Rajzok a Föld szépségéről és törékenységéről

Életem küldetésének tekintem, hogy munkáimban bemutassam, mennyire sürgető a klímaváltozás fenyegetése.

Zaria Forman - Rajzok a Föld szépségéről és törékenységéről - ClimeNewsAz Északi-sarkvidékre utaztam, hogy megörökítsem a sarkköri jég olvadásának szemünk előtt zajló történetét, majd délre, az Egyenlítőhöz, hogy dokumentáljam a tengerszint emelkedését. Legutóbb Grönland jeges partjait és az alacsony fekvésű Maldív-szigeteket látogattam meg, kapcsolatba hozva egymással két olyan részét a Földnek, amelyeknek látszólag semmi közük egymáshoz, ám egyformán veszélyeztettek.

Rajzaim az átmenet, a zűrzavar pillanatait és a táj nyugalmát tárják fel, lehetővé téve a nézőnek, hogy érzelmileg kötődjön egy helyhez, amit talán soha nem lesz módja meglátogatni. Én a szépség közvetítését választom a pusztulásé helyett. Ha megtapasztaljuk ezeknek a tájaknak a fenségességét, az talán arra ösztönöz, hogy megvédjük és megőrizzük őket.

A viselkedéspszichológia azt írja le, hogy tetteink és döntéseink mindenekelőtt érzelmeinken alapulnak. Tanulmányok mutatták meg, hogy a művészet nagyobb hatást gyakorol az érzelmekre, mint egy ijesztő tudósítás. A szakértők jégmentes sarkköri nyarakat jósolnak akár már 2020-ra. A tengerszintek valószínűleg 60-300 cm-t fognak emelkedni a század végére. Pályámat annak szenteltem, hogy ezeket az előjelzéseket valami elérhető médiumon keresztül világítsam meg, ami más módon mozgósít, mint egy statisztika…

Forrás: TED