Come On! (Gyerünk!)

Az emberiség teljes ökolábnyoma emelkedik, és – hacsak nem fordítjuk meg – végül a globális gazdaság összeomlásához fog vezetni.

Come On! (Gyerünk!) | ClimeNews - Hírportál

Ezt írják a „Come On!” című új könyv szerzői, mely könyv azt javasolja, hogy változtassuk meg, ahogy a kormányok, cégek, pénzügyi rendszerek, innovátorok és családok viszonyulnak a bolygóhoz.

A Római Klub[1] több, mint 30 tagjával való kooperáció révén a szervezet társelnökei, Ernst Ulrich von Weizsaecker és Anders Wijkman egy lehetséges megoldást javasolnak a globális ökológiai és társadalmi válságra. A javaslat lényege, hogy kifejlesszünk egy új megvilágosodást a „Teljes Világnak”: nem függhetünk tovább egy olyan társadalmi modelltől, amit még egy olyan világban fejlesztettek ki, ahol kevesebb mint egymilliárd ember élt.

Come On! (Gyerünk!) | ClimeNews - HírportálA könyv a Római Klub 50. évfordulójára, 2018-ra készült. Ez a folytatása a Római Klub nagyjelentőségű jelentésének, „A Növekedés Határai”-nak, amit 1972-ben publikáltak, és amiből több, mint harminc millió példány kelt el.

A Növekedés Határai tanulmány továbbra is a Római Klub filozófiájának alapköve. Ám az új kihívásokkal is foglalkozni kell, mint a klímaváltozás, a felelőtlen pénzpiacok, a digitális gazdaság, és más forradalmi technológiai trendek. Emellett meg kell kérdőjeleznünk a „Fenntartható Fejlődési Célokat”. Pontosabban nem magukat a célokat. Azok értékesek. Inkább azt, hogy elérhetőek-e a napjaink szakpolitikái és gondolkodásmódja mellett. A tanulmányunk alapján a környezeti célokat ellehetetlenítik a hagyományos növekedésorientált szakpolitikák.

Carlos Alvarez Pereire (az Innaxis elnöke és a Római Klub tagja) hozzájárult a jelentéshez a a digitális technológiákkal kapcsolatos gondolataival és elemzésével, kiemelve, hogy jelentős átalakításokra lesz szükség ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni a társadalmi és környezeti leromlással. A technológiai változás okozta zavarokat alaposabban kell elemezni, mint a jelenlegi „hype”, miszerint a digitalizáció tiszta, és exponenciális módon nyit meg számunkra új lehetőségeket. Ehelyett az olyan hatásokat is alaposan végig kell gondolni, mint az erőforrások (pl. nyersanyagok) kimerülése, a klímaváltozás, és a munkanélküliség, és ezekre is fel kell készülni, hogy a technológiai átalakulás valóban hozzájáruljon a fenntarthatósághoz.

[1] A Római Klub 1972-ben lépett igazán a figyelem középpontjába a The Limits To Growth című publikációval. A jelentést Dennis L. Meadows szerkesztette, mely tanulmány elsőként ad prognózist a világ továbbfejlődéséhez a System Dynamics (egy analitikai metódus) alkalmazásával.  – Wikipedia

Fordította: Sztella Nóra Kántor