Neked mennyi a karbonlábnyomod?

Számítsd ki a CO2 kibocsátásod, és vizsgáld meg a kibocsátás csökkentési és semlegesítési lehetőségeidet!

Neked mennyi a karbon lábnyomod? - ClimeNews„Szakértők becslései szerint ahhoz, hogy a klímaváltozás abbamaradjon, az egy főre eső teljes széndioxid kibocsátás nem haladhatja meg a 2,5 tonnát.” – írja Carolyn Fry A klímaváltozás – A XXI. század legnagyobb kihívása című könyvében. Ehhez képest Magyarországon az átlagos éves széndioxid kibocsátás 5-7 tonna között alakul, Amerikában pedig 18-20 tonna. Ezt kell lecsökkentenünk. A széndioxid kibocsátás csökkentésére vagy neutralizálására sok lehetőség kínálkozik.

A karbonlábnyomod megadja, hogy a tevékenységeiddel, mint az utazás, a lakóhelyed fenntartása, a fűtés, elektromos áramfogyasztásod, az étkezési szokásaid mennyi széndioxid kibocsátásához járulsz hozzá. Vállalatokra, intézményekre is meg lehet határozni. Termékeknél a karbonlábnyom számítás az életciklus elemzés részét képezi, és azt mutatja meg, hogy az adott termék a teljes életciklus alatt mennyi üvegházhatású gáz kibocsátáshoz járult hozzá az előállítástól a használaton és hulladékká váláson keresztül és megsemmisülésig.

Az alábbi linken elérhető kalkulátorral ki tudod számítani a személyes széndioxid kibocsátásodat:

A karbonlábnyom vagy szénlábnyom kiszámítása és rendszeres, például éves ellenőrzése abban nyújt segítséget, hogy nyomon tudjuk követni a kibocsátás csökkentése érdekében tett lépéseink eredményességét, és felülvizsgálhatjuk azokat. Ha nem vagyunk megelégedve a változás mértékével, további kibocsátás csökkentési lépéseket tehetünk, illetve vezethetünk be.

Többek között energiatakarékosra cseréljük az égőket, a hűtőt és más elektromos berendezéseket, javítunk a lakóépületünk szigetelésén, kevesebb húst fogyasztunk, vagy egyre többen napkollektort, szélturbinát szerelnek a házukra. Egy határ után azonban észre fogjuk venni, hogy egy adott szintnél tovább sajnos ésszerű keretek között már nem feltétlenül tudjuk tovább csökkenteni a széndioxid kibocsátásunkat. Például az autóból könnyen átszállhatunk a tömegközlekedésre vagy a biciklire, de nem valószínű, hogy egy adott távolság felett például gyalog fogunk bejárni a munkahelyünkre (hanem igénybe vesszük a tömegközlekedést), vagy hogy néha nem kapcsoljuk be a fűtést, vagy nem kapcsoljuk fel a lámpát, vagy ne használnánk számítógépet és így a hálózati elektromos áramot, vagy olyan termékeket, amelyek előállítása többlet kibocsátást okozott.

Vállalatoknál is hasonló a helyzet, általában egy adott szintig viszonylag könnyen és gazdaságosan lehet csökkenteni az üvegházgáz kibocsátásokat energiahatékonysági megfontolásokkal és megfelelően kiválasztott megújuló energiaforrások használatával, azonban még így is megmaradhat valamennyi kibocsátás, többek között például a szállításból, közlekedésből vagy más forrásokból.

Itt van jelentősége a maradék kibocsátás neutralizálásának, amit egy már működő auditált megújuló energiát termelő zöld farm, vagy egy karbon semlegesítő cég segítségével tehetünk meg. Ők különböző megvalósult kibocsátás csökkentést végrehajtott projektek minősített, auditált kibocsátás csökkentési egységeinek kivonásával végezhetik ezt el annak érdekében, hogy a megújuló energia beruházások hamarabb megtérüljenek, és további zöld beruházásokat lehessen végrehajtani, segítve ezáltal a megújulók gyorsabb elterjedését. A minősítés megléte azért fontos, mert ez garantálja, hogy valódi kibocsátás csökkentés valósul meg. A légkör szempontjából mindegy, hogy helyileg hol történik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: itthon, vagy egy fejlődő országbeli zöld farmon, ahol a fejlesztés akár még a helyi közösségek megsegítéséhez is hozzájárul (Social Carbon szabvány megléte).

Több vállalat is él a kibocsátás csökkentés mellett a semlegesítés lehetőségével. Például az Osztrák Posta kizárólag megújuló forrásból vásárol áramot, számos épületére napelemeket szerel, és önkéntes kvóták vásárlásával egyenlíti ki a szolgáltatásához kapcsolódó CO2-kibocsátást – írja a portfolio.hu. A Svájci Posta a teljes széndioxid kibocsátását neutralizálja, amely a postai levelek szállításából származik. A tisztajovo.hu írása szerint McLaren Mercedes lett a világ első széndioxid semleges Forma 1-es csapata. A Costa Ricaban működő Nature Air lett az első 100%-ban karbonsemleges légitársaság 2004-ben, amely újraerdősítési és erdővédelmi projekteken keresztül semlegesítette a kibocsátását, és így jelentős erdőírtásokat sikerült megakadályozni. Sok más légitársaság mellett a Scandinavian Airlines és a Virgin Australia is felajánlja utasainak a karbonsemleges utazást, azaz önkéntesen semlegesíthetik az utasok a többlet kibocsátásukat kibocsátás csökkentési egységek “nyugdíjazásával”.

Azonban itt felhívom a figyelmet arra, hogy ha neutralizálásban gondolkodunk, akkor olyan projekten keresztül végezzünk kibocsátás semlegesítést, amelyek rendelkeznek a nemzetközileg elismert karbon szabványok valamelyikével, mint a Gold Standard, VCS, Social Carbon vagy ISO-14064, ami garantálja, hogy valóban megvalósult kibocsátás csökkentés áll az adott projekt mögött. Hiszen csak ekkor van értelme és valós környezeti haszna a kibocsátás semlegesítésének. Ezt ellenőrizni tudjuk a publikus nyilvántartó rendszerek valamelyikében a részletes projektadatokkal és az auditálást végző céggel együtt.  A neutralizálás ára a megújuló farmon vagy a projektben további kibocsátás csökkentésre fordítható, amely lényegében a neutralizáláson keresztül kerül támogatásra.

Te hogyan járulsz hozzá a személyes széndioxid kibocsátásod csökkentéséhez? Ha a maradék kibocsátásod neutralizálásban gondolkodnál, akkor milyen (természetesen minősített) projekteket támogatnál ezzel szívesebben? Például szélerőműfarm, naperőmű, erdőtelepítés, fejlődő országokban a helyi közösségek megsegítése, stb.?

Forrás: felsofokon.hu /Joó Szilvia – környezetmérnök és kutató/