Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon

MAGYAR SIKER BRIDGESTONE ABRONCSOKON – 3000 kilométeres versenyen ért célba a magyar Megalux napelemes autó Ausztráliában

Budapest, 2015. október 29. – Az előkelő 7. helyen ért célba a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapata által épített napelemes autó a világ legnagyobb napelemes jármű versenyén, a Bridgestone World Solar Challenge-en Ausztráliában. A 2015-ben rajthoz álló 46 csapatnak több mint 3000 kilométert kellett megtennie saját fejlesztésű, kizárólag napelemmel hajtott járművekkel. A magyar csapat sikere azért is kiemelkedő, mert most először vettek részt a világ piacvezető gumiabroncs gyártó cége által támogatott, embert és járművet próbáló megmérettetésen.

Bridgestone World Solar Challenge - Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon - ClimeNewsSzámos nagy külföldi egyetem csapatát megelőzve a magyar team Megalux járműve 43 óra 4 perc alatt tette meg a 3022 kilométeres távot. A Megalux speciális, külön a versenyre gyártott Bridgestone Ecopia Ologic abroncsokon állta ki az erőpróbát. A Kecskeméti Főiskola „ifjú mérnökei” először vettek részt a versenyen, így az elért hetedik helyezés ezért is figyelemreméltó. A Bridgestone World Solar Challenge versenyen végül első helyen célba érő holland csapat, a Nuon Solar Team 37 óra 56 perc alatt teljesítette a távot, amelyre a csapatok egyedi kialakítású, kizárólag napenergiával működő járművekkel nevezhettek.

Az 1987 óta megrendezésre kerülő versenyen három külön osztályban (Adventure, Cruiser és Challenger) összesen 46 csapat indult. A rajthoz álló csapatok minden nap reggel 8 óra és délután 5 óra között haladhattak, így kellett megtenniük az egész Ausztrálián átívelő távolságot.

A magyar Megalux autó áthalad a verseny célvonalán - Magyar napelemes autó vágott át a sivatagon - ClimeNews„A világ piacvezető gumiabroncs gyártójaként nagy hangsúlyt fektetünk olyan kutatás-fejlesztési projektekre, amelyek a fenntartható fejlődésre és a fenntartható közlekedésre irányulnak. Fontos környezetvédelmi célunk, hogy 2050-re minden általunk gyártott abroncs 100%-ban fenntartható módon előállított nyersanyagokból készüljön. Gratulálunk a GAMF csapat előkelő eredményéhez, ez nemcsak a főiskola, de hazánk számára is kiemelkedő siker” – mondta Károlyi Kata, a Bridgestone Hungary marketing vezetője.

A versenyen használt Bridgestone abroncsok nemcsak a 95/80R16 méretükben tértek el a szokásos személygépkocsi gumiktól: a magyar csapatnak átadott négy darabos szett összsúlya alig haladta meg az 5 kg-ot! Az Ologic abroncs speciálisan nagy átmérővel és keskeny futófelülettel rendelkezik, ami mérsékli az abroncsdeformálódást és az energiaveszteséget, csökkentve a gördülési ellenállást – ugyanakkor legalább olyan fokú biztonságot nyújt, mint a hagyományos gumik.

A Bridgestone több hétköznapi autó abroncsainak elkészítésére is alkalmazza már az Ologic technológiát, így az innovatív technológiával készült Ecopia EP500 abroncsokat szállít a teljesen elektromos meghajtású, városi BMW i3 modellhez.

A Bridgestone-ról:

A Bridgestone a világ legnagyobb és piacvezető gumiabroncs és gumitermék gyártója, amely személyautókhoz, furgonokhoz, teherautókhoz, motorokhoz, mezőgazdasági gépekhez, repülőgépekhez és földmunkagépekhez gyárt abroncsokat, valamint a Bandag futózott teherabroncsoknál alkalmazott műszaki eljárások szállítója. A japán cég, amelyet Shojiro Ishibashi alapított 1931-ben, napjainkban több mint 50 abroncsgyárral rendelkezik és mintegy 138.000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A brüsszeli központú Bridgestone Europe (BSEU) a tokiói központú Bridgestone Corporation kulcsfontosságú leányvállalata. A Bridgestone Europe K+F központként működik több mint 30 európai országban, ahol összesen 9 üzemmel és irodával rendelkezik és több mint 12.500 alkalmazottat foglalkoztat.

A Bridgestone Csoport a Magyar Kormány stratégiai partnere. A vállalat 2008-ban nyitotta meg teljesen automatizált abroncsgyárát Tatabányán, ahol ma már több mint 550 főt foglalkoztat. A vállalat 1994-ben megnyitott budapesti kereskedelmi képviseletén további 20 fő dolgozik.

Megalux autó a célban - MAGYAR SIKER BRIDGESTONE ABRONCSOKON - ClimeNews