A németországi éghajlati újságírás chartája

A németországi éghajlati újságírói hálózat chartája:

Az éghajlati válság már az életünk minden területét érinti – így az újságírás minden területét is. Az éghajlati újságírás elmagyarázza a válságot, és bemutatja az okokat, következményeket és megoldásokat.

A németországi éghajlati újságírás chartája

 

Az éghajlati válság nem egy téma, hanem – a demokráciához és az emberi jogokhoz hasonlóan – minden téma egyik dimenziója. Az éghajlati újságírás ezért nem korlátozódik egyes eseményekre, és nem történhet kizárólag szűk osztályvezetői és joghatósági határok között.

Az éghajlati újságírás interdiszciplináris módon támaszkodik a társadalom- és természettudományok eredményeire, szem előtt tartja az egyéb ökológiai válságokat, például a fajok kihalását, és a legjobb kutatásokból indul ki. A válság sürgősségére való tekintettel az éghajlati újságírás konstruktív módon mutat rá a megoldásokra, és kritikusan értékeli azokat, hogy elősegítse a megalapozott demokratikus vitát.

Az éghajlati újságírásnak támogató struktúrákra van szüksége. A kiadók és a műsorszolgáltatók több szinten is felelősséggel tartoznak: képzést és oktatást kell biztosítaniuk szerkesztőségük számára, és el kell válniuk a fosszilis tüzelőanyagoktól és az azokkal kapcsolatos reklámoktól.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség háborúkat és konfliktusokat gerjeszt. Az éghajlati újságírás ezt átláthatóvá teszi, és utakat mutat a globális éghajlati igazságosság felé. Rávilágít a társadalmi egyenlőtlenségek okaira és az éghajlati válság hatásaira a származás, a vagyon, a nemek és más demográfiai jellemzők mentén.

A rövid távú gazdasági érdekek veszélyeztetik az emberiség és a természet közép- és hosszú távú érdekeit. Az éghajlati újságírás elkerüli a “hamis egyensúlyt”, és leleplezi az egyének, vállalatok és szervezetek kitérő és megtévesztő taktikáit.

Az éghajlati válságot az ember okozza. A globális felmelegedés korlátozásához azonnal alapvető változtatásokra van szükség életmódunkban és üzleti tevékenységünkben. A globális észak történelmi felelősséget visel az éghajlati válságért a gyarmatosítás és gazdaságának növekedési paradigmája miatt. A klímaújságírás elismeri ezt, és szembesíti a felelősöket azzal, hogy visszafordíthatatlan katasztrófába sodorják a világot, ha nem cselekszenek határozottan az elkövetkező években.

Az éghajlati újságírás világossá teszi, hogy az éghajlati válság a demokráciát és az alapvető jogokat is fenyegeti. A 2015-ös párizsi klímaegyezmény és a német szövetségi alkotmánybíróság 2021-es “éghajlatvédelmi döntése” vezérelvek és védőkorlátok az éghajlati újságírás számára. A német szövetségi államok sajtótörvényeivel és az alkotmánnyal együtt ez kötelez bennünket a klímaújságírásra.

Ennek fényében a klímaújságírás – a nyilvánosság felvilágosításával – hozzájárul egy egyértelmű etikai és ökológiai célhoz: a bolygón élő valamennyi élőlény életalapjának megőrzéséhez.

2022. április
Forrás: Netzwerk Klimajournalismus


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.