Még most is forr a levegő Verespatak ügye miatt!

Filmbemutató – A Flóra film International, és az Élő Bolygónk Kezdeményezés, 2016  november 21-én mutatta be az Uránia Filmszínházban Kocsis Tibor, Balázs Béla díjas filmrendező “300 TONNA ARANY” című filmjét, amelynek bővített 2 órás változatát 2017 elején láthatja meg a nagyközönség.

Még most is forr a levegő Verespatak ügye miatt! - ClimeNews

A bemutatón jelen volt Dr. Áder János köztársasági elnök, valamint több ismert közéleti személyiség. A film a Verespatakon tervezett cianidos aranybányáról és az ott élők bányanyitás elleni elkeseredett harcáról szól. 2005-ben a küzdelem nem ért véget. Ezért a rendező munkatársaival 10 évig követte Eugen David verespataki farmer és családja, valamint a nemzetközi zöldmozgalom küzdelmét a meseszép erdélyi településért, Verespatakért.

Verespatak Románia legrégebbi települése, ahol 2000 éve bányásznak aranyat. Egy  kanadai – román cég, a Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni itt. Termésarany alapkőzeten - Verespatak - Nemeth Tamás - ClimeNewsA bánya megnyitásához azonban az itt élőknek el kell költözni, a sok száz éves házak, templomok, temetők jó részét megsemmisítenék. A közösség két táborra szakadt. Sokan munkájukat, megélhetésüket féltik, és támogatják a bányát. Testvérek, barátok fordultak egymás ellen. Eugen David és a lakosok egy része maradni akar, turizmusból és mezőgazdaságból szeretnének megélni. A harcba Brüsszel, és világ-sztárok is bekapcsolódtak. A 10 éve tartó küzdelem lassan a végéhez közeledik. Mi lesz Verespatakkal? Létrejön-e Európa legnagyobb ökológiai ketyegő bombája a cianidos aranybánya, vagy UNESCO Világörökség lesz Verespatak?

A közeljövőben a bemutatásra kerülő teljes filmet, ajánlom minden érdeklődő figyelmébe.

Szamosi István