Nem érik el a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat

A fosszilis tüzelőanyag-vállalatok előrejelzései nem érik el a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat.

Szakértők által lektorált publikáció
ZÖLD TUDOMÁNYPOLITIKAI INTÉZET

A BP, a Royal Dutch Shell és az Equinor által készített szén-dioxid-mentesítési forgatókönyvek nem egyeztethetők össze a Párizsi Megállapodás biztonságos és lakható bolygóra vonatkozó céljaival.

Nem érik el a párizsi klímaegyezményben foglalt célokat

Erre a megállapításra jutott egy új kutatás, amely aláhúzza, hogy az ezen energiaipari vállalatok által felvázolt globális dekarbonizációs forgatókönyvek késleltetett csökkentést mutatnak a fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásban, és fennáll a veszélye annak, hogy túllépik a létfontosságú éghajlati célokat. A Climate Analytics nevű kutatószervezet által vezetett és az Imperial College London kutatóit is magában foglaló tanulmányt a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

A forgatókönyveket állami, kereskedelmi és tudományos intézmények készítik, és azt vetítik előre, hogy milyenek lennének a jövőbeli energiaszükségletek és az ebből eredő kibocsátások. Ezek a forgatókönyvek világszerte a kormányok és más szervezetek tervezési munkáját segítik, amelyek célja annak meghatározása, hogy a különböző ágazatoknak milyen gyorsan kell csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A forgatókönyvek a különböző gazdasági ágazatok – például a mezőgazdaság és a feldolgozóipar – jövőbeli energiaszükségleteinek előrejelzésével, valamint az ezek ellátásához szükséges energiaforrások – például fosszilis tüzelőanyagok, nukleáris energia vagy megújuló energia – előrejelzésével készülnek. A jövőbeli energiaszerkezetre vonatkozó előrejelzéseket ezután arra használják fel, hogy megbecsüljék az ebből eredő szén-dioxid-kibocsátást.

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok évtizedek óta készítenek saját forgatókönyveket a világ jövőbeli energiafogyasztására vonatkozóan, de az utóbbi években már a szén-dioxid-mentesítési célokat és az ebből eredő éghajlati eredményeket is figyelembe veszik.

A forgatókönyvek mögöttes feltételezései azonban, amelyekkel alátámasztják a Párizsi Megállapodással való összhangra vonatkozó állításaikat, nem mindig egyértelműek. Emiatt nehéz összehasonlítani őket a tudományos közösség által kidolgozott forgatókönyvekkel, például az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület által használtakkal.

Most a kutatók hat, 2020 és 2021 közepe között közzétett intézményi forgatókönyvet elemeztek, és kiszámították, hogy milyen hőmérsékleti eredményekkel járnak ezek a forgatókönyvek, egy nyílt forráskódú módszertan és egy átlátható kritériumrendszer segítségével, hogy ezeket a hőmérsékleti eredményeket a Párizsi Megállapodás célkitűzéseihez rendeljék.

A forgatókönyvek között négyet az olajipari nagyvállalatok (kettőt a BP, egyet a Royal Dutch Shell, egyet pedig az Equinor), kettőt pedig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) dolgozott ki. Az eredmények azt mutatják, hogy az értékelt forgatókönyvek többsége az “alsó 2°C-os útvonalak” közé sorolható (azaz olyan útvonalak, amelyek 66%-os vagy nagyobb valószínűséggel 2°C alatt tartják a csúcsmelegedést).

Dr. Robert Brecha, a tanulmány társszerzője, a Climate Analytics munkatársa elmondta: “Az általunk értékelt forgatókönyvek többsége a Párizsi Megállapodással összeegyeztethetetlennek minősülne, mivel nem képesek a felmelegedést “jóval 2 ̊C alatt tartani, nemhogy 1,5 ̊C alatt, és jelentős mértékben meghaladnák az 1,5 ̊C-os felmelegedési határértéket.”

Az Equinor “Rebalance” forgatókönyve 2060-ban az iparosodás előtti szinthez képest 1,73°C-os átlagos felmelegedésnél, a BP “Rapid” forgatókönyve 2058-ban 1,73°C-nál, a Shell “Sky” forgatókönyve 2069-ben 1,81°C-nál, az IEA fenntartható fejlődési forgatókönyve (SDS) pedig 2056-ban 1,78°C-nál éri el a csúcsot. A BP Net Zero forgatókönyve 1,65°C-os átlagos csúcsmelegedést eredményez, ami túl magas ahhoz, hogy megfeleljen a Párizsi Megállapodás kritériumainak – minden fok töredéke számít.

Csak a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) Net Zero 2050 forgatókönyve felel meg a párizsi megállapodással való összhang kritériumainak, amelyeket a kutatók a tanulmányban alkalmaztak.

Bill Hare, a Climate Analytics vezérigazgatója és vezető kutatója elmondta: “Még az 1,5°C-os felmelegedés átmeneti túllépése is katasztrofális következményekkel járna, és súlyosan gyengítené az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességünket”.

Dr. Robin Lamboll, az Imperial Környezetpolitikai Központ társszerzője elmondta: “Jó, hogy a hagyományosan fosszilis alapú intézmények terveznek a tiszta energiára való közelgő átállásra.”

“Fontos azonban, hogy ne hagyjuk, hogy az olajcégek saját munkájukat jelöljék meg, amikor javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogy a világ hogyan tudna a Párizsi Megállapodásnak megfelelő módon áttérni a fosszilis tüzelőanyagokról. Az is fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel az elfogultságokkal, amikor az ilyen forgatókönyvek adatbázisát arra használják, hogy keretbe foglalják, mi a lehetséges és mi a “radikális” az éghajlati célok tekintetében.”

A szerzők a hőmérsékleti eredmények mellett azt is értékelték, hogy a tervezett energiarendszerek milyen jellemzői vezetnek ahhoz, hogy egy adott forgatókönyv megfeleljen (vagy ne feleljen meg) a Párizsi Megállapodásnak. Míg az elemzett forgatókönyvekben a megújuló energiaforrások fejlődése hasonló a Párizsi Megállapodás céljait teljesítő más forgatókönyvekéhez, addig azok feltűnően magas szén- és gázfelhasználást vetítenek előre.

Egyes forgatókönyvek a szénfelhasználásból származó kibocsátást erdőtelepítéssel ellensúlyozzák, de az elemzés szerint ez nem elegendő. Dr. Lamboll elmondta: “Bár a meglévő erdők védelme és további régiók beerdősítése jó dolog, a korlátozott földterületek és az egyre nehezebb termesztési feltételek világában nem bölcs dolog túlságosan az erdőkre támaszkodni, hogy megmentsenek minket a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos felhasználásától.

“A szénfelhasználás ráadásul különösen káros az egészségre nézve, és az éghajlatváltozáshoz egyáltalán nem kapcsolódó okokból, és nem játszhat szerepet a jövőnkben, még akkor sem, ha erdőket tudunk termeszteni vagy negatív kibocsátású technológiákat alkalmazunk a szén-dioxid ellensúlyozására.”

A tanulmány eszközöket ad a politikai döntéshozók kezébe ahhoz, hogy kritikusan értékeljék a számos állami, kereskedelmi és egyetemi intézmény által közzétett forgatókönyveket, amelyekben leírják, hogyan fogják teljesíteni a Párizsi Megállapodás célkitűzéseit.

Dr. Matthew Gidden, a tanulmány társszerzője a Climate Analytics munkatársa elmondta: “Az intézményi értékelések történelmileg átláthatatlanok voltak az éghajlati eredményekkel kapcsolatban. Tanulmányunk közvetlen rálátást biztosít az útvonalakról a hőmérsékletre. A kormányoknak ezeket az eszközöket kellene használniuk ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez az energiarendszer átalakításának szilárd értékelését elvégezzék”.

Forrás: EurekAlert
Institutional decarbonization scenarios evaluated against the Paris Agreement 1.5 °C goal


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.