A faipari maffia behálózza Romániát

Románia északi részén, Suceava megyében, a Kárpátok lejtőin terül el Európa egyik utolsó nagy természetes erdeje. És ez az úgynevezett favágó maffia működési területének egyik központja. Az illegális fakitermelésre szakosodott bűnszervezetek több ezer hektár természetes erdőt vágtak már ki, és legalább két erdészt megöltek. Gheorghéval, a Suceava megyei favágóval látogattuk meg az erdőt.

– Nézze, ez itt friss. Ezt a fát nem rég vágták ki – mutat Gheorghe Oblezniuc egy fatuskóra. – Illegálisan kivágott faanyag, jó minőségű áru.

– Honnan tudja? – kérdezi az Euronews riportere, Valérie Gauriat.

– Nincs rajta jel. Látja a gyantát? A fa sír. Úgy vették el az életét, ahogy egy emberét is elvették volna. Nézze. Legálisan ezt így csinálják, Itt a jel, nem lent, hanem fent, na ez legális.

Egy jelentés szerint évente húszmillió köbméter fát termelnek ki illegálisan Romániában, kétszer annyit, mint legálisan. A lopott fa állítólag az európai piacokra kerül. Gheorghe az illegális fakitermelőknek is dolgozott korábban.

– Öt cégnek is dolgoztam, jó nagyoknak – mesélte Gheorghe. Egy ilyen fáért nagyjából tíz eurót kaptam. Abbahagytam, mert rájöttem, hogy ez egyszerűen nem helyes. És nem is kerestem vele rendesen. Ők milliókat kerestek rajta, engem meg kitermelt köbméterenként fizettek.

Mindenki benne van

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni egység nyomoz az illegális faüzlet ügyében. A jelek szerint a szervezett bűnözés behálózza a teljes iparágat, a kereskedőktől a szállítókon át az erdészeti és állami alkalmazottakig.

Az Euronews ellátogatott a román Nemzeti Erdészeti Szervezet, a Romsilva találkozójára. A körzet vezetője, Cristian Gafincu határozottan elutasítja, hogy a csapata is érintett lenne.

– Nem sejtettük, hogy minket akarnak bűnbakká tenni, de voltak akik az erdőben kivágták a fákat, és azt mondták, hogy mi, az erdészek készítettük elő azokat illegális kitermelésre. A média ezt felkapta, azóta az erdészeket vádolják.

A Romsilva szerint 2014 óta 185 erdészt ért fizikai támadás, hatot pedig megöltek, kettőt nem is olyan régen. Az erdészeti hatóság szerint ezek személyes leszámolások voltak. A favágómaffia ellen harcolók szerint viszont példát statuáltak az erdészeken.

Egy erdész, akinek a kilétét nem szabad felfednünk, azt mondja, jól ismeri a rendszer működését.

– A vállalkozó bemegy az erdészeti hatóság aukciójára, és vesz egy adott mennyiségű fát – magyarázza a férfi. – Azután elrendezi a dolgot az erdészmérnökkel, aki elmegy az erdőbe, és kijelöl néhány fát. És itt a feketepiac, ezek a fák nincsenek pontosan leltározva. A kivágott mennyiség nagyobb, mint amennyire engedély van, a többletet a könyvelésben eltüntetik. Az ellenőrzés az erdész dolga lenne, de ő is fát árul a feketepiacon.

Lehetetlen bizonyítani?

A jelenséget a Suceava megyei erdészeti őrök vezetője sem tagadja.

– Az illegális fakitermelés legkényesebb forgatókönyve az, amikor a hatóságok támogatásával, a törvényesség látszatával történik – mondta az Euronewsnak Mihai Gasparel. – A feketén kitermelt fát el lehet tüntetni a rakomány vattázásával, hamis szállítási papírokkal, hamisított kitermelési engedélyekkel, és olyan esetek is vannak, amikor az erdészek sem viselkednek megfelelően. Az a baj, hogy ezeket az eseteket nehéz bizonyítani.

Tiberiu Bosutar, a Moldovita civil szervezet önkéntese pontosan ezen dolgozik. A falujában, ahol minden környékbeli erdőből fát szállító teherautó áthalad, kamerákat szerelt fel, amelyek rögzítik a forgalmat, és egy mobil applikáció segítségével több tucat szabálysértést jelentett a rendőrségnek.

– Be kell írni a rendszámot, és meg lehet nézni, hogy a rakománynak vannak-e törvényes dokumentumai, vagy nem. Azt is ellenőrizni lehet, hogy hol adták ki az engedélyt – magyarázza Tiberiu.

Tiberiu szerint azokra a helyekre is kamerákat kellene felszerelni, ahol teherautóval be lehet hajtani az erdőbe, ez véget vetne a fekete fakivágásoknak.

– Azon a területen vagyunk, ahol az ellopott fák csonkjait ásták el – mutat körbe egy tisztáson Tiberiu. – Látszik a gyökerek méretén, hogy ez nem sima helyi fatolvajok műve, ehhez nagy gépek kellettek, egy egész csapatnyi munkás. Ez az egyértelmű bizonyíték rá, hogy ebben a körzetben szervezetten megy a falopás.

Aki tisztességes, csődbe megy

Évente egymilliárd euró értékű fát vágnak ki feketén, ami komoly adóbevétel-kimaradást is okoz. Ez ellehetetleníti a piac tisztességes szereplőit. Tavaly Tiberiu megpróbálta bebizonyítani, hogy a román faiparban illegális praktikák nélkül nem, lehet profitot termelni.

– Romániában a faanyag árát mesterségesen magasan tartják, így ha az ember fával dolgozik, szüksége van olcsóbb, fekete faanyagra is. Nyolc helyi vállalkozóval közösen vásároltunk száz köbméter fát, miután minden költséget és terhet kifizettünk, a befektetésünk fele odalett. Egy ilyen vállalkozást lehetetlen hosszabb távon működtetni, ha az ember nem használ fekete faanyagot.

Kéz a kézben

A probléma sok feszültséget okoz a helyi közösségben. A Bucsa-testvérek, Ilie és Dimitri az építőiparban dolgoznak, de mellékesként pisztrángot neveltek. A halastavukat rendszeresen beszennyezték sárral, amikor a közeli folyón úsztatták a lopott fát.

– Panaszt tettünk, és néhány helyi vállalkozótól elkoboztak valamennyi fát – meséli Ilie Bucsa. – Erre hűtőfolyadékot öntöttek a halastavat tápláló vízfolyásba, az összes hal megdöglött. Megfenyegettek minket, megvertek minket. Elkaptak az úton, és husánggal fejbe vertek.

A két testvér a mai napig is kap halálos fenyegetéseket, de úgy döntöttek, nem hagyják magukat.

– Persze, hogy félünk – folytatja Ilie, mutatva a fején lévő sebeket. – De addig megyünk, amíg ezt valaki meg nem oldja. Talán az Európai Unió, vagy valaki kívülről. Mert itt Romániában a maffia erős, és mindenhol vannak kapcsolatai. Fel, egészen az állami hatóságokig.Szépen dolgoznak együtt, kéz a kézben.

Tavaly februárban az Európai Bizottság figyelmeztette Romániát, hogy ha nem vetnek véget az illegális fakitermelésnek, akkor szankciókkal kell szembenézniük.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.