Egyre több a tudatos, környezetvédő légiutas

Egyre több légiutas dönt úgy, hogy a lehető legkisebb szén-dioxid-szennyezést okozva szeretne utazni. A MyClimate nevű svájci alapítvány jelentése szerint az idei első félévben megnégyszereződött az ilyen információkért folyamodó turisták száma.

Egyre több repülőtársaságnál létezik már ún. szén-dioxid-kompenzációs, vagyis carbon offset program, mellyel az utasok a foglaláskor döntenek arról, hogy hozzá akarnak-e járulni egy hitelesített klímavédelmi projekthez egy bizonyos mennyiségű széndioxid-kibocsátás csökkentésével.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint egy repülő átlagos szén-dioxid-kibocsátása 285 gramm utasonként és kilométerenként, míg egy vonat esetében csak 14 gramm. Skandináviában például emiatt egyre többen választják a vasutat.

Közép-Európában a www.ouroffset.com internetcímen található Nonprofit vállalkozás állítja ki a szén-dioxid kiegyenlítésre vonatkozó igazolásokat és vezeti az ezzel kapcsolatos nemzetközi nyilvántartásokat. Magyarországon a vele kapcsolatban álló szervezeteknél (BB Leading Solutions, BOCS Alapítvány) lehet igényelni a repülőutak, és más egyéb területekre vonatkozó kompenzációkat, például a személyes, a weboldal, vagy egy vállalkozás karbonlábnyomának önkéntes kiegyenlítését.

Egyre több a tudatos, környezetvédő légiutas | ClimeNews - HírportálA rendszer tudományosan megalapozott, és komoly számításokkal alátámasztott szén-dioxid kibocsátás csökkentést, és vagy elkerülést már megvalósított, nemzetközi projektekből származó hiteles, úgynevezett karbonegységekkel működik. Ezeknek az egységeknek a felhasználásával egyidőben állítják ki a felhasználó nevére szóló igazolást (karbonkreditet), amit megvásárolva megvalósul a "szennyező fizet" elv és támogatottá válik a szén-dioxid kibocsátást csökkentő, és vagy elkerülő projekt, újabb és újabb hasonló, a légkört nem károsító beruházások létrehozását is támogatva. A rendszer összehasonlíthatatlanul jobb mint a karbonadó, melynek összege bekerül az állami költségvetésbe és onnan ki tudja hová?

A kompenzálni akart karbonlábnyom meghatározásához bárki, ingyenesen használhatja az alábbi kalkulátort, mely az adatok megadását követően, jegyzőkönyv elkészítéséhez is használható pdf dokumentumot is küld a megadott email címre.

Rampasek László
Forrás: Euronews

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.