Ez az emberiség bölcsője

Amikor Masai Mara/Serengetit természetvédelmi területté nyilvánították, körülbelül 10 000 maszáj ember és 60 000 marha él a területen. Továbbá a maszájok nagyon hagyományos életmódot éltek.

Ma már több mint 150 000 maszáj ember és közel egymillió marhafej van. Infrastruktúrájú városok felpörögtek, igénylik az áramot, utakat, autókat, néhányan gazdálkodást kezdtek. Hatalmas mennyiségű tűzifára van szükség minden nap, ami erdőirtáshoz vezet. A túl legelés is nagy probléma. Ez környezeti romláshoz és emberi/ vadon élő konfliktushoz vezet.
Tehát a természettel harmóniában élő és vadon élő maszáj kijelentését egy csipetnyi sóval kell venni, mivel ez most “lehetetlen” a nagy népesség miatt.
A probléma gyökere az egyre nagyobb népesség és az életmódváltás. A szarvasmarhaállomány exponenciálisan növekszik az emberi populációval.

Jane Goodall a Population Matters (A népesedés számít) c. brit szervezet éves találkozóján mondott rövid beszéde

A probléma súlyosbítása érdekében Tanzániában minden föld a kormány tulajdonában van. Ezért van az, hogy alig van költség vagy probléma bármilyen infrastrukturális projekt megépítésével, például autópályák, vasutak vagy hatalmas gátak, mint a Selousban. A kormány azt tehet, amit akar, és ezt a múltban is megtette.
Nem támogatom a kilakoltatást minden utálatosságával, de az egész probléma nem olyan egyszerű, mint amilyennek kinéz, vagy ábrázolják. De ha a status quo továbbra is fennáll, a terület elpusztul a vadvilág számára. Sajnos ez vagy az egyik vagy a másik.
Sajnos, úgy tűnik, senki sem foglalkozik az emberi népesség csökkentésével, hála a politikának…
(Tájékoztatásul, Masai Mara/Serengeti az egyetlen olyan helyek egyike a Földön, ahol a trópusi vadvilág még mindig él a természetben, és ez az emberiség bölcsője, és a világ 8. csodájának is szavazták.)

Forrás: Kyagera Ivan – Nairobi

Tanzániában a maszájok harcolnak a kilakoltatás ellen az állami természetvédelmi terület miatt.

Ez az emberiség bölcsője | ClimeNewsMaszáj lány és kecskék Tanzániában [Peter Greste/Al Jazeera]

A maszájok számára a föld ősi érték, amely pásztoréletmódjuk alapját képezi, de az államnak más tervei vannak.

Dar-es-Salaam, Tanzánia – A tanzániai kormány és az őslakos maszáj pásztorok között egyre nő a feszültség, miután június 10-én rendőrök és a Serengeti Nemzeti Park keleti szélén, a Ngorongoro körzetben lévő Ololosokwani faluban összecsapott a rendőrség és a lakosok.

Egyes kormányzati források szerint a harc azután tört ki, hogy a helyiek mozgósítottak és megpróbálták megállítani a vadőröket, akik rendőrökkel érkeztek a faluba, hogy kijelöljenek egy körülbelül 1500 négyzetkilométeres területet – a vita tárgyát képező területet.

A térség egyik emberi jogi aktivistája által rögzített videoklipben több idős falubeli elmondta, hogy a rendőrök éles tárgyakkal támadtak rájuk, másokat pedig éles lövedékkel lőttek meg. Végtagjaikon és fejükön sérüléseket mutattak. Az aktivisták szerint legalább 31 ember súlyosan megsérült, és több százan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

“Egy gyűlésen találtak ránk, és elkezdtek lövöldözni ránk, mint a vadállatokra” – mondta az incidensben megsérült egyik idős ember. “A teheneinket mentünk legeltetni, amikor útközben rendőrökkel találkoztunk, akik éles lövedékekkel támadtak ránk” – mondta egy másik idős falubeli.

A legutóbbi összecsapás újabb aggodalmakat keltett a kormány azon tervével kapcsolatban, hogy a Ngorongoro természetvédelmi területen élő legalább 150 000 maszájt az ország más részeire telepíti ki.

A hatóságok azt állítják, hogy a terület létfontosságú a gnúk szaporodásához és a Serengetibe való vándorláshoz, valamint a nemzeti park kulcsfontosságú vízforrása. A kormány szerint a Ngorongoro, az UNESCO Világörökség része, ahol a vadvilág és a félnomád maszáj pásztorok egyedülálló módon élnek együtt. A túlnépesedett emberek és jószágaik a környezet romlásához vezet.

Bár az ország történelmileg megengedte a nomádoknak, hogy a parkokon belül éljenek, az utóbbi évtizedekben a népességük – és a jószágaik is – jelentősen megnőtt.

Eközben a helyiek és az aktivisták szerint a kormány biztosítani akarja, hogy a területet kizárólag trófeavadászatra használja egy luxus vadász- és szafari-vállalat. Az Otterlo Business Corporation vadászutakat szervez az Egyesült Arab Emírségek királyi családja és vendégeik számára, akik egy külön erre a célra épített ngorongorói leszállópályára repülnek.

A maszájok számára a föld ősi érték, amely pásztoréletmódjuk alapját képezi, és hatalmas kulturális jelentőséggel bír. Kilakoltatásukra még akkor is sor kerül, amikor a kelet-afrikai bíróság előtt folyamatban van egy ügy az észak-tanzániai Arushában.

“A kormány és a maszájok közötti vita a törvény és a rend durva semmibevételével jár” – mondta Joseph Oleshangay, egy maszáj ügyvéd és emberi jogi aktivista az Al Jazeerának. “A kormány nem foglalkozik a természetvédelemmel. A természetvédelmet csak ürügyként használja fel az ott élők kiszorítására”.

Hamis jelentések

A helyi média beszámolói szerint a tanzániai kormány először 1993-ban adott koncessziót a maszáj földek egy részére az OBC-nek. Cserébe az állam állítólag dollármilliókat kapott a biztonsági ügynökségek finanszírozására.

A lakosok szerint a feszültségek azóta is bugyborékolnak a felszín alatt.

Nyolc évvel ezelőtt Jakaya Kikwete akkori elnök a Twitteren tagadta, hogy terveznék a maszájok elűzését ősi földjeikről. Ezt követően világszerte felháborodtak, és több mint kétmillióan írták alá a kilakoltatás ellen tiltakozó petíciót.

2017-ben azonban több mint 180 tanyát gyújtottak fel a hatóságok, amikor megpróbálták kitelepíteni az őslakosokat a területről.

Idén júniusban a jelentések szerint legalább 20 embert letartóztattak és elzárva tartottak, míg több száz másik falubeli és közösségi vezető a jelentések szerint a rendőrség letartóztatásától való félelmükben a szomszédos falvakba vagy a határon túlra, Kenyába menekült.

Az Al Jazeera nem tudta függetlenül ellenőrizni a területről származó információkat, mivel a kormány cenzúrázza a médiabeszámolókat, és büntetéssel fenyegeti azokat, akik szerinte elferdítik a helyszínen zajló eseményeket.

Míg a hatóságok kitartanak amellett, hogy nincsenek sebesültek, aktivisták és Emmanuel Ole Shangai ngorongorói törvényhozó a médiának azt mondták, hogy az áldozatokat vagy a határon túli kenyai kórházban kezelik, vagy otthonukban, mert félnek a helyi kórházakba menni, mert félnek a letartóztatástól.

Június 10-én Kassim Majaliwa miniszterelnök azt mondta a parlamentnek, hogy a térségben nem volt összecsapás. Elmondta, hogy kormánya figyelemmel kíséri a közösségi médiában az erőszakról megosztott hamis híreket, és megígérte, hogy fellép azok ellen, akik félrevezetik a közvéleményt.

“Néhányan elkezdtek videókat készíteni azokkal, akiknek nem tetszett, hogy vadőröket látnak a falujukban” – mondta Majaliwa. “Az igazság az, hogy nem volt olyan csoport, sem rendőrök, sem falusiak, akik ártani akartak volna a másik csoportnak. Ők csak falusiak voltak, akik színlelt támadást rendeztek”.

Tulia Ackson, a parlament elnöke arra kérte a kormányt, hogy lépjen fel azok ellen, akik “félrevezetik” a közvéleményt, kezdve azzal a személlyel, aki rögzítette és terjesztette a rendőrök és a falusiak közötti összecsapást bemutató videót.

‘Mélységesen aggasztó’

A növekvő feszültségek frusztrációhoz vezettek a maszájok körében.

Márciusban a közösségi médiában elterjedt egy levél, amelyről azt hitték, hogy a helyi önkormányzattól származik. A levélben utasítást küldtek a ngorongorói tisztviselőknek, hogy a COVID-19 segélyalapból több mint 80 000 dollárt, amelyet eredetileg a terület állami iskoláinak szántak, csoportosítsanak át az egyik áttelepítési helyszínre, a Ngorongorótól 600 km-re délre fekvő Handeni körzetbe.

A maszájok azonban nem szívesen költöznek a közösség áttelepített tagjainak szánt 162 000 hektár (400 000 hold) földre – Handenibe -, mivel Ngorongoro az egyetlen otthonuk, amelyet valaha ismertek.

Aktivisták és civil társadalmi csoportok szerint a kormánynak a földterületre vonatkozó terveiben figyelembe kell vennie a maszájok kitelepítését.

Az Emberi és Népi Jogok Afrikai Bizottsága máris határozottan elítélte az esetet, és felszólította a kormányt, hogy állítsa le a folyamatos kilakoltatást, és indítson független vizsgálatot.

Június 15-én az ENSZ különleges előadói aggodalmukat fejezték ki a maszájok ősi földjeikről való kilakoltatása során alkalmazott túlzott erőszak miatt.

“Mélységes aggodalommal tölt el bennünket a tanzániai biztonsági erők által június 10-én alkalmazott éles lőszerek és könnygáz használatáról szóló jelentések” – áll a jelentésben.

Miközben a pásztorok ellenállnak a kilakoltatásnak, a helyi aktivisták szerint a kormány megpróbálja megnehezíteni az életüket a területen. Állításuk szerint korlátozták a termesztést, valamint megtagadták a hozzáférést más alapvető szükségletekhez, például a vízhez és az áramhoz.

Áprilisban a Ngorongoro területéről származó maszájok ezrei levélben fordultak a brit és az amerikai kormányhoz, valamint az Európai Unióhoz, és sürgették a beavatkozást.

“Szülőföldünk több mint 70%-át természetvédelmi és befektetési okokból vették el” – áll a levélben. “Felhívjuk az emberi jogi szervezeteket, a médiát és más állampolgárokat, akiknek fontosak az őslakosok emberi jogai, hogy osszák meg velünk a helyzetünket, és gyakoroljanak nyomást a tanzániai kormányra, hogy tartsa tiszteletben az állampolgárok és különösen az őslakosok jogait.

“Mindenkinél jobban képesek vagyunk környezetünk megőrzésére és gondozására, és ezt már oly régóta bizonyítottuk” – tette hozzá a levél.

FORRÁS: Al Jazeera munkatársai


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.