Népesedés: az elefánt a szobában

Nemrég a Margaret Pyke Trust (fogamzásgátlással és szexuális egészséggel folgalkozó szervezet) vezérigazgatója, David Johnson vakmerően azt állította, hogy „az elefánt egy ideje elhagyta a szobát; kövessük.”

Népesedés: az elefánt a szobában | ClimeNews - Hírportál

Persze az elefánt, amire utalt, a népesedés volt – a legfőbb okozója a környezeti pusztulásnak, és egy kulcsfontosságú természetvédelmi kérdés. Ettől függetlenül, a kimagasló biológus, E.O. Wilson így jellemezte a népesedés alapvető jelentőségét a környezeti fenntarthatóság szemszügéből: „A dühöngő szörnyeteg a földön a népességnövekedés. A jelenlétében a fenntarthatóség csupán egy törékeny elméleti fogalom. Azt mondani, ahogy sokan teszik, hogy a nemzetek nehézségeit nem az emberek okozzák, hanem a rossz ideológiák és földhasználat, szofisztikált.”

A világ tudósainak az emberiséghez címzett második figyelmeztetéseNépesedés: az elefánt a szobában | ClimeNews - Hírportál által inspirálva egy nemzetközi kampány indult, ami egy új ENSZ egyezményt sürget a népesedéssel kapcsolatban, és amit ez a The Rewilding Institute által publikált cikk bemutat.Eddig körülbelül 50 szervezet, és több ezer egyén fejezte ki a támogatását a kezdeményezés iránt, 18 országot képviselve 6 kontinensről. A kezdeményezést jelölték az ENSZ SDG Akció Díjra, egy ICFP 2018 EXCELL Díjra, és a Leaders in Energy Four Generations Díjra. Emellett hozzásegítette a javaslat szerzőjét, a scientistswarning.org kommunikációs igazgatóját, Rob Harding-ot, hogy negyedjére is jelöljék az Ausztrál felantróp, Dick Smith egymillió dolláros Wilberforce Díjára.

Miközben egy új keretegyezmény erre a célra nem lenne megfelelő, egy, a Párizsi Egyezményhez hasonló új egyezményt, ami a klímaváltozás helyett az emberi népességgel kapcsolatos problémákra fókuszál, joggal lehetne javasolni a már létező, ENSZ bilógiai sokféleségről szóló közgyűlésén (CBD). A dolgok jelenlegi állása alapján nem tudnánk elérni a nagyszerű CBD célokat, vagy komolyan foglalkozni azzal a lehetetlennek tűnő célkitűzéssel, hogy megóvjuk a bolygó felét az ember általi kizsákmányolástól, mivel olyan nagy a fajunk globális ökológiai dominanciája. A scientistswarning.org Tanácsadó Testületének tagja, Bill Rees nemrég szintén írt erről. Továbbá a bennszülöttek és közösségek vezető szerepét a Föld biodiverzitásának megóvásában széleskörben el kellene ismerni, és hangsúlyozni.

Legyünk nyíltak: ez nem az a helyzet, ahol történelmi félénkséggel viszonyulhatnánk az emberi túlnépesedéshez, hogy a népességnövekedés folytatódása megakadályozza vagy feltartsa ennek a sürgős kezdeményezésnek a haladását. Ami azt illeti, nem hagyatkozhatunk a jelenlegi gazdasági rendszerre – neoklasszikus közgazdaságtan – hogy megoldja az ökológiai túlterhelés romlásának problémáját. Számtalan ökológiai és emberi válsággal állunk szemben most, és azok, akik segítik ezt a kezdeményezést, szeretnénk, ha látnánk, hogy az emberiség, mint egy globális közösség, annak megfelelően viselkedne.

Legfőbb ideje, hogy priorizáljuk a családtervezést, mint a környezetvédelmi szakpolitikák szerves részét, beleértve a klímapolitikát, és hogy kitűzzük azt a célt, hogy rugalmas, életigenlő közösségek jöjjenek létre, amik a bolygó eltartóképességén belül működnek. A rugalmassági stratéga, Johan Rockström nemrég megosztotta, hogy (az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében) el egy nagy változásokat hozó jövőt kell elfogadnunk, és el kell kezdenünk a dobozon kívül gondolkodni – ez magában foglalja az eddig soha nem látott befektetéseket az oktatásra mindenki számára, általános jogi egyenlőségbe, az egészségbe, és a családtervezésbe. A Drawdown Projekt 6. és 7. megoldásait (a lányok oktatása és a családtervezés) alátámasztják Rockström sürgős tettrehívását. (A Drawdown tanulmány a klímaváltozással kapcsolatos leghatékonyabb stratégiákkal foglalkozik, és a 6. és 7. leghatásosabb tételről azt írja, hogy klímavédelmi szempontból csak együtt van hatásuk, úgy viszont az első helyen szerepelnének – a fordító)

Kérdjük, csatlakozzon a tudósok figyelmeztetése kezdeményezéséhez, és másokat is bátorítson a csatlakozásra. Ez minden ember közös érdeke – a most élőké és a születendőké egyaránt.

Fordította: Sztella Nóra Kántor – Rob Harding-tól