2023. június 5-i Környezetvédelmi Világnap és a műanyag

A 2023. június 5-i Környezetvédelmi Világnap témája a műanyagszennyezés elleni megoldásokra összpontosít a BeatPlasticPollution kampány keretében.

2023. június 5-i Környezetvédelmi Világnap és a műanyag

A világot elárasztja a műanyag. Évente több mint 400 millió tonna (.PDF) műanyagot gyártanak, amelynek a felét úgy tervezték, hogy csak egyszer használják fel. Ennek kevesebb mint 10 százalékát hasznosítják újra.

A 2023-as környezetvédelmi világnap bemutatja, hogy az országok, a vállalkozások és az egyének hogyan tanulják meg az anyag fenntarthatóbb használatát, és reményt ad arra, hogy egy nap a műanyagszennyezés a múlté lesz.

A műanyagszennyezés egy fontos és sürgős globális környezeti probléma. Az évek során a műanyagok használata jelentősen növekedett, és ennek eredményeként a műanyaghulladék mennyisége drasztikusan megnőtt. Sok műanyagtermék, például egyszer használatos műanyag palackok, zacskók és csomagolóanyagok, hosszú idő alatt vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben, és így felhalmozódik a környezetben.

Becslések szerint 19-23 millió tonna kerül a tavakba, folyókba és tengerekbe. Napjainkban a műanyag eltömíti a szeméttelepeinket, az óceánba szivárog, és mérgező füsttel ég el, így a bolygónkat fenyegető egyik legsúlyosabb veszélyt jelenti.

Nem csak ez, de ami kevésbé ismert, hogy a mikroműanyagok bekerülnek az általunk fogyasztott ételekbe, az ivóvízbe és még a belélegzett levegőbe is. Sok műanyag termék tartalmaz veszélyes adalékanyagokat, amelyek veszélyt jelenthetnek az egészségünkre.

A műanyagszennyezésnek komoly hatásai vannak a természetre és az élőlényekre. A műanyagok a vizekbe és a talajba jutva szennyezik a természetes élőhelyeket, megölik a tengeri és szárazföldi állatokat, és megszennyezik az ivóvizet. Emellett a mikroműanyagok, amelyek a nagyobb műanyagdarabok idővel apróbb részekre bomlanak, egyre inkább jelen vannak az ökoszisztémákban, beleértve a tengeri élelmiszerláncot is.

A műanyagszennyezés csökkentése és megelőzése érdekében számos intézkedést lehet tenni. Ezek közé tartozik a műanyagcsomagolások és egyszer használatos műanyagok korlátozása, a műanyagtermékek újrahasznosítása és újrahasználata, valamint a fenntarthatóbb alternatívák támogatása. Fontos, hogy a társadalom, az ipar és a kormányok együttműködjenek a műanyagszennyezés csökkentéséért és a fenntarthatóbb műanyag-alternatívák előmozdításáért.

A műanyagszennyezés elleni küzdelemhez széles körű összefogásra van szükség, és minden egyes egyén tehet valamit a saját környezete védelme érdekében. Ez lehet például a műanyag palackok és zacskók újrahasználata, a műanyag szemét szelektív gyűjtése, valamint a műanyagmentes termékek preferálása.

A jó hír az, hogy van tudomány és megoldások a probléma kezelésére – és már most is sok minden történik. Most leginkább arra van szükség, hogy a nyilvánosság és a politika nyomást gyakoroljon a kormányok, a vállalatok és más érdekelt felek részéről a válság megoldására irányuló intézkedések fokozása és felgyorsítása érdekében. Ez aláhúzza a Környezetvédelmi Világnap fontosságát, amely a világ minden sarkából mozgósítja a cselekvést.

A HÁZIGAZDA ORSZÁG

A 2023-as környezetvédelmi világnap házigazdája Elefántcsontpart Hollandiával partnerségben.

Elefántcsontpart vezető szerepet vállal a műanyagszennyezés elleni kampányban. 2014 óta betiltotta a műanyag zacskók használatát, támogatva az újrafelhasználható csomagolásokra való átállást. Az ország legnagyobb városa, Abidjan a környezettudatos startupok központjává is vált.

“A műanyagszennyezés csapása látható fenyegetés, amely minden közösséget érint” – mondja Jean-Luc Assi, Elefántcsontpart környezetvédelmi és fenntartható fejlődési minisztere. “Büszkék vagyunk arra, hogy a műanyagjárvány változatos kezelésének bajnokai vagyunk.”

Az idei környezetvédelmi világnapot a holland kormány támogatja, amely egyike azon országoknak, amelyek ambiciózus intézkedéseket tesznek a műanyag életciklusa mentén. Aláírta az Új műanyaggazdaság globális kötelezettségvállalást, és tagja a műanyagszennyezés és a tengeri hulladék elleni globális partnerségnek.

“A műanyagszennyezést és annak az egészségre, a gazdaságra és a környezetre gyakorolt káros hatásait nem lehet figyelmen kívül hagyni. Sürgős cselekvésre van szükség. Ugyanakkor valódi, hatékony és szilárd megoldásokra van szükségünk” – mondta Vivianne Heijnen, Hollandia környezetvédelmi minisztere. “A műanyagokra irányuló számos szakpolitika részeként Hollandia és az egész európai közösség teljes mértékben elkötelezett az egyszer használatos műanyag gyártásának és fogyasztásának csökkentése mellett, amelyet tartós és fenntartható alternatívákkal lehet és kell helyettesíteni.”

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.