Európai cégek vették át az illegálisan kiirtott tajgai fákat

Három Budapest méretű területen pusztította ki egy orosz cég a tajga erdőségét, hogy aztán az EU-s szabályok ellenére európai áruházakba kerüljön a törvényellenesen kitermelt faanyag.

Európai cégek vették át az illegálisan kiirtott tajgai fákat | ClimeNews

Egy friss jelentés szerint több mint 100 ezer tonna faanyag érkezhetett Európába, Oroszország legnagyobb illegális fakitermelési botrányában. Az Earthsight-jelentéséből kiderül, hogy a BM Group hogyan irtotta a tajga védett területeinek erdejeit, amelyek olyan állatoknak adnak otthont, mint a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz.

A konszernt vezető Alekszander Pudovkinnak bíróság előtt kell felelnie, amiért a vád szerint vesztegetéssel és korrupt alkukkal egyengette a cégbirodalma útját.

 

A gyenge EU-s szabályok tették lehetővé

Az ügyészség szerint a fakitermelő vállalat 600 ezer köbméter fát termelt ki illegálisan, az ebből előállított piackész nyersanyag ára mintegy 870 millió euróra, azaz nagyjából 300 milliárd forintra rúg.

Európai cégek vették át az illegálisan kiirtott tajgai fákat | ClimeNewsFavágás és feldolgozás Omskban, Oroszországban. Fotó: Szergej Malgavko / Tass

Az illegális fabiznisz azután sem állt le, hogy nyilvánosságra került a botrány, egyfelől az EU-s szabályok gyenge számonkérhetősége, másfelől az erdők védelmére létrejött PEFC súlyos mulasztásai miatt. Az Európai Unióban egyébként jelenleg is vita van róla, hogy hogyan lehetne Európa szerepét csökkenteni a globális erdőirtásban.

Az Earthsight-jelentés szerint az importszabályok és az ordító szabálytalanságok ellenére 100 000 tonna illegálisan kitermelt faanyag mégis valahogy Európába került. A tajgai erdőirtásért felelős BM Group vezérének a bukása előtt Oroszország legmagasabb köreiben voltak barátai, és bár most vesztegetésért kell bíróság elé állnia, a fűrészmalmai nem álltak le.

A habarovszki határterületről például 2015 óta 30 millió euró értékű faanyag érkezett Európába, közte olyan sokak által keresett alapanyagok, mint az orosz vörösfenyő.

Tudtak a botrányról, mégis vették az illegálisan kitermelt faanyagot

A BM Groupot vezető Alekszander Pudovkin végül nem az illegális kitermelés miatt került a hatóságok látókörébe, hanem mert megvesztegetett egy moszkvai tisztviselőt, hogy állami támogatásokhoz jusson, valamint nyomott áron jutott kitermelési koncessziókhoz egy közeli barátjától, aki korábban a habarovszki régió helyettes tartományi minisztere volt.

Európai cégek vették át az illegálisan kiirtott tajgai fákat | ClimeNewsPudovkin a 2018. évi Keleti Gazdasági Fórumon.
Fotó: Jevgenyij Egorov / Roscongress Alapítvány / forumvostok.ru

A jelentés szerint a BM Group egy nagyjából három Budapestnyi területen irtott ki vagy tett tönkre szűz erdőségeket. Ez az európai beszállítókat láthatólag nem zavarta, mivel jóval azután is, hogy az orosz titkosszolgálat razziát tartott a BM Group irodáiban, és nyilvánosságra kerültek a visszaélések, tovább vették az illegálisan kitermelt orosz fát.

Forrás: Szabad Európa

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.