Összefoglaló a politikai döntéshozók számára

Éghajlatváltozás 2022: Az éghajlatváltozás mérséklése – Összefoglaló a politikai döntéshozók számára.

Download document (PDF | 5.14 MB)A hatodik értékelő jelentés az IPCC mindhárom munkacsoportjának hozzájárulásaiból és egy összefoglaló jelentésből (SYR) áll, amely a munkacsoportok hozzájárulásait és a ciklus során készített különjelentéseket foglalja össze. A hatodik értékelő jelentés vázlatának kidolgozására 2017 májusában Addisz-Abebában (Etiópia) került sor. A vázlattervezetet a testület 46. ülésszakán, 2017 szeptemberében hagyták jóvá. A hatodik értékelési ciklusról további információk itt találhatók.

A hatodik értékelő jelentés az IPCC mindhárom munkacsoportjának hozzájárulásaiból és egy összefoglaló jelentésből (SYR) áll, amely integrálja a munkacsoportok hozzájárulásait és a ciklus során készített különjelentéseket.

A III. munkacsoportnak az AR6-hoz való hozzájárulásának első rendű tervezete 2019. április 29. és június 23. között szakértői véleményezésen esett át. A Second-Order Draftot 2021. január 18. és március 14. között szakértők és kormányok vizsgálták felül (Bővebben ). A jelentés végleges tervezetének végleges kormányzati terjesztésére és a politikai döntéshozók számára készült összefoglaló kormányzati felülvizsgálatára 2021. november 29. és 2022. január 30. között került sor.

A tudósok egy része már nem bízik az IPCC-ben

A III. munkacsoport hatodik értékelő jelentéshez való hozzájárulását 2022. április 4-én véglegesítették a III. munkacsoport 14. ülésszakán és az IPCC 56. ülésszakán.

A teljes jelentés itt olvasható.

Forrás: IPCC

A globális kibocsátásoknak mindössze három éven belül kell elérniük a csúcsot, hogy 1,5°C alatt maradjanak

Összefoglaló a politikai döntéshozók számára | ClimeNewsEgy szénerőmű légi felvétele – Shutterstock/Bilanol

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport egyik legfontosabb jelentése arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés 1,5°C-nál nagyobb mértékű elkerülésének lehetősége már majdnem lezárult, és csak azonnali és drasztikus csökkentésekkel lehet a célérték alatt maradni.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) legújabb kutatása szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és mélyreható csökkentése még mindig elérhető közelségben tarthatja a globális felmelegedés 1,5°C-on tartására vonatkozó világcélt, de az emberiség kibocsátásának már csak három éven belül kell elérnie a csúcspontját ahhoz, hogy ne lépje át a fontos határt.

A klímaválság kezelésének módjáról szóló kiemelt jelentésében az IPCC világossá tette, hogy a veszélyes felmelegedés megakadályozására rendelkezésre álló idő drasztikusan lecsökkent a múltbeli mulasztások miatt. Megállapította, hogy a világ 2020-tól kezdődően mindössze 500 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátását engedheti meg magának ahhoz, hogy 50%-os eséllyel 1,5°C-on tartsa a hőmérséklet-emelkedést, ami a globális kibocsátás elmúlt évtizedének szintjén van.

A társadalmak e szűkös “szén-dioxid-keret” teljesítését modellező forgatókönyvek szerint a kibocsátásoknak 2025-re kell elérniük a csúcsot, majd 2030-ra a 2019-es szinthez képest 43 százalékkal csökkennie kell. Ez óriási politikai erőfeszítést igényelne, mivel a globális kibocsátás 2021-ben rekordszintű, 5,5%-os növekedést ért el, miközben számos kormányt az ukrajnai háború és a jelenleg is tartó koronavírusjárvány foglalkoztat, míg egyesek az extra olaj- és gázkitermelést fontolgatják.

A szénfelhasználásnak 2050-re 95 százalékkal kell csökkennie a 2019-es szinthez képest, az olajnak 60 százalékkal, a gáznak pedig 45 százalékkal, hogy teljesüljön az 1,5°C-os cél, és ezek a számok Jan Christoph Minx, a jelentés egyik szerzője szerint “nagyon szembetűnőek”. Még a Párizsi Megállapodás gyengébb, 2°C-os célkitűzésének teljesítése is “jelentős mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot hagyna elégetetlenül”, és akár 4 billió dollárnyi fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát “hagyna veszni”. “Véget kell vetnünk a fosszilis tüzelőanyagok korszakának” – mondta Minx egy sajtótájékoztatón.

Az éghajlatváltozás mérséklése című jelentés világossá teszi, hogy a kormányok még nem tesznek eleget. A 2021. október 11-ig – a tavaly novemberi COP26 klímacsúcs előtt – tett vállalásokat figyelembe véve a világ “valószínűleg meghaladja” az 1,5°C-ot ebben az évszázadban, ami a legszélsőségesebb hatások elkerülése szempontjából létfontosságúnak tartott küszöbérték. “Ez [a jelentés] egy szégyenfolt, amely katalogizálja az üres ígéreteket, amelyekkel szilárdan egy élhetetlen világ felé tartunk” – mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár egy nyilatkozatában.

Az IPCC mégis talált okot a reményre. Legalább 18 országnak sikerült több mint egy évtizede folyamatosan csökkenteni a kibocsátást. A szén-dioxid-mentesítés kulcsfontosságú technológiáinak költségei 2010 és 2019 között jelentősen csökkentek: a napenergia fajlagos költsége 85 százalékkal, a szélenergiaé 55 százalékkal, az elektromos autókban és az energiatárolásban használt lítium-ion akkumulátoroké pedig 85 százalékkal.

A jelentés szerint “gyors és mélyreható” kibocsátáscsökkentésre lesz szükség minden ágazatban, a megújuló energiaforrások, a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS), az alacsonyabb energiaigény, a jobb energiahatékonyság és a légkörből történő CO2-eltávolítás módszereinek – például a közvetlen levegőleválasztó gépek – hatalmas mértékű elterjedése révén. A CCS bevezetése “messze elmarad” az éghajlati célok eléréséhez szükséges mennyiségtől.

Klímaváltozási „KATASZTRÓFA-TÉNYFELTÁRÁS” – JOHN DOYLE

Az IPCC most először vizsgálta meg a magatartásbeli változások szerepét a kibocsátáscsökkentésben, például az étrend megváltoztatását. Megállapította, hogy az ilyen intézkedések 2050-ig akár 70 százalékkal is csökkenthetik a kibocsátást egyes ágazatokban. “Ahogyan mozgunk, ahogyan étkezünk, ahogyan energiát termelünk, mindennek meg kell változnia” – mondja Pete Smith, az IPCC egyik szerzője.

Annak ellenére, hogy egyesek azt állítják, hogy a kibocsátáscsökkentés túl drága lesz, az IPCC szerint a 2°C-os cél elérésének mérséklési költségei a globális GDP növekedéséhez képest “csekélyek” lennének, 2050-ben 1,3-2,7 százalékkal alacsonyabbak lennének, mint a jelenlegi helyzethez képest.

A tegnapi összefoglaló dokumentum a harmadik az IPCC “hatodik értékelő jelentését” alkotó négy jelentés közül: az első az éghajlatváltozás okairól, a második a hatásairól szólt. Az új jelentést a kormányok egy 6 órával elhalasztott jóváhagyó ülést követően írták alá.

A késedelem oka Szaúd-Arábia kérése volt a fosszilis tüzelőanyagok hosszú távú felhasználásával kapcsolatos megfogalmazás, India nézetei a szén-dioxid-kibocsátásról és a jövőbeli gazdasági növekedésről, valamint az USA és Kína közötti vita az éghajlatváltozás elleni fellépés finanszírozásáról – mondták a küldöttek.

Alok Sharma, a COP26 elnöke szerint a mai jelentésnek emlékeztetőül kell szolgálnia a kormányok számára, hogy teljesítsék ígéreteiket, és idén új és erősebb nemzeti éghajlat-változási terveket dolgozzanak ki.

Forrás: New Scientis


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.