűjtött adatok alapján dolgozik. A munkatársak minden gép energiafogyasztását külön tudják követni, vezérelni és optimalizálni. A műszaki megoldások között található a gyártóműhelyek igény szerinti szellőztetése, a különböző megmunkálási folyamatokból származó hulladékhő hasznosítása és a gépek okos fogyasztáskezelése.

Zöld tetők, fotovoltaikus rendszerek és karbonsemlegesség Renningenben

A renningeni Bosch telephely 2019 januárja óta karbonsemleges. A kibocsátáskompenzáció maradéktalanul ellensúlyozza a gyár fűtési rendszerében elégetett földgáz szénlábnyomát. A létesítmény vásárolt zöld villamos energia útján fedezi energiaszükségletét. Az épületek tetejére telepített 460 darab napelem modul pedig a kampusz részére termel villamos energiát. Az épületeken belüli hőmérséklet szabályozását a kutatási kampusz tetőfelületeire ültetett növényzet segíti; a növényborításon átszivárgó, a légkondicionáló rendszer hűtőtornyaiban használt esővizet egy 3 600 m3-es földalatti ciszterna gyűjti. A zöld tetők szigetelő puffert is képeznek a közvetlen napfény és a tetőn jelentkező túlzott hőfelhalmozódás ellen. Ez a kombináció 20-30 százalékkal csökkenti az épületek légkondicionálásához szükséges energia mennyiségét. A telephelyen egy víztisztítómű is üzemel, amely évente mintegy 20 ezer m3 ivóvíz megóvását teszi lehetővé a Bosch számára.

Fenntartható fűtés Rodezben

A telephely szénlábnyomának csökkentését tűzték ki célul a franciaországi Rodezben a 2009-ben kezdődött tervezéskor. A gyár azóta már egy 2013-ban átadott biomassza fűtőművel is rendelkezik, amely tanúsított, helyi, fenntartható erdészeti forrásokból származó faforgácsot éget. Az így nyert energiával vizet melegítenek és technológiai hőt állítanak elő Rodezben. A faforgács üzemű fűtőmű a telephely fűtési igényeinek átlagosan 90 százalékát fedi le. Évente mintegy 6 600 tonna faforgácsra van hozzá szükség. A biomassza elégetésekor nem keletkezik több szén-dioxid, mint amennyit a fák vontak ki a légkörből. A gyár mintegy 600 tonnával csökkentette az éves kibocsátását.

A bidadi és nashiki (India) szénlábnyom csökkentése helyben termelt energiával

A Bosch egy év alatt karbonsemleges lesz | ClimeNews - HírportálA Bosch India a helyi, természetes energiaforrások kiaknázásával kívánja elérni karbonsemlegességét. Annak érdekében, hogy a telephely nappal teljesen megújuló energiával működjön, a nashiki csapat 2015-ben megkezdte a gyár első fotovoltaikus rendszereinek telepítését. A háztetőkön, parkolókban és egyéb helyeken jelenleg működő 50 ezer szolárpanel a létesítmény éves energiaszükségletének nagyjából 20 százalékát állítja elő. 2015 óta a gyár mintegy 23 ezer tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását és körülbelül 25 ezer megawattórányi energiát takarított meg. Ez mintegy 23 500 indiai háztartás energiafogyasztásának felel meg. A Bosch szakemberei egy környezetbarát megoldást is kifejlesztettek a modulok tisztításához: a vizet többször újrahasznosítják és zöld módszerekkel tisztítják. A Nashiktól mintegy 1 100 kilométerre délre található bidadi telephelyen is a napenergiát hasznosítják. A gyár energiaigényének mintegy 30 százalékát fedezi a fotovoltaikus rendszer, amelynek további előnye is van: ideális feltételeket biztosít zöldségek és fűszernövények termesztéséhez, így a gyár étkezdéjét helyi terményekkel tudják ellátni. A telephely nemcsak a napfényt hasznosítja, hanem a helyi lakosság vízellátását is segíti azzal, hogy egy kis tóban gyűjti össze az esővizet.

Mexikóban a megújuló energia jelenti a Bosch fő energiaforrását

Mexikó átalakította energiapolitikáját. Az ottani energiareform értelmében 2024-re az ország áramtermelésének 35 százaléka nem fosszilis tüzelőanyagokból származik majd. Tekintettel a napsütéses órák magas számára és a szeles régiókra, Mexikó földrajzi és éghajlati adottságai kiválóan alkalmasak az említett cél elérésére, és a kormányzati, valamint üzleti szereplők elkötelezett támogatása esetén stabil alapot biztosítanak a változáshoz. A folyamatban részt vevő Bosch magasra tette a lécet: az összes mexikói Bosch gyár energiaigényének több mint 80 százalékát kizárólag a San Luis Potosí államban (Dominica) működő szélerőműparkból beszerzett energiával fedezik. A főként megújuló energiaforrásokra történt átállás nyomán a mexikói Bosch 56 ezer tonna CO2 kibocsátását tudta elkerülni 2018-ban.

Forrás: Bosch Media Service