A gazdasági növekedés már úgysem javítja a jóllétet

Szerencsére egy bizonyos szint fölött (amit hazánk már rég elért) a gazdasági növekedés már úgysem javítja a jóllétet, csak a jövedelmi egyenlőségek csökkentése (pl. jövedelmi plafon, vagyonadó, robotadó, minimálbér-emelés, közmunkabér-emelés, alapjuttatás, stb. révén).[1]

A gazdasági növekedés már úgysem javítja a jóllétet - ClimeNews

Az OECD országok további gazdasági növekedése tehát társadalmilag indokolatlan, a szegény országokkal szemben etikátlan, ökológiai szempontól pedig kifejezetten öngyilkosság. Románia 2013-ban élérte el a fenntarthatóságot, amihez hozzájárult a népességfogyás is – ebben is megelőzött minket. Mi pedig továbbra is görcsösen erőltetjük a szaporodást, aminek az az eredménye, hogy az alacsony jövedelműek körében a legnagyobb a gyermekek száma.[2]

Mivel túlléptük a Föld eltartóképességét, így világszerte fogy a természeti tőke, mint pl. az ivóvíz, a talajok, az erdők, a halak, stb. Ennek tekintetében kifejezetten előnyös a fogyás! Az elöregedés egy szükséges, átmeneti állapot, ami a korábbi túlnépesedés következménye.

Egy saját területét túlterhelő országnak (mint pl. USA, Anglia, Magyarország, Németország, stb.) nem célszerű befogadnia bevándorlókat, mert azzal csak sietteti az összeomlást, ami a bevándorlóknak is rossz. A legetikusabb és leghasznosabb, amit ezek az országok tehetnek, az az, hogy az 1994-es kairói egyezmény szellemében megfelelően a nemzetközi fejlesztés keretében támogatják a családtervezési lehetőségek megteremtését az érintett országokban, ill. a menekülttáborokban.

Kanada, Norvégia, Svédország, Oroszország, és a Balti államok ökológiai szempontból alkalmasak arra, hogy bevándorlókat fogadjanak (az eltérő kultúrából, és a kölcsönös gyűlöletből fakadó társadalmi feszültségek idővel várhatóan gyengülni fognak, feltéve ha nem hagynak senkit nyomorogni, és továbbra sem terhelik túl az ország területét).

Sztella Nóra Kántor

[1] https://www.ted.com/talks/richard_wilkinson?language=hu

[2] https://abcug.hu/a-kozmunkasok-mindenkinel-tobbet-szulnek/