Ki fizeti a növekedés költségeit?

A gyermekek jogait feláldozzák a jólét megteremtése érdekében.

Ki fizeti a növekedés költségeit?

A múlt héten interjút készítettem Carter Dillarddal arról, hogy minden ország megszegi a gyermekek jogairól szóló egyezményt azzal, hogy feláldozza a gyermekeket a fosszilis tüzelőanyaggal működő, növekedésmániás gazdaságért. Ez egy újabb epizód, amely megmutatja, hogy politikáink, intézményeink, történelmünk mind arról szóltak, hogy munkaerőt biztosítsunk a gépezet működtetéséhez, és fogyasztókat a gazdasági szuperorganizmus táplálásához, amely mindenki más kárára gazdagságot termel a kevesek számára.

Carter elemzése arról, hogy a vállalatok és a kormányok hogyan hárították át a bolygónak okozott károk költségét a jövő generációira, és hogyan hárították át az ilyen hatalmas profitok megszerzésének költségét a többségi világban született gyermekekre, akik kénytelenek lesznek részt venni a bizonytalan munkaerőpiacon, és olyan munkát vállalni, amely bérrabszolgává teszi őket, teljesen lenyűgöző. És nem éppen ez a probléma – hogy a közgazdaságtan lehetővé teszi az externalizálást, annak elismerését, hogy valakinek, valahol, valakinek meg kell fizetnie a költségeket, de nem annak a vállalatnak, államnak vagy egyénnek, amelyik létrehozza vagy hasznot húz belőle. Az adóelkerülés valóban a forrásnál kezdődik.

Az alul lévők, a legkiszolgáltatottabbak és a legkevesebbet adók fizetnek a felül lévők durva hibáiért és rosszindulatú szándékaiért. De a helyzet a következő – a bolygó az 1%-ért és megbocsáthatatlan döntéseikért megy a levesbe. És ha nem is a bolygó, talán csak az emberek.

A Fair Start mozgalomnak van egy elképzelése arról, hogyan nézhet ki egy fenntartható jövő, és mindez a családtervezési reform köré összpontosul, hogy kis, regeneratív családokat hozzon létre. Imádom, hogy ezt a szót, a regeneratív szót a családok leírására használják. Olyan családokat jelent, amelyek képesek gondoskodni a gyermekeikről, olyan családokat, amelyek akarnak gyermekeket, olyan családokat, amelyek boldog és egészséges szülőket is tudnak biztosítani, mert nagyon sok gyermek a világon nem azért születik veszélyes környezetbe, mert a szüleik ugyanannak a gazdasági rendszernek vannak kitéve, amely kizsákmányolja őket, amikor ők is nagykorúvá válnak.

A Fair Start mozgalom lényege, hogy minden aktivista és polgár egyetlen üzenet köré csoportosuljon: mindenki megérdemli, hogy tisztességesen induljon az életben. Ez a kiáltás riadót fúj, és azt követeli, hogy változtassuk meg gazdasági rendszerünket, a természeti világhoz való viszonyunkat, politikai rendszereinket, politikánkat, fogyasztásunkat és az egyenlőtlenség szelíd elfogadását. A jelenlegi rendszer senkinek sem biztosít tisztességes kezdetet – csak keveseknek biztosít groteszk kezdetet.

A gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény aktualizálása, amely a lakhatás, a jólét és az oktatás mellett a biológiai sokféleséget és a helyreállító éghajlatot is figyelembe veszi, kritikus fontosságú az éghajlati válság enyhítése szempontjából. Továbbá a szülők és a polgárok figyelmét arra kell felhívni, hogy a világ legtöbb országa figyelmen kívül hagyja ezt az egyezményt, megfosztva a gyermekeket a jogaiktól azáltal, hogy nem hajlandóak újraosztani a javakat, nem biztosítanak megfelelő lakhatást és oktatást, és támogatják a bolygónkat pusztító kitermelő iparágakat, ami a választóvonal mindkét oldalát egyesíti.

Ki ne szeretné a gyerekeket? Azok biztosan nem, akik be akarják tiltani az abortuszt. Ugye?

A mozgalmak egyesítése

A világon rengeteg igazságossági mozgalom létezik, még az éghajlati mozgalmon belül is. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy a gyermekeket egy pusztuló világba hozni kegyetlenség, mások szerint a meg nem született gyermekek megérdemlik az egészséges környezetet és az egészséges jólétet. Mindkét esetben a jövő meg nem született gyermekeinek jólétéről vitatkozunk.

Ki fizeti a növekedés költségeit?

A Fair Start mozgalom a már velünk lévő gyermekeink és a jóléthez való joguk köré csoportosítja a küzdelmet. A létfenntartás és a megélhetés többé már nem jelent alacsony korlátot az emberi élethez ezen a bolygón; az élet vendégszerető, kényelmes, boldog és biztonságos élményként való átfogalmazása azt jelenti, hogy többé nem tekinthetünk a többségi világ szenvedésére, és nem fogadhatjuk el körülményeiket a gazdaságunk külső költségeként. Inkább úgy, hogy megfosztották őket az életüktől.

Lehet, hogy a gyerekeknek önmagukban nincs joguk a létezéshez, de joguk van ahhoz, hogy egy jó világban éljenek, mert rendelkezünk a technológiával és a pénzügyekkel, hogy ezt minden ember számára lehetővé tegyük. Ez a keret az éghajlati problémát, a gazdasági problémát, a politikai problémát, a kitermelés problémáját, az egyenlőtlenség problémáját konkrét és azonnali problémává teszi. Az egyes emberek igazságos indulását nem a születési helyükhöz viszonyítja, hanem ahhoz, amit biztosítani tudunk számukra.

Ez az újraelosztás kérdése. A világ vagyona megérdemli az újraelosztást – és nem csak azért, hogy megfosztjuk a hatalmunktól azokat az arrogáns bolondokat, akik mindannyiunkat egy 8 milliárdos villanyautó-halmazba sodornak. A gazdagság úgy jön létre, hogy a költségeket másokra hárítjuk, akár rabszolgamunkával, börtönmunkával, bérrabszolgasággal, vagy azzal, hogy egy sebezhető szigetországot megfosztunk erőforrásaitól, vagy arra kényszerítjük a jövő generációit, hogy egy 5 fokos világgal kelljen megbirkózniuk. Ezért ez a pénz, ez a nyereség azoké, akik megfizetik az árát.

Megújuló családok

A bizonytalanság, az uralmi rendszer, amely a rendőrállamot az utcáról a fejünkbe hívja. A lakosságot könnyű irányítani, amikor a hajléktalanság fenyeget, amikor a minimálbér nem elég a megélhetéshez, és amikor a gazdagság vár azokra, akik a közösséget feláldozzák a személyes ambíciókért. Mindez tökéletes egy olyan gazdasági kizsákmányolási rendszer számára, amely olcsó munkaerőt követel. A munkásosztályok egymás ellen küzdenek, hogy saját ügyességük és vállalkozó kedvük anyagi és ideológiai morzsáin kaparásszanak, miközben az elit másodpercekből lakmározik, gratulálva az osztozkodás és hódítás végtelen hatékonyságához.

Rendben, tehát nem akarnak osztozni. De mi lenne, ha kevesebb ember harcolna ezekért a morzsákért? Mi lenne, ha az emberek kisebb, megújuló családokat választanának? Ez veszélyezteti az olcsó munkaerő folyamatosságát, és az ehhez a munkaerőhöz való hozzáférést. Tiltakozásként ez azt mondja: nem férhettek hozzá a kezekhez, akiket nem etettek; a testünk nem végtelenül pótolható; az én gyerekeim nem fogják táplálni a profitotokat. Ha azt akarjátok, hogy hozzáférjetek hozzánk – és a növekedés során mindig többünkhöz akartok majd hozzáférni -, akkor jobb, ha rendesen megfizetsz minket, és biztonságos környezetet teremtesz számunkra, hogy felnevelhessük a gyermekeinket. Ha a vállalatok kihasználják a természeti környezetünket, hogy profitot termeljenek, miért ne tartozhatna az egészséges környezet biztosítása a dolgozóik számára a feladatuk közé? Ha a munkaerőre támaszkodnak, miért ne védhetnék meg ezt a munkaerőt?

A növekedés mellett mindig több munkaerőre lesz szükség.* A kisebb családok létrehozása az ellenállás olyan cselekedete, amelyet még a legelesettebb állampolgárok is megtehetnek, amennyiben hozzáférnek a születésszabályozáshoz (nem kétséges, hogy az ilyen politikákat előbb-utóbb világszerte meg fogják szüntetni).

Sokkal többet tehetünk egymásért, mint amennyit teszünk. És meg is kell tennünk, mielőtt az emberi jogok eróziója és eltörlése megfoszt minket mozgósítási képességünktől. Az elmúlt évben az a két “fejlett” nemzet, amely állampolgárnak nevez engem, megtámadta a testi önrendelkezéshez való jogomat, a fogamzásgátláshoz való jogomat, a tiltakozáshoz való jogomat, a tiszta vízhez való jogomat, a bíróságon való igazmondáshoz való jogomat. Egy kiváltságos demográfiai csoporthoz tartozom, a második helyen állok a hetero, fehér férfi után. A legkiszolgáltatottabb szomszédaim mindkét nemzetben szörnyű, közvetlen támadásokat szenvedtek el a létezéshez és a segítséghez való alapvető joguk ellen.

A világ nem biztonságos hely senki számára az éghajlati válság miatt – de az éghajlati válság a hatalomra és a pénzre mindenek felett áhítozó kevesek veszélyes arroganciája és tudatlansága. Még ők sem tudják külsőleg számon kérni a bolygó felborulásának költségeit. Ők lesznek azonban az utolsók, akik a forró leheletet a nyakukon fogják érezni.

Hagyjuk, hogy gyermekeink a pokolba szülessenek, vagy visszavesszük az Édent?

Forrás: Planet: Critical | RACHEL DONALD


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.