Karbonsemleges lesz Németország

Angela Merkel megígérte, a német gazdaság karbonsemleges lesz 2050-re. A német kancellár egy berlini nemzetközi klímakonferencián azt is kijelentette; csatlakozni kíván azon európai országokhoz, amelyek vállalták, megszüntetik az összes üvegházhatást kiváltó gáz kibocsátását addig.

Macron francia elnök – 8 másik uniós tagállammal – a múlt héten indította ezt a kezdeményezést.

– Gyermekeink és a fiatalok az egész világon, akik megszervezték az iskolákban a “Péntekek a jövőért” klímavédelmi akciójukat, felelősséget raknak a vállunkra. Világszerte nyomást gyakorolnak a politikusokra. És hogy őszinte legyek – természetesen, bármit könnyebben kimondanék, de muszáj megtennem – ez teljesen érthető a részükről – fogalmazott Angela Merkel.

A klímakonferencia idejére a Greenpeace demonstrációt szervezett a német fővárosba. A Brandenburgi kapunál olvadó, jégből kifaragott üzenetük világos; nem fogy az időnk a cselekvésre, elfogyott!

– A jövőnkért most kell meghoznunk a helyes döntéseket. Azért vagyunk itt, hogy elküldjük az “utolsó esély” egyértelmű üzenetét; elfogyott az idő! – mondja az egyik aktivista.

A klímaváltozás évente negyedmillió ember idő előtti halálát okozhatja világszerte – jelezte az Egészségügyi Világszervezet 2014-ben. Ma már ennek a többszöröséről szól a szakemberek becslése.

Forrás: EuroNews