Ha nem a legfőbb okot, a népességrobbanást szúrjuk le

Most, hogy otthon tölti a legtöbb ember a Húsvétot – rokonlátogatásokkal összefüggő utazgatások minimalizálásával -, lesz idő gondolkodni egy kicsit. Mi is történik valójában?

Ha nem a legfőbb okot, a népességrobbanást szúrjuk le | ClimeNews

Amit jómagam tapasztalok a környezetemben az, hogy sikerül az emberek jelentős részét félelemben tartani a koronavírus járvány veszélyeire hivatkozással. Ezalól kivételek, akik képesek globálisan és összefüggéseiben értelmezni ami most zajlik. Próbát teszek egy rövid összefoglalásra, amivel célom az, hogy még több olvasónk ráébredjen arra, ami egyébként nem titok és nagyon sok tudós, kutató a saját területéről vagy összefüggéseiben felvázolva hangoztatja évtizedek óta.

Mi volt a valódi veszély a járvány berobbanása előtt, amitől tartani kellett volna? Mi volt az a világméretű mozgalom ami felnyitotta az emberek figyelmét a valós veszélyre és hirdette, hogy végre hallgassanak a tudományra, mert a civilizációnk percei meg vannak számlálva. Tombol a 6. tömeges fajkihalás, a légkör és az óceánok az elsavasodás mellett melegednek, aszályok, tüzek, és olvadó gleccserek világszerte, gyengülő politikai stabilitás egyre több országban, migráció (klímamenekültek), és megbolondult éghajlat, a gazdasági világválság előjelei. (Ez utóbbiról bebizonyosodott és a szakértők már állítják, hogy az 1929-es nagy gazdasági világválsággal fog vetekedni!)  Egyre több ember kapta fel a fejét a fenntarthatatlan folyamatokkal és az előzőleg felsoroltakkal kapcsolatos összefüggésekre és állt különféle ökológia, és klímavédelmi mozgalmak támogatói közé, sőt néhányuk drasztikus változtatásokat hajtott végre életmódjukban és vállalkozásuk fenntarthatóvá fejlesztésében. Talán az utolsó pillanatban elindult, egy egyébként teljesen mindegy, hogy kihez köthető ébredése a civilizációnknak. Az, hogy ezt akkor a 16 éves Greta Thunberg nevéhez kötjük annyit jelent, hogy Ő volt a csepp a pohárban, amitől az kicsordult. Ezt az érdemet amúgy soha nem fogják tudni elvenni tőle, olyan emberek nevei közé lett bevésve az övé, akiket a legtöbb ember ismer és ismerni fog nagyon sokáig.

De mi is történt ezzel az alulról jövő ébredési mozgalommal, ahol már több mint 11 millió ember sztrájkolt közel azonos időben világszerte, és hívta fel a legtöbb problémákra a figyelmet? Mi történt az elmúlt másfél évben, amikor Greta és több fiatal aktivista társával együtt berúgták az ajtót más környezetvédelmi mozgalmakkal karöltve – Extinction Rebellionnal – a COP24-en, Davosban, az EU parlamentben, a COP25-ön, az USA szenátusban, az ENSZ-ben? Felhívták a figyelmet és – szerte a világon – emberek millióit ösztönöztek arra, hogy felismerjék a jelenlegi klímavészhelyzetet, hogy próbálják meg arra kényszeríteni a kormányokat, és a vállalatokat, hogy változtassák meg az őrült, és ellenőrizetlen “csörtetésüket” a pénzügyi vagyonuk felhalmozása érdekében.

Felhívom a figyelmét a kedves olvasónak arra, hogy ez most megtörtént!

A kormányoknak sikerült – egy emberi szemmel láthatatlan segítséggel – kezükbe venni az irányítást, és egyrészt kényszerűségből megállítani ezt a globalizált gazdaságot! Szerencse vagy utolsó esély teljesen mindegy, az biztos, hogy a túlnépesedés tünete a koronavírus járvány. Nagyon remélem, hogy soha többé nem is fogják tudni – azt a fajta őrült, ész nélküli rohanást – visszaindítani, amit megismertünk, és amiben túllőtt módon éltünk, magukra hagyva százmilliókat a világban a kontrollálatlan reprodukciójukkal, amivel újra és újratermelték a szegénységet!

Miután sikerült a klímaváltozás tagadókat parkolópályára tenni, elindult egy ügyetlenkedési folyamat a megoldások elterjesztésére. Közben világsikerkönyv lett a DrawDown – Paul Hawken-től „A globális felmelegedés visszafordítására valaha javasolt legátfogóbb terv”. A tudományos tényekkel alátámasztott világos iránymutatások ellenére, a világ vezetői továbbra is figyelmen kívül hagyták az észszerű javaslatokat. És sok esetben megalkudtak  olyan látszat megoldásokkal, haszontalanságokkal ami zöldrefestés (greenwashing) csupán. Megemlíteném a tudományos tényt, hogy haszontalan az összes fásítási program a meglévő erdőink megőrzése „örök erdőnek” nélkül. Haszontalan és elégtelen az összes karbonlábnyom csökkentési program karbonsemlegesség azonnali elérése nélkül, ami karbonkiegyenlítésekkel lehetséges és sokkal kisebb ráfordítást igényelnek, mint a legtöbb vállalkozásnál a koronavírus miatti mostani károk elszenvedése.

Több klímaváltozás szakértő a múltbéli kommunikációjuk miatt hallgattak el, remélem örökre! Ugyanakkor, rengeteg klímatudós és szakértő született, ébredt tudatra! Beszélnek, írnak hülyébbnél, hülyébb dolgokat, sok esetben megtévesztve, félrevezetve tömegeket, akik pl. rohannak fákat ültetni, vagy lesznek aszkéta életmódúak, vegánok stb., de a lényeget, amit megtehetnének azt nem csinálják. Most pedig, hogy le kellett állítani  a globális gazdaságot jönnek a hírek, hogy kezd kitisztult minden a légkörben, viszont a CO2 nem szívódik fel olyan könnyen, az óceánok regenerálódása nem megy olyan gyorsan, a probléma akkumulálódott és hosszú időbe, és hatalmas áldozatokba kerül a javítás, ne legyen kétsége senkinek az értetlenkedés csak elodázza az igazi jólét időszakának eljövetelét.

Csak néhány embert ismerek, akik ki mernek állni az összes környezeti problémáink gyökér okának ismertetésével kapcsolatban akár kamerák elé, és még megoldást is adnak hozzá, amit ráadásul a DrawDown elemzés az első helyen említ, mint leghatékonyabb klímavédelmi tettet, amiről lehet még sokan nem is hallottak. Ennek oka, hogy a téma a 20. és 21. század emberének tabu lett. Ez pedig a népességrobbanás problémája és veszélyei, ami már régóta kopogtat az ablakon és csak tüneti kezelésre volt képes ez a civilizáció, a megoldáson nem sokat dolgozott, a tagadáson annál többet. Pedig az egyszerűen fenntarthatatlan, hogy nemsokára 7,7 milliárdan vagyunk a Földön.

Szóval, és most jöjjön két idézet: az első a téma magyarországi, és nemzetközileg is ismert szakértőjétől a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány elnökétől, a másik idézet az ismert angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörőjétől. A közös bennük az, hogy ők oda mernek állni a kamera, a nyilvánosság elé és elmondják, leírják, hogy mi van és azt is, hogy mi a megoldás a népességrobbanással kapcsolatban. Ezt már teszik évtizedek óta, mint a „falra hányt” borsó vagy a „disznók elé szórt gyöngy” mondják emberek millióinak, de talán most egyre többen ráébrednek az összefüggésekre, ahogy a fenti infó grafika is mutatja.

„Ha nem a legfőbb okot, a népességrobbanást szúrjuk le, akkor hiába küzdünk a járvánnyal, sorra jönnek az újabb járványok, és egyre súlyosbodik a klímamegbolondulás (ami a járványok jelentős oka is).” (Simonyi, Gyula I.)

„Az emberiség katasztrófájának megoldására lehet esély kevesebb emberrel; többel viszont egyenesen lehetetlen.” (Sir David Attenborough)

Mi a megoldása annak, hogy ne féljen valaki, ne rettegjen attól ami most van, és ami ezután következik? Az egyetlen megoldás – amit nagyon sokan nem szeretnének – a valódi tudás megszerzése a témában, és akkor nem lesz bűntudatod mint fogyasztónak, nem vezetnek meg, és nem vezetsz félre másokat! Áldott, Békés Húsvéti várakozást!

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.