Rekord meleg május volt Európában

Rekord meleg május volt Európában | ClimeNews - Hírportál

A májusi hőmérséklete az átlag felett volt szinte mindenütt a világon, csak néhány kivétel akadt, köztük Grönland és Észak-Kanada.

[hana-flv-player video=”https://video.euronews.com/mp4/EN/CD/SU/18/06/15/hu/180615_CDSU_3899101_3899103_60000_120101_hu.mp4″ width=”592″ height=”333″ description=”” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

A jégtakaró mind az Északi-sarkon, mind az Antarktiszon jóval az átlag alatti méretű volt.

Észak-Európában a május viszonylag száraz volt, de viharos a rekord magas hőmérséklet miatt. A heves zivatarok nyomán több százezer villámcsapás keletkezett, és ennek néhány országban halálos áldozatai is voltak.

Európa északi részével ellentétben a kontinens déli része csapadékos volt. A tavalyi száraz viszonyok után az esőzés maradt az Ibériai-félszigeten. A hónap Franciaországban, Olaszországban és Görögországban is sokkal csapadékosabb volt, ami tönkretette a termést.

Európában ez volt a legmelegebb májusi rekord, 2,5 °C-kal az átlag felett. A hőmérséklet rendkívül magas volt, különösen Skandináviában és a kontinens északi részén, több mint száz éves rekordot döntött meg Norvégiában és Svédországban.

Forrás: euronews