Energiahatékonysági beruházások szükségesek a klímaváltozás ellen

Bármilyen megállapodás is szülessen Párizsban a jövő globális klímastratégiáját illetően, az energiahatékonyság növelése az egész világ számára az egyik legkézenfekvőbb megoldás a gazdaság dekarbonizációjára – közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. pénteken az MTI-vel.

Energiahatékonysági beruházások szükségesek a klímaváltozás ellen | ClimeNews

A közlemény szerint az egységnyi termelésre vetített energia felhasználásának csökkentése pedig különösen fontos egy olyan, tradicionális energiahordozókban szegény és nagyarányban  importfüggő régióban, mint Európa.

Energiahatékonysági beruházások szükségesek a klímaváltozás ellen - ClimeNewsA Századvég Gazdaságkutató emlékeztet, hogy az Európai Unió az ellátásbiztonság és a versenyképesség növelése, valamint a fenntartható fejődés biztosítása érdekében 2010-ben célul tűzte ki az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését. A célok elérése érdekében 2012-ben kidolgozták az Energiahatékonysági Irányelvet (EED), amely az energiatermelést, az elosztást és a végső felhasználást egyaránt érinti. Magyarországnak az évtized végéig mintegy 10 százalékkal kell energiahatékonyságát javítania, ami a kutató számításai szerint mintegy 1500-2500 milliárd forint beruházást gerjeszt. 2020 utánra még komolyabb vállalásokra is szükség lehet, hiszen a 2014. októberében elfogadott előírás szerint már 27-30 százalékos megtakarítást szükséges elérni 2030-ig az unió egészében.

Az energiahatékonyság növelése szempontjából vannak olyan szektorok, mint a háztartási kisgépeké és világításé, ahol a befektetések maguktól is megtérülnek. Léteznek olyan szektorok is, ahol az energiafogyasztó berendezések élettartama nem elég hosszú ahhoz, hogy az energiahatékonysági beruházások még idő előtt megtérüljenek. Számos egyéb szektorban azonban pozitív megtérülési rátával lehet számolni, de a beruházások elindításához szükség van azok ösztönzésére, támogatásokra.
A Századvég Gazdaságkutató szerint a gépjárműpark megújításával 21 petajoule energia megtakarítás érhető el, ugyanakkor ez egy olyan terület, ahol a szabályozói beavatkozás nem javasolt. Egy gépjármű élettartama jellemzően kevesebb mint 20 év,  az energiahatékony járművek 16-17 év alatt térülnének meg, így hasznuk rövid ideig érezhető. Ezért a szektor ösztönzését nem javasolja a Századvég hiszen alig, hogy megtérült a beruházás, a gépjárművet már ki is vonták a forgalomból.

A támogatások nyújtása sokkal inkább javasolt az épületenergetikai szektorban. Számításaik szerint a szektorban 70-80 petajoule megtakarítási potenciál rejtőzik, többszöröse a 2020-ig szükséges megtakarítási mennyiségnek. Az itt realizált beruházások hatása majdnem 30 éven keresztül érződik, ugyanakkor 5-12 év alatt megtérülnek. A közlekedési szektorral ellentétben így a lakók a beruházás megtérülésétől még legalább 20 éven keresztül élvezhetik az alacsonyabb fenntartási költségeket. Ahhoz azonban, hogy valóra váljanak az ilyen beruházások, olyan innovatív finanszírozási módszerekre   lehet szükség, mint a számla alapú törlesztés (angolul az “on-bill-finance”), amelyet az energiaszolgáltatók kínálnak ügyfeleiknek. Az EED felülvizsgálati konzultációjában így a Századvég Gazdaságkutató javasolni fogja ezt a típusú finanszírozási forma elterjedésének ösztönzését.

Szintén jelentős megtakarítási lehetőségeket rejt az ipar energiahatékonyságának növelése. A Századvég ez év nyarán olyan javaslatot dolgozott ki, amely a nagyvállalatokat adókedvezmények biztosításával ösztönzi az energia megtakarítással járó beruházásokra. A Századvég arról tájékoztat, hogy javaslatát az adópolitikáért illetékes NGM is támogatja és várakozásaik szerint a javaslat hamarosan a kormány elé kerül.

Forrás: MTI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.