A természettudomány nem közmegegyezés kérdése

A természettudomány nem közmegegyezés kérdése, hanem a valóságban létező természettörvények egyre jobb megértésén keresztül előrehaladó emberi kaland.

A természettudomány nem közmegegyezés kérdése | ClimeNews - Hírportál

A tömegvonzás nem közmegegyezés, hanem a tőlünk független valóság. Pontos ismerete miatt tudnak műholdakat fellőni, embert juttatni a világűrbe, űreszközöket távoli bolygókhoz, stb. Nem közmegegyezés kérdése, hogy létezik-e, és olyan, amilyennek Newton és Einstein leírta. A mérések igazolták és a mai napig igazolják, hogy olyan. Senkinek eszébe nem jut vitatni, mert nem lett belőle közéleti kérdés. Jó lenne, ha az éghajlat-kutatás is ilyen maradna.

Tehát ha a természettörvényt nem érti valaki, az nem a közmegegyezés hiánya, hanem ismerethiány. És olyankor nem áll elő az ember, hogy ez másképpen van, hanem tanul. Megérti. És ha érti, akkor talán érdemes róla beszélnie.

Ezt azért írom ide, mert a legutóbbi bejegyzésem kapcsán végül előkerültek az éghajlati kétkedők is. Elvük az, hogy nincs megegyezés benne, ezért másképpen van az üvegházhatás. Vagy nincs, vagy nem mi növeljük, vagy hatásunkat a természet ellensúlyozza. Ezek egyike sem igaz, jelenlegi tudásunk szerint. A szén-dioxid bizonyos hullámhosszakon elnyel, ezt bármelyik egyetemen mérni lehet a laborban. A légkörbe egy csomót kijuttattunk. Ez könnyen látható, de ha valaki csak “úgy” nem hiszi el, mérhető is a szénizotópok légköri arányának változásán keresztül. Tehát a légkörben egyre több olyan molekula van – miattunk – ami elnyeli a hősugárzás egy részét. Innentől mindenki fontolja meg maga.

Korábban:
Mi történt, hirtelen mindenki éghajlatváltozási szakember lett?

Hetesi Zsolt
Kép: ciencephotolibrary


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.