Globális problémákkal foglalkozni kockázatos és gyakran népszerűtlen

1965. szept. 27: Aurelio Peccei beszéde Buenos Aires-ben, amiből később kinőtt a Római Klub.

Globális problémákkal foglalkozni kockázatos és gyakran népszerűtlen | ClimeNews

Az első nagy találkozóra Rómában került sor 1968 áprilisában, de teljesen eredménytelen maradt. A résztvevők még a problémák megfogalmazásában sem tudtak megegyezni a két napon át folyó vitában. Azután egy Peccei lakásán tartott vacsorán a “hatok csoportja” (a szám hamarosan négyre csökkent) elhatározta, hogy állandó társaságot alapít. De hamarosan ezt a kis csoportot is felbomlasztották a véleménykülönbségek.
1969 szeptemberében az Európai Nyári Egyetemen Peccei és Alexander King előadása hatására Josef Klausz, Ausztria akkori kancellárja meghívta néhányukat Bécsbe. Ez jelentette annak a találkozósorozatnak a kezdetét, amely később a Római Klub tagjai és a világ vezető politikusai között jött létre.

A növekedés határainak https://www.clubofrome.org/report/the-limits-to-growth/ megjelenését világméretű vita követte.

Ha a lakosság számának, az iparosítás, a környezetszennyezés, az élelmiszertermelés méreteinek, az erőforrások kimerítésének jelenlegi növekedési tendenciái változatlanok maradnak, akkor a növekedés határait bolygónkon már valamikor a következő száz év folyamán elérjük. Ennek legvalószínűbb következménye az lesz, hogy mind a népesség száma, mind az ipar kapacitása viszonylag hirtelen és irányíthatatlanul visszaesik.

Mivel a nagy teljesítményű számítógépek alkalmazása a világban lejátszódó események előrejelzéseire még újdonságnak számított, a MIT-komputer által előrevetített globális pusztulás szenzációs hírnek bizonyult. Elszabadultak az indulatok, a felháborodott nyilvánosság a nulla növekedés prédikálásával vádolta meg mind a szerzőket, mind magát a Római Klubot, és vészmadaraknak bélyegezte őket.

Globális problémákkal foglalkozni kockázatos és gyakran népszerűtlen | ClimeNews

A nemzetközi bizalmatlanság légkörében a nemzeti döntéshozatal szintjén globális problémákkal foglalkozni kockázatos és gyakran népszerűtlen dolog. Pierre Trudeau https://en.wikipedia.org/wiki/1972_Canadian_federal_election, akkor miniszterelnök volt, jól látta ezt; a Római Klub salzburgi ülése után azt mondta, ha aszerint cselekedne, amit ott hallott és amit ő maga el is fogad, néhány héten belül távoznia kéne a hivatalából. Politikai karrierjének feláldozása pedig nem lendítené előbbre az ügyet: utóda kihasználná az ő népszerűtlen lépését, és ellenkező politikai álláspontot foglalna el.

Forrás: https://www.clubofrome.org/

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.