Megjelent a Tetra Pak® Fenntarthatósági Jelentése

Megjelent a Tetra Pak<sup>®</sup> Fenntarthatósági Jelentése - ClimeNewsA Tetra Pak® publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.

A Tetra Pak® több területen is jelentős előrelépését ért el fenntarthatósági törekvéseinek teljesítésében. Egyebek mellett:

  • 2015 januárjában az áruházak polcaira került a világ első, teljesen megújuló, növényi alapú csomagolása, a Tetra Rex® doboz.
  • Júniusban a vállalat bejelentette a Tetra Pak® E3 bevezetését. Az új töltőgép különlegessége, hogy hidrogén-peroxid helyett elektron részecskéket használ a csomagolóanyag fertőtlenítéshez, amely jelentős energia-megtakarítást és csökkenő környezeti hatást eredményez.
  • A vállalat globális üzemi munkavédelmi rendszert vezetett be, 2016 végéig minden Tetra Pak® gyártóegységre meg kívánja szerezni az OHSAS 18001 tanúsítványt. Eddig a gyárak 50%-át tanúsították, 2013-ban ez az arány 42% volt.
  • A Tetra Pak® „Food for Development” (Élelmiszerrel a fejlődésért) programjának keretében világszerte folytatta a kormányzatok és ügyfelek támogatását az iskolai étkeztetési programokban. Ennek köszönhetően 2014-ben rekord számú, 66 millió gyermek kapott tejet és egyéb, Tetra Pak® csomagolású tápláló italokat az iskolákban.

Magyarországon is felelősen

A Tetra Pak® budaörsi gyára idén megszerezte az Európai Bizottság által kidolgozott EMAS tanúsítványt, mely a környezetvédelem terén nyújtott teljesítményüket folyamatosan javító vállalkozások és más szervezetek elismerésérére szolgál. Szintén fontos eredmény, hogy a gyártóüzem 68%-kal csökkentette gázfelhasználását valamint 50%-kal villamosenergia fogyasztását.

Az itthon gyártott italos kartonok 70%-a készül FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által tanúsított papírból, míg a 2014-ben Magyarországon forgalomba kerülő italos kartondobozoknak már 20,2%-a viselte az FSC emblémáját. A hulladékká vált italos kartonok visszagyűjtési aránya 2014-ben elérte a 23,4%-ot.

“A Tetra Pak®-nál a fenntarthatóságot mottónkkal – ’Megőrzi, ami jó’ – összhangban értelmezzük. Ez egyrészt arra utal, hogy feldolgozó és csomagolási megoldásaink révén megőrizzük az élelmiszerek minőségét, ugyanakkor azt is jelenti, hogy megőrizzük az emberek egészségét, valamint megőrizzük a jövőt: bolygónk, ügyfeleink és saját jövőnket egyaránt” – mondta Dennis Jönsson, a Tetra Pak® csoport elnök-vezérigazgatója.

“Az ENSZ 2030-as Fenntarthatósági Fejlesztési Céljainak bejelentése után a fenntarthatóság világszerte még inkább integrálódik a vállalatok tevékenységeibe. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy ügyfeleinkkel együtt dolgozva megfeleljünk az ENSZ által meghatározott kritériumoknak” – tette hozzá.

Forrest in Brazil - Megjelent a Tetra Pak<sup>®</sup> Fenntarthatósági Jelentése - ClimeNewsA Tetra Pak® törekszik arra, hogy a csomagolásokhoz használt kartonpapír FSC® (Forest Stwardship Council®) tanúsítású, vagyis természetes úton megújuló, felelősen kezelt erdőkből származzon. A tanúsítvánnyal rendelkező papír aránya a 2013. évi 41%-ról 2014-ben globálisan 43%-ra emelkedett. A Tetra Pak® középtávú célja, hogy csomagolóanyagai gyártásához 100%-ban FSC tanúsított kartonpapírt használjon.

A felelős alapanyag beszerzés mellett a vállalat ugyancsak célul tűzte ki, hogy az újrahasznosított italos kartonok aránya 2020-ra globálisan 40%-ra nőjön. Ezt elsősorban a fogyasztók tájékoztatásával, az ismeretek és szaktudás megosztásával, a szelektív gyűjtési infrastruktúra használatának elősegítésével és az újrahasznosítási technológiák fejlesztésének támogatásával kívánják elérni.

A Tetra Pak® globális fenntarthatósági jelentése online is megtekinthető: www.tetrapak.com/sustainability

A Tetra Pak® Csoport

A Tetra Pak® a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel nap, mint nap százmilliók élelmiszerellátását segítse világszerte. Ma a Tetra Pak® az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak® 23.460 főt foglalkoztat mintegy 170 országban. Mottónk, ”MEGŐRZI, AMI JÓ” a Tetra Pak® azon célját közvetíti, hogy a világ minden részére biztonságos és egészséges élelmiszert juttasson el.

Forrás: Lausanne, Svájc / Budapest, 2015. november 23. – Tetra Pak® Hungária