JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban?

A FIFA arra biztatja a rajongókat, hogy offszetálják az oroszországban megrendezett világbajnokságra való utazásukból származó karbonlábnyomukat.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNewsAz ENSZ Climate Neutral Now (Klímasemleges Most) programja keretén belül a FIFA kitűzte célul, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, a párizsi egyezménynek megfelelően. A futball globális kormánytestülete összefogott az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetével, hogy ingyenes karbonsemlegesítést kínáljanak a jegytulajdonosoknak, mely akció keretén belül a résztvevők két jegyet nyerhetnek a döntőre. A kritikusok azonban „zöldrefestés”-ként jellemezték a kezdeményezést, mondván ez az offszetálás hibás módokból származik, és nem fedik le az esemény teljes karbonlábnyomát.

A FIFA azt mondja, hogy minden egyes jegytulajdonos, aki feliratkozik a kezdeményezés honlapján, 2,9 tonna széndioxidot fog offszetálni, ami megfelel a résztvevők külföldről Oroszországba való utazásuk átlagos becsült kibocsátásának. A kezdeményezés 100,000 tonna széndioxidban van maximalizálva. Ez azt jelenti, hogy 34,500 rajongó tudja majd offszetálni a jegyét, noha százezreket várnak az eseményre. A 2014-es brazil világbajnokságon összesen több, mint 3,4 millió néző volt. A FIFA június 11-ig (máig se! a szerk.) még nem jelentette be, milyen projektek alapján fog offszetálni, de azt mondta, hogy ezek, „igazolt alacsony-karbon projektek Oroszországból és egyéb országokból”.

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNewsAz offszetálási sémák összetettek és gyakran vitatottak. A lényegük, hogy kompenzálnak egy egy helyen keletkezett kibocsátást – jelen esetben egy futball-bajnokságot – azáltal, hogy finanszíroznak egy már megvalósult széndioxid-kibocsátást csökkentő projektet valahol máshol. A legutóbbi világbajnokság esetén a brazil kormány felállított egy offszetálási sémát, hogy csökkentse az eseményhez köthető kibocsátásokat önkéntes karbonkreditek révén, az ENSZ-kezdeményezéshez hasonlóan. Az Environmental Defense Fund (Környezetvédelmi Alap) egyik jelentésében ezt úgy említették, mint „forró levegő”, ami „kitalált emissziócsökkentést” eredményezett. Az ENSZ offszetálási mechanizmusa, amit a FIFA is alkalmaz, szintén viták tárgyát képezi. Egy, az Öko-Institut által az Európai Bizottság számára elvégzett 2016-os környezetvédelmi tanulmány alapvető hibákat talált az ENSZ offszetálási mechanizmusában. A tanulmány arra jutott, hogy a potenciálisan igazolt kibocsátáscsökkentő krediteknek csupán 7%-a esetén volt magas a valószínűsége annak, hogy valós, mérhető és további kibocsátáscsökkentő hatásuk legyen.
.
Kelsey Perlman, a Carbon Market Watch (Karbonpiac-Figyelő) tisztviselője üdvözölte, hogy a FIFA elismerte a világbajnokság klímahatását, de arra figyelmeztetett, hogy az offszetálás problematikus lehet. „Ha a FIFA az olyan kezdeményezések folytatását tervezi, melyeket a csalás és alacsony hatékonyság gyanúja övez, akkor mindezt nehéz másnak látni, mint csupán „zöldrefestés”. Hozzátette, hogy fontos az átláthatóság, és felszólította a FIFA-t arra, hogy publikálja az offszetálási projektek listáját, hogy alaposan meg lehessen azokat vizsgálni. „Arra számítanék, hogy a FIFA némileg szigorít ahhoz képest, amit most megenged. Például a nagy vízerőművek, szénerőművek, gázerőművek és nukleáris projektek kizárását. Ha nincsenek kikötések az offszetálási projektekkel kapcsolatban, akkor rögtön jönnek a kérdések ezek környezeti hatását illetően.” – mondotta. Perlman hozzátette, hogy ha a FIFA komolyan veszi a kibocsátáscsökkentést, akkor el kellene mozdulnia a komplex offszetálási sémáktól affelé, hogy inkább közvetlenül finanszírozza a zöld projekteket.

A FIFA által kiadott szakértői becslések alapján az idei világbajnokság várhatóan 2,1 millió tonna széndioxid-kibocsátást eredményez – aminek majdnem háromnegyede az Oroszországba, valamint az egyes játékoknak otthont adó városokba való utazgatásból származik.

A FIFA szintén elkötelezte magát, hogy offszetál „minden elkerülhetetlen kibocsátást, ami fölött operációs kontrollja van”, melyet 243,000 tonnára becsültek, vagyis a kibocsátások 11,2%-ára.

A FIFA szóvivője a következőket mondta a Climate Hot News-nak: „A FIFA a sportszervezetek élvonalába tartozik, ha környezetvédelemről és offszetálásról van szó. 2006 óta számos projekt indult a sportesemények hatásának mérésére és csökkentésére, nem csak a klímaváltozással kapcsolatban, hanem a fenntarthatóság számos egyéb vonatkozásában, úgy, mint hulladékkezelés, újrahasznosítás, és zöld stadionok.”

Üdvözölve a FIFA és az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének együttműködését, Patricia Espinosa, az utóbbi ügyvezető titkára a következőket mondta: „Megdícsérem a FIFA-t példamutatásáért a 2018-as világbajnokság klímahatásának csökkentése terén, és hogy arra bátorítja a futballrajongókat, hogy tegyenek a klímaváltozás ellen.”

A FIFA és az Oroszok zöldrefestenek a Labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban? | ClimeNews

Ám miközben a FIFA a klímaérdemeivel kérkedik, a világbajnokság szponzorálását olyan szennyező vállalatoktól kapja, mint a Gazprom, a Qatar Airways és a Kia Motors!

Jesse Bragg, a Corporate Accountability (Vállalati Felelősségvállalás) nevű civil szervezet szóvivője azt mondta: „A FIFA esetében az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos szervével való együttműködés (ami már önmagában gyanús, hogy csupán egy „zöldrefestő” platform) az egyik oldalon, és a fosszilis üzemanyagokra épülő iparágaktól származó szponzorálás a másik oldalon merő ellentmondás.” Hozzátette, hogy az olyan ígéretek és önkéntes vállalások, mint a Carbon Neutral Now különösen problémásak, és sokkal többet jelentenek a vállalati brandek számára, mint amennyit igazából érnek. „Először is, ezeket a vállalásokat gyakran zöldrefestési platformként használják. Emellett az ilyen vállalások gyakran helyettesítik és kiszorítják a valós és érvényesíthető kormányzati szabályozásokat” – mondta.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szervezetének szóvivője azt mondta a DeSmog UK-nek, hogy a szervezet nem kapott semmit a FIFA-tól azért cserébe, hogy a szervezet alkalmazza a sémáját. Hozzátette: „A Carbon Neutral Now vállalás célja, hogy arra bátorítsa a vállalatokat és szervezeteket, hogy a jelenlegi kibocsátásuktól függetlenül vegyenek részt a klímaváltozás elleni akcióban”.

Sztella Nóra Kántor – Rampasek László
Forrás: Climate Home News