Leonardo DiCaprio – Forrongó Jég | Ice on Fire

A Forrongó jégben az Oscar-díjas színész Leonardo DiCaprio produceri feladatokat vállalt George DiCaprio és Mathew Schmid közreműködésével, és ő a narrátora a filmnek. A rendező Leila Conners, sok hasonló témájú dokumentumfilm rendezője.

A “vizuálisan lenyűgöző” dokumentumfilm arra keresi a választ, hogy vissza tudjuk-e fordítani a klímaváltozást. Bemutat néhány lehetséges utat, ahogy csökkenteni lehetne a szén-dioxid-kibocsátást az atmoszférába, hogy enyhítsük a globális felmelegedést. Végre beszél a szén-dioxid kibocsátás kiegyenlítésére szolgáló karbonkreditről is.

A kérdés, amire a film válaszokat keres, hogy vajon időben vagyunk-e még, és hogy egyáltalán megvan-e a kreativitásunk, találékonyságunk és technológiánk, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt?

Az elmúlt 250 év alatt a történelem legnagyobb tudományos kísérletét vezényeltük le. 1,4 billió tonna szenet juttattunk a légkörbe az ipari forradalom kezdete óta. Ez pedig megváltoztatta az általunk ismert Földet, különösen a sarkvidékeket. Nemrég felfedeztük, hogyan távolítsuk el a szenet a légkörből, ezzel esélyt kapva, hogy visszafordítsuk a folyamatot. Ami az emberi történelem példa nélküli teljesítménye lenne.

Ezekkel a gondolatokkal indítja a produkciót.

A film biztatóan mozgósít arra is, hogy változtassunk. Ne borzongjunk bele a következmények ismeretétől, és pláne azoktól akik a mai napig tagadják a klímaváltozást, az okait, vagy a következményeit, levéve a fókuszt a hatékony megoldások elterjesztéséről.

Azok az emberek, akik úgymond “jobban tudják”, Leonardo DiCaprio szerint is ez az emberiség elleni bűnt követnek el. A hágai Nemzetközi Bíróságon a helyük az ilyen embereknek. A klímaváltozás tagadói elérték, hogy késleltessék a tetteket és emiatt egy sokkal fenyegetőbb probléma is felbukkant időközben. Nemrégiben a tudósok megnövekedett metángáz mennyiséget mértek a légkörben…

Mi vagyunk az első generáció, aki megtapasztalta a változást, és az utolsó generáció, aki megállíthatja azt. Minden bizonyíték ellenére, továbbra is, soha nem tapasztalt mennyiségben égetjük a fosszilis anyagokat.

Halhattuk a tudósoktól. Elmondták az igazat, valódi kutatások alapján.

Ideje abbahagyni a halogatást! Ideje figyelni! Ideje eszközölni a megoldásokat!

Fogytán az időnk. Olvad a jég. Itt az idő a meghatározó tettekhez.

Nincs más választás. Ezt a pillanatot még megragadhatjuk.

Ragadjuk hát meg! Rajtunk áll, minden egyes emberen, hogy megmentsük csodás kék bolygónkat a következő generációknak.

Hallhatjuk a film végén.

Leonardo DiCaprio - Forrongó Jég | Ice on Fire | ClimeNewsAkik a film hatására azonnal tenni szeretnének valami nagyon hatásos dolgot, nyúljanak egy kicsit a zsebükbe és egyenlítsék ki a saját karbonlábnyomukat azt, az átlag 5 tonna CO2e-t, ami annak az átlagos következménye, ahogy élnek Magyarországon. Ki van számolva, senki ne agyaljon rajta, hogy miért annyi – az annyi, mert nem sokan tudnak ennél radikálisabbak lenni a klímavédelemben.

Rampasek László

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.