Sokkal olcsóbb lehet az áram

Áttörést hozott 2016 az energiaiparban: a napenergia-fejlesztések immáron olcsóbbak, mint a szélenergia-beruházások, nem is beszélve a szén- és gázerőművek létesítéséről. A tendencia elsősorban a feltörekvő országokban jelentkezik, de gyorsan átterjedhet a fejlett világra is.

A világ energiapiaca óriási átalakuláson megy keresztül: 2016-ban olcsóbbá vált a napenergia, mint a szél segítségével előállított elektromos áram – számolt be a Bloomberg. Elszigetelt esetekben, különösen a Közel-Keleten erős versenyben meghirdetett projekteknél, ez már korábban is előfordult. Most azonban más a helyzet.

Az állami támogatást nem élvező napenergia-beruházások olcsóbbá váltak a szénre és földgázra alapuló áramtermelésnél, és a feltörekvő országok új energia-előállítási projektjei esetén még a szélenergiánál is gazdaságosabbak – derült ki a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) adataiból.

Sokkal olcsóbb lehet az áram - ClimeNews

E grafikon az új szél- és napenergia-fejlesztések átlagos költségét mutatja 58 feltörekvő ország számai alapján. Az országok között szerepel Kína, India és Chile. Bár a szakértők számítottak arra, hogy a napenergia előbb-utóbb olcsóbb lesz a szélenergiánál, ám azt szinte senki sem gondolta, hogy ez ilyen hamar megtörténik.

A semmiből indulva

A napenergia a semmiből vagy gyakorlatilag a semmiből indult öt évvel ezelőtt, amihez képest igen nagyot ugrott – fejtegeti Ethan Zindler, a BNEF elemzője. A hőstörténet legnagyobb fejezetét Kínában írják, amely szédületes tempóban vezeti be a napenergiát és eközben segít más országoknak is a saját projektjeik finanszírozásában.

Az idei évben hónapról hónapra változott a helyzet az energiafejlesztések piacán. Indiában januárban egy cég 64 dollár/megawattórás áron vállalta az áramtermelést napenergia felhasználásával. Chilében augusztusban már 29,10 dollár/megawattóra volt az ár. Az utóbbi rekord az áramtermelésben: ez az ár nagyjából fele annak, amit a versenytárs szénerőművek tudnak.

Folyamatos úthenger

Ezek új beruházások, ám eközben számos további projektet fejeznek be 2016-ban. Figyelembe véve a világon idén átadott és még átadandó kapacitásokat, akkor azt találhatjuk, hogy a napenergia-alapú áramtermelés bővülése le fogja hagyni a szélre alapozott kapacitás bővülését. A BNEF várakozása szerint 70 gigawattnyi új napenergia-rendszer lép működésbe, míg a szélenergia csak 59 gigawattal bővül. (A paksi atomerű kapacitása 1,8 gigawatt – a szerk.)

Kissé más

Az átállás a zöldenergiára a fejlett országokban némileg drágább lehet, mert az új áramtermelési formának versenyeznie kell a már működő szén- és gázerőművekkel. Azokban az országokban azonban, ahol plusz kapacitást hoznak az áramtermelésbe, a megújuló energia le fogja győzni bármilyen más ellenfelet.

A világ az elmúlt időszakban átlépett a határt: évente több zöldenergia-kapacitás épül, mint szén- és gázerőmű együttvéve. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása a következő évtizedben elérheti csúcsát, ahonnan lejtőre kerül. Az új energiára alapozott fejlesztések Brazíliában, Chilében, Indiában, Kínában, Dél-Afrikában és Uruguayban vonzzák a legtöbb tőkét.

Hatalomátvétel

Természetesen időbe telik, mire a nap- és szélenergia kiszorítja a hagyományos energiahordozókat. Egyelőre a fosszilis tüzelőanyagok a legolcsóbb energiaforrások, ám azokban az országokban, melyekben sok helyen gázolajjal hajtott generátorokkal termelik az áramot vagy egyáltalán nincs elektromos energia, a megújuló források, különösen a napenergia hamarosan átveszik az uralmat.

Forrás: Napi.hu

Közben Magyarországon:
Idióták a Magyar Parlamentben?

Szinte lehetetlen lesz hasznosítani a szélenergiát

Szinte változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés az Áder János államfő által megfontolásra visszaküldött villamosenergia-törvény módosítását, amely a jövőben csaknem lehetetlenné teszi az új szélfarmok telepítését. A képviselők 127 igen és 56 nem vokssal szavazták meg a kormányzati előterjesztést, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőműparkok építésének, használatba vételének szabályozását. Az új jogszabály a tervek szerint januárban lép érvénybe.

Szinte lehetetlen lesz hasznosítani a szélenergiátA változtatást a Ház első ízben október közepén fogadta el, ám Áder János államfő nem írta alá, kifogásolva, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését. Szerinte a módosítás nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását, ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével, és indokolatlan adminisztratív terheket vezet be.

A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagymértékben függ a pillanatnyi időjárástól, és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell – magyarázta.

Emlékezetes: szakmai körökben is erős ellenérzést váltott ki, hogy tovább szigorítja a kormányzat a szélerőművek telepítésének a szabályait. Utoljára tíz éve, 2006-ban adtak ki engedélyt szélkerekek felállítására. Szakértők szerint a jelenlegi mintegy 330 megawattról akár 2000 megawattra is meg lehetne növelni a hazai szélkerekek áramtermelő kapacitását anélkül, hogy veszélybe kerülne a villamosenergia-hálózat működése, illetve külön szabályozó erőművet kellene üzembe állítani. Magyarországon jelenleg mindössze 37 szélfarm működik, összesen 172 toronnyal.

A visszaküldött törvényjavaslatról megtartott parlamenti vita során a jobbikos Kepli Lajos azt mondta, saját köztársasági elnöküket alázzák meg a kormánypárti képviselők, és nem először fordul elő, hogy visszaküldött törvényt gyakorlatilag változtatás nélkül fogadnak el.

Az LMP-s Sallai R. Benedek egyetért a köztársasági elnök fenntartásaival. Kijelentette: a törvényjavaslat szembemegy Magyarország klímaegyezményben vállalt kötelezettségeivel. A szélerőműveknek van létjogosultságuk, és kell is lennie – hangsúlyozta, és uniós kutatást idézett, miszerint az összes áramtermelő technológia között a szélerőművek karbonkibocsátása a legalacsonyabb.

Forrás: MagyarNemzet