Aggasztó jelentést tett közzé Kína a klímacsúcs előtt

Kínában gyorsabban növekszik a tengerszint és a hőmérséklet a globális átlaghoz képest.

Aggasztó jelentést tett közzé Kína a klímacsúcs előtt - ClimeNews - ILULISSAT, GREENLAND - JULY 20: An iceberg floats through the water on July 20, 2013 in Ilulissat, Greenland. As Greenlanders adapt to the changing climate and go on with their lives, researchers from the National Science Foundation and other organizations are studying the phenomena of the melting glaciers and its long-term ramifications for the rest of the world. In recent years, sea level rise in places such as Miami Beach has led to increased street flooding and prompted leaders such as New York City Mayor Michael Bloomberg to propose a $19.5 billion plan to boost the citys capacity to withstand future extreme weather events by, among other things, devising mechanisms to withstand flooding. (Photo by Joe Raedle/Getty Images) (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Az 1980-2012 közötti időszakban a tengerszint évi átlag 2,9 millimétert emelkedett Kína partvidékén, a hőmérséklet 0,9-1,5 Celsius-fokkal nőtt az 1909 óta eltelt 100 év alatt, a gleccserek pedig 10,1 százalékkal zsugorodtak az 1970-es évek kezdete óta a 21. század elejéig. A jelentést három éven át tartó kutatás után készítette a kínai tudományos akadémia, a meteorológiai hatóság és több, mint 500 tudós a kínai tudományos és technológiai minisztérium megbízásából.
Az adatok szerint Kínában a globális átlaghoz képest a hőmérséklet és a tengerszint is gyorsabban növekszik. A dokumentumot a Párizsban november 30-án kezdődő klímacsúcs elé terjesztik – közölte Csen Csuan-hong, a minisztérium illetékese.
A tudósok szerint a felmelegedés folytatódni fog Kínában, az évszázad végégig 1,5-5 Celsius-fok között emelkedhet a hőmérséklet. A klímaváltozás kockázatokat és lehetőségeket is egyaránt rejt Kína számára, ám végül több kárt fog okozni, mint hasznot hozni – mondta Csao Csing-csen, a jelentést készítő szakértői csoport helyettes vezetője.

Forrás: Tucsni László – MTI

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.