A Mátrai Erőmű is elutasította

“Budapest, 2013. június 13. – Megdöbbentő kutatási adatokat közöl a ma megjelent „Csendes gyilkosok”[1] című Greenpeace jelentés: Európában évente több mint 240.000 életév elvesztését, nagyjából 22.000 ember, átlagosan a várható élettartam előtt 11 évvel bekövetkező halálát okozzák a széntüzelésű erőművek.

A Mátrai Erőmű is elutasította | ClimeNews - Hírportál
A jelentés megvizsgálta a már működő 300, és a tervezési fázisban lévő 50 új szenes erőmű egészségügyi hatásait is. A Stuttgarti Egyetem kutatási eredményei szerint, ha a tervezett új szénerőművek működésbe lépnek, a megnövekedett légszennyezettség miatt 2700-zal több korai halálesettel, vagyis további 31.000 életév elvesztésével számolhatunk évente.
A kutatás szerint a már működő, elavult erőművek hatása is drámai: a korai halálozások száma összevethető a közúti balesetek áldozatainak számával, sőt régiónkban a legtöbb országban (Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Bulgária) meg is haladja azt. Bozsó Brigitta a Greenpeace Magyarország kampányosa elmondta: „A kutatók a hazai erőművek közül a Mátrai Erőmű környezetszennyező és egészségromboló hatását elemezték, mely bekerült a 100 legpiszkosabb erőmű közé. A kutatások alapján a magyarországi szénipar által kibocsájtott szennyezések káros egészségügyi hatásai is számszerűsíthetőek, e szerint évente nagyjából 138 fő halála vezethető vissza a szénerőművekre.” Lauri Myllyvirta a Greenpeace szénnel foglalkozó szakembere szerint: „Nincsen olyan, hogy tiszta szén technológia – a szénerőművek csendes gyilkosok, melyek évente több millió tonna toxikus gázt és részecskét bocsátanak ki. Ezek az anyagok belélegezve roncsolják a tüdőt, bekerülnek a véráramba és különféle légzőszervi és más megbetegedéseket, akár tüdőrákot, szívrohamot, asztmát okoznak.” „Az alacsony hatékonyságú és elavult erőművek életbentartásával teljesen feleslegesen romboljuk a saját és gyermekeink egészségét, miközben ma már rendelkezésre állnak azok a megújuló technológiák, amikkel valóban tisztán és hatékonyan meg lehet termelni a szükséges villamos energiát. A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata remek alkalom a szén- és ligniterőművek fokozatos kiváltásának elkezdésére” – tette hozzá Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország munkatársa.”

Forrás: Greenpeace június 14, 2013

A Mátrai Erőmű is elutasította | ClimeNews - HírportálHozzáteszem, hogy 5 évvel ezelőtt több Magyarországon működő erőmű köztük a Mátrai Erőmű szakemberei is – feltételezve, hogy gondos vizsgálódást követően – elutasították annak a hatásfoknövelő technológiának a bevezetését, mely az el nem égett részecskéket a pernyében 36%-kal, a hamuban 33%-kal és az égéshez szükséges O2 14%-kal csökkentette volna! Az már mellékes, hogy a kazán hatásfoka és annak összetevőinek paraméterei is pozitív irányba változtak (szintén volna) a tervek szerint. A következtetés, hogy változtatni egy működő rendszeren, – még ha az már több évtizede bizonyítottan hatástalan – emberi tényezők miatt szinte lehetetlennek tűnik. A fogyasztók – akik a villamos energiát felhasználják – sok esetben nem is tudják, hogy a konnektorban lévő áramot mindösszesen kb. 10% hatásfokkal érik csak el! Ez megdöbbentő adat! Azt jelenti, hogy 10 vagon szénből vagy 10 kivágott fa törzséből, 1 vagonnyi vagy egy fatörzsnyi energia jut csak el a felhasználóhoz. A többi megy a levegő fűtésére, megy a hamuba és a pernyébe, szennyezve a környezetet! Szépen lassan beterítve az egész Földet!!! Nem hiszed!? Nézz csak rá az autódra egy jó kiadós eső után. Természetesen a fogyasztónak ki kell fizetnie mind a 10 vagon szenet vagy a tíz kivágott fa törzset, amiből nyerik a konnektorban elérhető villamos energiát. Igen, tízszer annyit fizetünk ezért!
Ha így nézzük nem is annyira drága például a szélenergia vagy a napenergia közvetlen felhasználása, mely a fenntarthatóságot jelentheti a következő generációk számára. Remélem nekik több eszük lesz, és felszólítják a kormányokat és a szennyező cégeket, hogy zárják be a piszkos erőműveiket. Ne holnap, holnapután, hanem azonnal… Ne hagyják azokat akik foggal körömmel ragaszkodnak ahhoz, ami öli őket a fenti tanulmány szerint is!

Rampasek László

Silent-Killers