A klímaváltozás valóságos. Így tehetünk ellene

A Klímavalóság Projekttel Al Gore a jövő vezetőinek képzésében segít, hogy alapjairól építhessék fel a túlélés és a társadalmi igazságosság mozgalmát.

 

Al Gore négy végzett Projekt aktivistát mutat be, akik saját útjukat járva néznek szembe a klímaváltozással: Ximena Loríát, aki megalapította a Misión 2 Gradost, egy civil szervezetet, melynek befolyása van Közép-Amerika közügyeire; Nana Firmant, “az esőerdő lányát” és a társadalmi igazságosság szószólóját a bennszülöttek között; Gloria Kasang Bulus nigériai aktivistát, aki a nőkért és az oktatásért küzd; valamint Tim Guinee-t, aki tűzoltó és klímaaktivista New York állam északi részén. Együtt gyűjtik össze a helyi aktivistákat egy világméretű, alulról szerveződő mozgalomba, melynek célja az éghajlatváltozás visszafordítása.

Videóátirat

Üdvözlök mindenkit, nevem Al Gore, a Klímavalóság Projekt alapítója és igazgatója. Ez egy komoly küldetés és egy jelentős veszteség különleges pillanata, és egyben ébredés, egy nagy lehetőség pillanata. A világjárvány, a strukturális és szervezeti rasszizmus a maga szörnyű erőszakával, az egyre romló éghajlati válság – mindez egyre sürgősebbé teszi az új és széleskörű együttes értelmezését ember és természet kapcsolatának, a tudomány figyelmen kívül hagyásából eredő következményeknek. Szent kötelességünk igazságos társadalmat építeni mindannyiunk számára. A Klímavalóság Projekt klímavezetők ezreit képezi világszerte, mind a 195 országban, hogy olyan jövőért harcoljanak, melyet az emberiség megérdemel. Négy igen különböző embert fogunk hallani, akik már elvégezték ezt az egyhetes képzést, és hallhatjuk, mi az, ami lelkesíti őket. Most hagyom, hogy inkább ők beszéljenek, elsőként Ximena Loría. Ximena Közép-Amerikában azért dolgozik, hogy hatással legyen a közügyekre, és képezze a fiatal vezetőket. Több ezer embernek tartott már előadást, és megalapította saját non-profit szervezetét.

Ximena Loría: A nevem Ximena Loría. Costa Ricából származom, részt vettem a 2016-os képzésen a Texasi Houstonban. A képzés után gyökeresen megváltozott az életem. Megalapítottam egy non-profit szervezetet, a Misión 2 Gradost. Munkám négy fontos témára összpontosít: A klímaváltozás érzékeltetése, a B Corp mozgalom támogatása, a közügyekben való részvétel és fiatal vezetők képzése környezetvédelmi szempontból. Büszke vagyok, hogy több mint 150 előadást tartottam, melyek a klímaválságról és annak megoldásairól szólnak, személyesen több mint 7500 embert értem el velük. Továbbá büszke vagyok, hogy a Costa Rica-i delegáció tagja lehettem az éghajlatváltozási keretegyezményen Spanyolországban, tavaly decemberben.

AG: Nana Firman Indonéziában született, az éghajlat különleges védnöke, aki magát az esőerdő lányának nevezi. Nana a GreenFaith muszlim koordinátora, és a “Globális Muszlim Klímahálózat” társalapítója.

Nana Firman: A nevem Nana Firman, és a Klímavalóság egyik vezetője vagyok. Életem során rájöttem, hogy viselkedésünk és fogyasztási szokásaink hozzájárulnak a természet pusztulásához, és globális felmelegedést okoznak. Viszont hiszek az emberek spirituális fejlődésében a Földdel való erős kapcsolaton át. Szumátra esőerdei területén születtem, így hiszek az erdők erejében, mivel természetes megoldás a klímaválság ellen, ha az őslakosoknak és a hagyományos közösségeknek több jogot adnak, hogy megvédhessék és kezelhessék az erdőiket, ahol élnek. Leginkább most van itt az idő, hogy a klímaigazság álljon erőfeszítéseink középpontjában.

AG: Kaduna területén, Észak-Nigériában, Gloria Kasanf Bulust nevezik a klímaválság királynőjének. Gloria az alapítója egy Kaduna-központú civil szervezetnek, mely az oktatásra, fejlődésre, a felhatalmazásra és a klímára összpontosít.

Gloria Kasang Bulus: A nevem Gloria Kasang Bulus. 2017-ben találtam rá és jelentkeztem a Klímavalóság képzésére, mely elősegítette, hogy növeljem teljesítő képességemet. Ezután az éghalat védelmében fellépés a szenvedélyemmé vált. Nagyon büszke vagyok arra, amit elértem. Ezek közé tartozik, hogy elértem a gyerekekhez is. A másik eredmény, amire büszke vagyok, hogy negyedéves médiatalálkozókat szervezek klímaváltozásról történő beszélgetésre. Néhány elvégzett munkám a klímaváltozással kapcsolatban nagyon-nagyon büszkévé tesz a Klímavalóság vezetőjeként és klímaaktivistaként.

AG: Tim Guinee tűzoltó New Yorkban, valamint Klímavalóság Projekt elnöke a Hudson Valley catskillsi szakaszának. Szakaszával együtt biztosította több mint 100 üzlet, iskolák és városok átállását 100%-ban megújuló energiára.

Tim Guinee: Nevem Tim Guinee. A Klímavalóság Projekt büszke tagja vagyok. 2001. szeptember 10-én éjjel együtt utaztam barátommal, Paddy Brown Kapitánnyal, aki a New York-i tűzoltók történelmének és a 3-as egység hihetetlen legénységének legkitüntetettebb alakja, Reggel 6:30-7 óra körül hazamentem, majd kicsivel később az egységet a World Trade Centerhez hívták. Felmentek az épület felső szintjeire, és egyikük sem tért vissza soha többé. Nem tudom, ha tudták volna, mi történik, akkor is mentek volna. Ez mind csak találgatás. Amit tudok, hogy ez egy lépés volt a végzetük felé. Szerintem a klímaválságban és abban a pillanatban van néhány közös dolog. Egyikünk sem kért a klímaválságból, hogy belecsöppenjünk, de mégis itt van. Ez a történelmi valóság. Döntenünk kell. A végzetünk az, hogy eldöntsük, teszünk-e válaszlépéseket a klímaválsággal kapcsolatban, vagy úgy teszünk, mintha nem történne semmi, letagadhatjuk. Azt hiszem, ez végzetünk pillanata, és remélem, úgy döntenek, hogy részt vesznek benne, felveszik a harcot a klímaválsággal, hiszen szükségünk van önökre.

Négy személy, négy történet, sikerről és változásról. Rögtön ezután a Countdown rendezvény után a “24 óra valóság” kezdődik el világszerte délután négy órakor, amerikai keleti parti idő szerint, mely klímavezetők prezentációinak ezreit mutatja be, hasonlóan azokhoz, melyeket az imént láthattunk. Emeljük fel hangunkat, fedezzük fel erőnket, találjuk meg szenvedélyünket. Ne szalasszuk el ezt a különleges pillanatot. Együtt biztosíthatjuk a kezdetét egy egészséges, igazságos és fenntartható jövőnek.

A klímaváltozás valóságos. Így tehetünk ellene

 

 

Category: TED

Forrás: TEDx