Újabb heves vihar tart Európa felé

Alig vonult el a hétvégi vihar Délnyugat-Európa felől, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban máris újabb ítéletidőre készülnek. Az Elzának keresztelt vihar szerdától péntekig akár 100 milliméter esőt is hozhat a térségbe.

Újabb heves vihar tart Európa felé | ClimeNews - Hírportál

A hétvégén Franciaország délnyugati részén volt a legrosszabb a helyzet, a 140 kilométer per órás széllökések rengeteg fát kidöntöttek, több százezren maradtak áram nélkül. A viharnak két áldozata és legkevesebb öt sebesültje volt. Intenzitásáról ez a Spanyolországban, Sevillában készült felvétel árulkodik:

A felhők gyorsan átvonultak Nyugat-Európa felett, de a komoly anyagi károk helyreállítását nem lehet megkezdeni, szerdától ugyanis már az Elza fog pusztítani a térségben. A várható erős széllökések és hatalmas hullámok miatt a spanyol meteorológiai szolgálat a legmagasabb riasztást adta ki a következő három napra. A hatalmas természeti jelenség az Egyesült Királyságban és Írországban is károkat okozhat.

Az elmúlt időszakban rendszeresen sújtották özönvízszerű esőzések, és ezek következtében komoly áradások is Európa délnyugati tájait. Az ilyen heves viharok azonban egyáltalán nem megszokottak a térségben.

A meteorológusok szerint kialakulásukért Közép-Európa rendkívül meleg időjárása okolható. Ausztriában megdőlt a decemberi melegrekord, Salzburgban 19,3 fokot mértek, de Magyarországon is tíz fok feletti napi maximumokkal közelítenek az ünnepek.

A brit szigetektől nyugatra kialakult alacsony nyomású légtömeg lehetővé teszi, hogy a meleg levegő akadálytalanul behatoljon a kontinensre. Közép-Európa ezzel jól jár, a pusztító viharok útjában élő spanyol, francia és portugál emberek viszont kifejezetten rosszul.

Az aktuális előrejelzések és az Európai Űrügynökség szerint nem sok változásra lehet számítani: a tél hátralévő része is szokatlanul meleg lesz Európában.

Forrás: Windy | Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.