Van értelme a szén ellen küzdeni?

A fák tetején vívnak harcot a szén ellen Hambachnál

A Hambach erdőnél vagyunk, Németország legnagyobb külszíni lignitbányája közelében. Napfelkelte előtt a bányászati övezet felé tartunk, ahol óriási rendőri akció készülődik.

Több száz rendőr hatol be az erdőbe, hogy eltávolítsa a környezetvédőket. Az aktivisták elfoglalták a külszíni fejtés szélénél megmaradt fákat, hogy megakadályozzák a lignitbányászat kiterjesztését, megmentsék a Hambach erdőt és a globális klímát is.



A rendőrség különleges erőket vet be, amelyek képesek a magasban is beavatkozni. Az aktivisták mintegy 60 szállást eszkábáltak össze maguknak a fák tetején. A biztonsági erők lassan haladnak: a tiltakozók hozzáláncolták vagy -kötötték magukat építményeikhez.
Falvak a fák tetején

A faház-falvak egyikét Gaulnak hívják. A tiltakozók elbarikádozták magukat. Egyikük, egy fiatal nő Szellemnek nevezi magát.

– A fák tetején élünk, úgyhogy nem tudnak elérni minket – mondja. – Nem tudják letarolni az erdőt, amikor tele van emberekkel. A külszíni bánya már most is hatalmas, nagyjából 40 éve terjeszkedik. Most ki akarják vágni az erdő utolsó megmaradt részét is, hogy itt is ki tudják termelni a lignitet a föld alól. De nincs többé szükségünk lignitre, egy energiaforradalom közepén vagyunk. Nem alkalmazunk erőszakot, csak ülünk itt, a fák tetején. Reméljük, hogy maradhatunk. De nem alkalmazunk erőszakot – ismétli.

Azt kérdezem Szellemtől, hogy csatlakozhatom-e hozzá. Hallani sem akar róla. A go-pro kameránkat viszont magához veszi, csinál néhány jó felvételt. Szellem és barátai felkészültek a hosszú ostromra. Több hétre való vizet és élelmet tárolnak, ellenállnak a kiürítési rendeletnek. Tucatnyi ember szorult be ide.
40 év, 4 ezer hektár kiirtott erdő

Percekkel azután, hogy beszéltünk Szellemmel, rendőri biztosítással nehéz munkagépekkel vágnak utat a Gaul falu felé. Néhányan a földön is megpróbálják lassítani a kiürítést.

– Amit tesznek, azt talán szabályozza a törvény, de ez abszurd – bizonygatja Kai Neumann, egy tüntető diák. – Berlinben a politikusok most vitatják meg a szénbányászat megszüntetését. Tudjuk, hogy a szénnek hamarosan vége.

– Hihetetlen, hogy mi folyik mostanság Németországban – teszi hozzá egy diáktársa, Julia Brinner. – Feltehetőleg mi vagyunk az úttörők a klímapolitikában. Ez az erdő lehetett volna a jelképe a szén megszüntetésének. Ehelyett a szemünk láttára teszik tönkre. Ez abszurd, képtelenség…

Négy évtized alatt 4000 hektár erdőt vágtak ki. És még nincs vége.
Elharapózik az erőszak

Mintegy 2000 rendőr vesz részt az erdő kiürítésében, ez a legnagyobb biztonsági művelet, amelyet valaha végrehajtottak Németországnak ebben a régiójában, Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A legtöbb aktivista a polgári engedetlenséget választja. Egyesek viszont nem – tudjuk meg Erhard Nimtztől, a bánya közvetlen közelében fekvő Kerpen város szóvivőjétől.

– Tegnap este, amikor elhagytuk a Hambach erdőt, megtámadott minket két csuklyás, álarcos ember, Molotov-koktélokat dobtak ránk – meséli. – Egy rendőrautóban ültünk, mikor a gyújtóbombák felrobbantak.

A tartományi kormány figyelmeztetést adott ki arról, hogy a tiltakozások erőszakossá válhatnak. Valóban, a rendőrök figyelmeztető lövést adtak le, miután több álarcos kövekkel támadta meg őket.
Shiva

A fák tetején lévő hét kezdetleges település közül a Bükkfalu nevűt kerestük, de eltévedtünk, végül a Barátságosban kötöttünk ki. A nevével ellentétben barátságtalanság fogad bennünket: álarcosok egy csoportja azt mondja, hogy hagyjuk abba a filmezést. Meg kell nyernünk a bizalmukat. Végül aztán a Barátságos Falu közössége beleegyezik, hogy forgassunk. Néhány aktivista már hat éve él itt, 25 méter magasban alszanak a fák tetején.

Shiva egy éve csatlakozott hozzájuk. Holdháznak nevezi magaslati fekvőhelyét. Nem könnyű eltávolítani… Shivának kétségei vannak a demokráciát illetően. Úgy véli, az egyenlő hatalommegosztás, a képviselet és a részvétel elve nem működik jól. Shiva nem válaszol arra a kérdésre, hogy maga is részt vett-e szabotázsakcióban. Arra azonban kész, hogy az erőszakról beszéljen, a határvonalakról és az illegalitásról.

– Az RWE egy óriási energiatársaság, rengeteg pénzzel. A szénre hajtanak. Amit itt csinálunk, az szembemegy a törvénnyel ismeri el. – A harcban illegális eszközöket használunk, melyek nem törvényesek. Ez a terület az RWE-hez tartozik. Természetvédelmi területté kellett volna nyilvánítani, de megvásárolták. Amikor megrongálsz egy markológépet, ugyanolyan büntetés jár érte, mint ha egy embert támadnál meg. Ez nem helyes, a dolgokat el kellene választani. Ha megrongáljuk az egyik átkozott gépet, az nem erőszak… Élőlény vagy ember ellen soha nem alkalmaznék erőszakot.

Hangjában nincs gyűlölet, sötét szeme egyenesen ránk néz. Teával kínál, miközben a rendőrök a távolban gyorsítják az erdő kiürítését. Shiva még emlékszik arra a pillanatra, amikor elhatározta, hogy csatlakozik a Barátságos Faluhoz. Akkor történt, amikor a külszíni bánya peremén állt.

– Láttam ezt a tágas, halott földet. Borzasztó volt, mint egy holdbéli táj – idézi fel. – Távolabb, a horizonton láttam az összes széntüzelésű erőművet, és a szmogot, amely a kéményeikből áradt. Láttam ezt a füstös ködöt, amely mindenfelé lebegett a levegőben, ez sokkolt, úgy éreztem, nem kapok levegőt. Aztán hátat fordítottam, és láttam ezt a káprázatos erdőt, tele hangokkal, tele élettel, tele csivitelő, csiripelő, egymásnak felelgető madarakkal, tele széllel, amely mindent megmozgat, tele harmóniával, tele színnel. Még mindig libabőrös vagyok, ha erre a pillanatra gondolok.

Lezárult egy korszak, bezárt az utolsó német szénbánya

Van értelme a szén ellen küzdeni? | ClimeNews - Hírportál

Bezárt az utolsó szénbánya, és ezzel véget ért az ipartörténelem egy korszaka pénteken Németországban – írta az MTI a dpa-ra hivatkozva 2018. december 21-én.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a bottropi Prosper-Haniel bányában átvehette az utolsó darab kibányászott kőszenet. Ez gyásznap Önöknek – mondta a német államfő Jürgen Jakubeit aknász jelenlétében, aki átnyújtotta a mintegy hétkilogrammos kőszén rögöt. Ez nemcsak egy darab kőszén, ez egy darab történelem, amit kezemben tartok – jelentette ki Steinmeier az MTI szerint.

“Sötét nap ez a mai”. A németországi kőszénkitermelés “végérvényesen és visszavonhatatlanul” leáll. Ez minden vájárnak nehezére esik, és aligha lehet szavakba önteni, amit bányászaink ma éreznek – mondta Peter Schrimpf, a RAG bányászati vállalat vezetője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor a bányászat európai jelentőségét emelte ki. Szén és acél nélkül nem indult volna útjára az európai integráció. A szén és jólét elválaszthatatlanok – mondta Juncker a bottropi ünnepélyes rendezvény előtt, amelyre a politikai, gazdasági és kulturális élet közel ötszáz szereplőjét várták.

A kőszénkitermelés leállításáról 2007-ben állapodtak meg a német szövetségi kormány, valamint a leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália és Saar-vidék tartományok, illetve az IG BCE bányászati vállalat. Akkor közel 33 ezer vájár és más alkalmazott dolgozott az iparágban. Mára a RAG konszernnek már csak háromezer alkalmazottja maradt. Nagyvonalú előnyugdíjazásokkal elejét tudták venni a tömeges elbocsátásoknak.

Az idén Németországban mintegy 2,6 millió tonna szenet termeltek ki. Az 1950-es évek szénbányászatának aranykorában több mint 150 millió tonna volt az éves átlag.

Az utolsó bánya bezárásával nem ért azonban véget a kőszén felhasználása Németországban. Az áramtermelésben és az acélművekben továbbra is rá vannak utalva a kőszénre, amit a jövőben teljesen importból fognak fedezni.

Forrás: Euronews; MTI; DPA; Domokos Erika – Napi.hu