Klímaszakértők: Senki sem akarja, hogy igaza legyen…

Klímaszakértők: “Senki sem akarja, hogy igaza legyen”: a klímatudósok elszörnyedése és elkeseredése a globális előrejelzések megvalósulása miatt.

Miközben az északi félteke ég, a szakértők mély szomorúságot – és bosszúságot – éreznek, miközben rettegnek attól, hogy mi vár rájuk ezen az ausztrál nyáron.

Klímaszakértők: Senki sem akarja, hogy igaza legyen...Felperzselt föld … erdőtüzek füstje tölti meg az eget Québecben július 18-án, amikor Kanada-szerte közel 900 erdőtűz ég a legrosszabb tűzvészes szezonban. Fényképek: Olivier Pilon/Societe De Protection Des Forets/AFP/Getty Images

A Guardian Australia hét vezető klímatudóst kért meg, hogy írják le, mit éreznek, amikor az északi félteke nagy részét viharos hőhullámok sújtják, és számos globális szárazföldi és óceáni éghajlati rekord megdől.

“Megdöbbentett a kegyetlenség”

Ami most világszerte zajlik, az teljesen megfelel a tudósok várakozásainak. Senki sem akarja, hogy igaza legyen. De ha őszinte akarok lenni, megdöbbent a jelenleg tapasztalható hatások hevessége. Nagyon félek a pusztítástól, amit ez az El Niño fog okozni. Ahogy a helyzet romlik, elgondolkodom azon, hogyan lehetek a leghasznosabb egy ilyen időszakban. Próbáljam továbbra is folytatni a kutatói karrieremet, vagy még több időt szenteljek a nyilvánosság figyelmeztetésére? Az egyre súlyosbodó válsággal járó nyomás és szorongás sokunkat megvisel.

  • Dr. Joëlle Gergis, a Fenner School of Environment and Society klímatudományi főelőadója, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ARC Centre of Excellence for Climate Extremes társult kutatója.

“Még az 1,2 Celsius-fokos globális felmelegedés sem biztonságos”

Az 1990-es évek közepén már tudtuk, hogy az éghajlati modellek előrejelzéseinek hátuljában szörnyek leselkednek: szörnyű hőhullámok, katasztrofális szélsőséges esőzések és árvizek, szubkontinentális méretű erdőtüzek, a jégtakaró gyors összeomlása, amely egy évszázadon belül méterekkel megemeli a tengerszintet. Tudtuk – ahogyan a gravitációt is ismerjük -, hogy az ausztráliai Nagy-korallzátony az egyik legkorábbi áldozata lehet a korlátlan globális felmelegedésnek.

De ahogy a mai szörnyű, halálos kánikula Ázsia, Európa és Észak-Amerika nagy részén olyan hőmérsékletet okoz, amilyet még soha nem tapasztaltunk, úgy találjuk, hogy még az 1,2 Celsius-fokos globális felmelegedés sem biztonságos.

Súlyos hőhullámok sújtják az északi féltekét – videóriport

Mindezt a fosszilis tüzelőanyag-ipar hajtja. Ezt a politikai vezetők teszik lehetővé, akik nem hajlandóak ezt az iparágat ellenőrzés alá vonni, és olyan politikákat támogatnak, mint a (kvóta) kompenzáció és a gázszektor masszív bővítése, amelyek egyszerűen lehetővé teszik ennek az iparágnak a folytatását.

  • Bill Hare, fizikus és éghajlatkutató, a Climate Analytics vezérigazgatója.
Olyan ez, mintha az emberiség halálos orvosi diagnózist kapott volna, és tudná, hogy van rá gyógymód, de tudatosan úgy döntött, hogy nem menti meg magát. – Lesley Hughes professzor

“Milyen más választásunk van?”

Így néz ki most az éghajlatváltozás. És így néz ki az éghajlatváltozás a jövőben is, bár valószínűleg tovább fog romlani.

Nem tudom, hány figyelmeztetésre van még szüksége a világnak. Olyan, mintha az emberiség halálos orvosi diagnózist kapott volna, és tudná, hogy van gyógymód, de tudatosan úgy döntött, hogy nem menti meg magát.

De nekünk, akik értjük, és akiket érdekel, csak tovább kell próbálkoznunk – végül is, mi más választásunk van?

  • Prof. Lesley Hughes, az Éghajlatváltozási Hatóság igazgatósági tagja és a Macquarie Egyetem professor emeritusa.

“A történelem nagyon szigorúan fogja megítélni őket.”

Még mindig emlékszem az 1985-ös Villach-konferencia jelentésére, amely felhívta a tudományos közösség figyelmét az üvegházhatású gázok termelése és az éghajlatváltozás közötti lehetséges kapcsolatra. 1988-ban én vezettem az Ausztrál Jövőbizottságot, és a CSIRO munkatársával, Graeme Pearmannel együtt dolgoztam a Greenhouse ’88 programon, amely a tudományos eredményekre hívta fel a közvélemény figyelmét.

Most az összes előre jelzett változás bekövetkezett, ezért elgondolkodom azon, hogy mennyi felesleges környezeti kár és emberi szenvedés lesz a következménye azoknak a politikusoknak, üzleti vezetőknek és közéleti személyiségeknek, akik megakadályozták az összehangolt fellépést. A történelem nagyon szigorúan fogja megítélni őket.

  • Prof. Ian Lowe, a Griffith Egyetem Természettudományi Karának emeritus professzora.

“Csak az idő fog dönteni”

Bár már évtizedek óta mondogatjuk, hogy erre kell számítani, még mindig nagyon szembesítő látni, hogy ezek az éghajlati szélsőségek ilyen kegyetlenül és ilyen globálisan játszódnak le. Ezen a nyáron Ausztrália is sorra kerül, ehhez kétség sem férhet.

Mélységesen frusztrál a politikai intézkedések lassúsága – zavarba ejtő látni, hogy Ausztráliában még mindig engedélyezik az új fosszilis tüzelőanyag-kitermelési projekteket. És ezzel együtt mélységes haragot érzek azok iránt, akik a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos felhasználása mellett lobbiznak, annak ellenére, hogy az éghajlati fizikáról már majdnem fél évszázada tudunk.

Az elmúlt hetekben azon kaptam magam, hogy azon tűnődöm, vajon ez lesz-e végre az az év, amikor az éghajlatváltozás válságával kapcsolatos kétségek eloszlanak a költséges szélsőséges éghajlati jelenségek sorozata miatt. Ez lehet az egyik előnye annak, hogy 2023-ban ilyen magas lesz a hőmérséklet. Ezt csak az idő fogja megmondani.

  • Prof. Matthew England, az Új-Dél-Walesi Egyetem Antarktiszi Tudományos Kiválósági Központjának (ACEAS) tudományos professzora.

Klímaszakértők: Senki sem akarja, hogy igaza legyen...Fák égnek egy erdőtűz során Metochi faluban, Epidaurosz közelében, Görögországban vasárnap. Fénykép: Bougiotis Evangelos/EPA

“Amit most élünk át, az csak a kezdet”.

Az elmúlt négy hetet egy német kutatóintézetben töltöttem a jelenlegi hőhullám közepén. Hétvégenként szülővárosomba, Berlinbe utaztam, hogy meglátogassam idős és beteg apámat, próbáltam hűteni őt a városi lakásában, és meggyőzni arról, hogy a vízivás jó ötlet lehet (nem mindig sikerrel). A hőségre panaszkodó kollégáknak és barátoknak is azzal dicsekedtem: “Ez még semmi; próbálj meg átélni egy hőhullámot Ausztráliában!”. Ausztrália remekül alkalmas a hencegésre. Mindig vannak nagyobb, szélsőségesebb és mérgesebb példák odalent.

Enyhe tudományos kíváncsiságot éreztem arra, hogy megvalósuljon az, amit évek óta jósolunk. – Prof. Katrin Meissner

Meglepett ez a hőhullám? Természetesen nem. Inkább csak enyhe tudományos kíváncsiságot éreztem, hogy megvalósuljon az, amit már évek óta előre jeleztünk. Szomorúságot is éreztem. Tudjuk, hogy amit most átélünk, az csak a kezdete annak, hogy sokkal rosszabb állapotok következnek. Mit fog ez tenni az ökoszisztémáinkkal, a vízkészletekkel, az emberi egészséggel, az infrastruktúrával és az ellátási láncokkal? Tudjuk a választ. De látom a változás jeleit is. Többször is majdnem elgázolt egy biciklis; nem voltam hozzászokva a forgalmas németországi kerékpárutakhoz. Sok órát töltöttem vonaton is, és valódi változást láttam az elrepülő tájban. Nagy napenergia- és szélerőműparkok között utaztam, és hallgattam az együtt utazók közötti beszélgetéseket, amelyek többnyire az éghajlatváltozás körül forogtak. Az egyikben valaki megemlítette, hogy ezek a napsütötte országok, mint például Ausztrália, mostanra valószínűleg 100%-ban megújuló energiára épülnek. Csendben elmosolyodtam; vannak dolgok, amelyekkel Ausztráliában (még) nem dicsekedhetünk.

  • Prof. Katrin Meissner, az NSW Egyetem Éghajlatváltozási Kutatóközpontjának igazgatója.

“Ez aggodalomra ad okot”

Nyugtalanító látni, hogy a világ számos részén milyen széles körű károkat okoznak a szélsőséges események jelenlegi kitörése. Sajnos ezek nem egyszeri események, hanem egy hosszabb, az emberi üvegházhatású gázok kibocsátása által táplált tendencia részei. Tehát nem váratlanok.

Aggasztó, de egyértelmű, hogy a jövőbeli szélsőségek ismét rekordokat fognak dönteni és még nagyobb károkat okoznak majd. Különösen azért, mert a károk sok esetben nem lineárisak – az éghajlatváltozás minden egyes fokozata esetén egyre gyorsabban nőnek. Ez aggodalomra ad okot. Ésszerűen arra kellene késztetnie bennünket, hogy visszalépjünk, és felmérjük, mi a gazdasági, társadalmi és környezeti érdekünk. Az IPCC ezt megtette, és az értékelés egyértelmű: érdekünkben áll az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors, jelentős és tartós csökkentése.

Az is érdekünkben áll, hogy nagyszabású és integrált programokat indítsunk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, hogy megbirkózzunk az éghajlatváltozás általunk el nem kerülhető hatásaival. A kibocsátás csökkentésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedések meghozatala reményt ad nekünk. Valóban akarjuk az alternatívát?

  • Mark Howden professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Éghajlat-, Energia- és Katasztrófamegoldások Intézetének igazgatója.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.