Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában?

Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában? A népességnövekedés szerepe a növekvő szén-dioxid-kibocsátás három évtizede alatt.

Hányszor hallotta már ennek az állításnak valamelyik változatát: “a népességnövekedés nem jelent problémát az éghajlatváltozás szempontjából, mert a népesség növekszik a szegény országokban, amelyek hozzájárulása a globális kibocsátáshoz elhanyagolható”? Úgy ismételgetik, mint egy mantrát, megnyugtató szavakat, amelyek elűzik a gondolkodást. De egy állítást nem az igazolja, hogy hányszor ismételgetik, hanem az, hogy milyen bizonyítékok támasztják alá. Egy új tanulmányban elemeztük az elmúlt három évtized szén-dioxid-kibocsátási és demográfiai adatait, és bizonyítékot találtunk egy egészen más állítás mellett.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos vitákban uralkodó narratíva azt állítja, hogy a népességnövekedés kezelése nem releváns az éghajlatváltozás mérséklése szempontjából. A népesség csak a legszegényebb országokban növekszik, amelyek hozzájárulása a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz elhanyagolható, míg a legnagyobb hozzájárulás a gazdag országokból származik, ahol a népesség már nem növekszik (legalábbis ezt állítják). A népességnövekedésről beszélni tehát veszélyes figyelemelterelés lenne az éghajlatváltozás “valódi okáról”: a gazdag országok túlzott fogyasztásáról. Ebből arra következtetnek, hogy a gazdagok túlzott fogyasztásának kezelése elegendő lenne az éghajlatváltozás sikeres kezeléséhez.

Ennek a narratívának az a feltevés az alapja, hogy a világ szépen felosztható gazdagokra és szegényekre. Bár ez a nézet elterjedt, elavult, és nem tükrözi a mai valóságot. Amint az 1. ábra mutatja, ha az egy főre jutó jövedelmet nézzük, a világ országai egy kontinuumot alkotnak. A legtöbbjük sem nem nagyon szegény, sem nem nagyon gazdag, hanem valahol a kettő között helyezkedik el.

Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában?1. ábra. A várható élettartam és a jövedelem grafikonja a világ országaiban, 2018. A körök arányosak a népesség nagyságával. Forrás: Gapminder.

A gazdasági elemzők körében elterjedt és hasznos kategorizálás a Világbank által az országok négy jövedelmi csoportba sorolása: magas jövedelműek, felső-közepes jövedelműek, alsó-közepes jövedelműek és alacsony jövedelműek. Amint a 2. ábrán látható, a magas jövedelműek csoportjába nemcsak a nyugati, hanem az arab országok (amelyek közül néhány a leggazdagabbak közé tartozik), Japán, Dél-Korea és számos más ázsiai és latin-amerikai ország is tartozik. A felső-közepes csoportba nemcsak Kína, hanem Oroszország, Mexikó és Latin-Amerika legtöbb országa, valamint Európa és Afrika több országa is tartozik. Afrikát általában szegény kontinensnek tekintik, de valójában igen változatos, hiszen itt található a világ alacsony jövedelmű országainak többsége, de sok ország a két középső csoportban, valamint néhány kis ország a magas jövedelműek csoportjában (pl. Seychelle-szigetek).

Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában?2. ábra. A világ országai a Világbank 2019-től négy jövedelemalapú csoportra való felosztása szerint: alacsony jövedelműek (<1035 USD folyó évi átlagos GNI/fő), alacsonyabb-közepes jövedelműek (1036-4045 USD), magasabb-közepes jövedelműek (4046-12 535 USD) és magas jövedelműek (>12 535 USD). Forrás: Tamburino, Cafaro és Bravo, An Analysis of Three Decades of Increasing Carbon Emissions (.PDF).

A nemzeti jövedelemről és a vagyonról alkotott részletesebb és naprakészebb kép birtokában tehát hogyan állja meg a helyét az a közkeletű hipotézis, hogy a népességnek nincs jelentősége a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából? Rosszul, mint kiderült, amint arról a Sustainability című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányunkban, az “An Analysis of Three Decades of Increasing Carbon Emissions: A P-tényező súlya“.

A bizonyítékok

A kibocsátási adatokat vizsgálva igaz, hogy az alacsony jövedelműek hozzájárulása a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz* elhanyagolható: évente mindössze 0,6% (az elmúlt három évtized átlaga; lásd az 1. táblázatot). De a népesség nem csak a legszegényebb országokban növekszik. Gyorsan növekszik a két középső csoportban is, ahol a világ népességének nagy többsége él (76%). Az az érv, hogy “a szegény országok népességnövekedése nem aggasztó, mert a szegény emberek nem befolyásolják jelentősen a szén-dioxid-kibocsátást”, nem érvényes ezekre a középső országokra: az ő szén-dioxid-kibocsátásuk jelentős! Valójában a felső-középső csoport bocsátja ki jelenleg a legtöbb szén-dioxidot minden csoport közül: A globális összmennyiség 51%-át. A két középső csoport együttesen a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 64%-át adja, ami a teljes kibocsátás majdnem kétharmada. Ráadásul a két középső csoport az a csoport, amelyik jelenleg a legnagyobb mértékben növeli a kibocsátását, mind összességében, mind egy főre vetítve. A felső középső csoport valóban a legnagyobb mértékben járul hozzá a globális kibocsátás növekedéséhez (lásd a 2. táblázatot).

Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában?1. táblázat. Szén-dioxid-kibocsátás 2019-ben nemzeti jövedelmi csoportonként. Forrás: Tamburino, Cafaro és Bravo, An Analysis of Three Decades of Increasing Carbon Emissions. *Megjegyzés: az adatok az EN.ATM.CO2E.KT, a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből és a cementgyártásból származó szén-dioxid-kibocsátás Világbank-kódjára vonatkoznak. Tartalmazzák a szilárd, folyékony és gáznemű tüzelőanyagok fogyasztása és a gázfáklyázás során keletkező szén-dioxidot. Nem tartalmazzák a földhasználat megváltozása miatti szén-dioxid-kibocsátást.

A magas jövedelműek csoportjában a népesség szintén növekszik, annak ellenére, hogy van néhány gazdag ország, ahol a népesség száma stabil vagy enyhén csökken, mint például Japánban. A növekedés okai világszerte eltérőek: egyes esetekben a demográfiai lendület (sok fiatal, akik várhatóan gyermeket fognak szülni) és a bevándorlás, más esetekben a demográfiai lendület és a magas termékenység kombinációja. A közkeletű közhellyel ellentétben, miszerint csak a szegényeknek van sok gyermekük, a termékenység nemcsak az alacsony jövedelműek csoportjában, hanem az alsó-középosztálybeli országok többségében és a felső-középosztálybeli országok mintegy felében is a helyettesítési ráta felett van. Figyelemre méltó, hogy a felső-középső csoportba tartozó valamennyi afrikai országban magas a termékenység, köztük három országban a termékenységi ráta meghaladja a 3 gyermeket, egy országban pedig az egy nőre jutó termékenységi ráta meghaladja a 4 gyermeket. Meglepő módon van néhány gazdag ország is, ahol a termékenységi ráta meghaladja a helyettesítési rátát: Kuvait, Izrael, Omán, Panama és Szaúd-Arábia.

Az okoktól függetlenül a népesség mind a négy jövedelmi csoportban növekszik, bár eltérő ütemben. Vizsgálati időszakunkban (1992-2019) a népességnövekedés a magas jövedelműek csoportjában 18,5% és az alacsony jövedelműek csoportjában 110,2% között mozgott.

Vajon ez a népességnövekedés fontos szerepet játszott az üvegházhatású gázok kibocsátásának közelmúltbeli növekedésében? Az IPCC értékelő jelentései többször is “igen”-nel válaszoltak, és a népességnövekedést és a gazdasági növekedést jelölték meg az éghajlatváltozás két fő hajtóerejeként. Tanulmányunk megerősítette ezt a megállapítást az 1992 és 2019 közötti időszakra vonatkozóan. Összehasonlítottuk az egy főre jutó kibocsátás változásának, a népességváltozásnak és ezek kölcsönhatásának hozzájárulását az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes változásához (a módszerekért lásd az forrás hivatkozást). Az így kapott hozzájárulásokat mind a négy országcsoportra vonatkozóan a 2. táblázat mutatja.

Veszélyes figyelemelterelés vagy elefánt a szobában?2. táblázat. A népességváltozás, az egy főre jutó kibocsátás változásának és a kettő kölcsönhatásának hozzájárulása a szén-dioxid összkibocsátásának változásához 1992 és 2019 között. Az egyes országcsoportok esetében a hozzájárulások CO2 millió tonnában (Mt) vannak feltüntetve.

Az egy főre jutó kibocsátás növekedése csak a felső-középső jövedelmi csoportban volt a CO2 összkibocsátás növekedésének legfontosabb mozgatórugója, a teljes növekedés 63,6%-át tette ki. Még ebben a csoportban is jelentős tényező volt a népességnövekedés, amely a teljes növekedés 18,8%-át tette ki. Az összes többi csoport esetében a népességnövekedés fontosabb tényező volt a teljes kibocsátás növekedésében, mint az egy főre jutó kibocsátás növekedése.

A magas jövedelműek csoportjának esete különösen árulkodó. Ezek az országok a világ népességének mintegy 16%-át képviselik, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 35%-áért felelősek. Az egy főre jutó kibocsátásuk a legmagasabb, és csökkenteniük kell azt. Jó hír: már megtették! Az elmúlt három évtizedben a legtöbb gazdag ország csökkentette az egy főre jutó kibocsátását, és a magas jövedelműek csoportjában átlagosan csökkent az egy főre jutó kibocsátás (lásd a 3. ábra első részét).

Rossz hír: ezek az országok nem tudták csökkenteni összkibocsátásukat, amely a vizsgált időszakban nőtt, bár sokkal kisebb mértékben, mint a középső csoportokban. Ez azt jelzi, hogy még ha a magas jövedelmű országokban a népességnövekedés a többi csoporthoz képest alacsony is volt, elegendő volt ahhoz, hogy az egy főre jutó kibocsátás csökkenésének hatását semmissé tegye. Nemcsak a népességnövekedés volt felelős az összkibocsátás teljes növekedéséért, hanem az elmaradt csökkenésért is, amely az elmúlt három évtizedben az egy főre jutó kibocsátás csökkentésének köszönhetően bekövetkezhetett volna. A 3. ábra összefoglalja az 1992 és 2019 közötti változásokat a teljes és az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátásban és a népességben, a négy jövedelmi csoportra és a világ egészére vonatkozóan.

Szén-dioxid-kibocsátás 1992-ben és 2019-ben, mind a négy jövedelmi csoportra és a világ egészére vonatkozóan3. ábra. Szén-dioxid-kibocsátás 1992-ben és 2019-ben, mind a négy jövedelmi csoportra és a világ egészére vonatkozóan. Az x tengely az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátást mutatja tonnában/fő; az y tengely a népességet mutatja milliárd emberben. A téglalapok területe tehát az 1992-es (zöld téglalapok) és a 2019-es (átlátszó, szaggatott téglalapok) teljes szén-dioxid-kibocsátást jelöli. Forrás: Tamburino, Cafaro és Bravo, An Analysis of Three Decades of Increasing Carbon Emissions.

Szembenézni a valósággal

A népességnövekedés tehát minden országcsoportban, különösen a magas jövedelműek csoportjában az éghajlatváltozás egyik fő hajtóerejévé válik. Több mint veszélyes figyelemelterelés, úgy tűnik, ez az elefánt a szobában, amellyel a politikusok nem hajlandók foglalkozni.

Sajnos nem csak a népességnövekedésnek az éghajlatváltozás egyik mozgatórugójaként való elismerésétől vonakodnak, hanem számos országban aktív erőfeszítések is történnek az ellenkező irányba. Az alacsony termékenységű országok, amelyek a demográfiai stabilizáció vagy csökkenés felé haladnak, ahelyett, hogy felvállalnák ezeket a trendeket, gyakran megpróbálják növelni népességüket születéspárti vagy magas bevándorlási politikával. Ez történik például Kínában, amely nemrégiben vezette be a “háromgyermekes” politikát, valamint a gazdagabb országokban, ahol a demográfiai stabilizáció jellemzően problémaként jelenik meg.

Paradox módon ugyanezen országok közül sokan kijelentik, hogy technológiai változtatások vagy fogyasztáscsökkentés révén csökkenteni kívánják a szén-dioxid-kibocsátást. De az egy főre jutó hatások csökkentése és a népesség növekedése egyidejűleg olyan, mintha nappal vásznat szőnének, éjszaka pedig kibontanák azt. Ahogy a bölcs Penelope is tudta, egy ilyen folyamat soha nem vezet kész szövéshez – vagy, hogy a metaforát elhagyjuk, a kibocsátás tényleges csökkentéséhez. Sőt, a kibocsátás növekedését kockáztatja, ami a gazdag országokban az elmúlt három évtizedben meg is történt. Megengedhetjük-e magunknak, hogy a következő három évtizedben ez ismét megtörténjen?

Penelopé és a kérők, John William Waterhouse. Aberdeen Városi Tanács Levéltára, Galéria és Múzeumi Gyűjtemény4. ábra. Penelopé és a kérők, John William Waterhouse. Aberdeen Városi Tanács Levéltára, Galéria és Múzeumi Gyűjtemény. Forrás: public domain, wiki commons.

Lucia Tamburino és Philip Cafaro
Forrás: The Overpopulation Project


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.