A futball a klímaválság kereszttüzében

A klímaválság sújtja a futballt – a globális játéknak azonban van ideje cselekedni. A sport reményeket kínál millióknak. Most vezető szerepet játszhat a radikális lépések megtételében, azért hogy egy szén-dioxid semleges világot teremtsünk.

A futball a klímaválság kereszttüzében | ClimeNews - Hírportál„Mind a nyolc Bajnokok Ligája negyeddöntőst karanténba került Lisszabonban – jó hír a futball szén-dioxid
kibocsátása számára.” Fotó: Alex Livesey – Danehouse / Getty Images

Mint minden más 2020-ban, az európai futballszezon is szokatlan volt. Három hónappal késett a Bajnokok Ligája vasárnapi döntője, a hagyományos csúcspont. Mind a nyolc negyeddöntős karanténba került Lisszabonban. A szokásos két meccses hazai és idegenbeli mérkőzések egy kísérteties, üres és semleges stadionban lejátszott mérkőzésre csökkentek. Még a Bayern München 8-2-es barcelonai kizsigerelésének nagy kaliberű játékát is üressé és bizarrá tették ezzel.

Mégis, hasonlóan a világ elzárásának szélesebb körű hatásaihoz, ez is jó hír volt a futball szén-dioxid kibocsátásának szempontjából.

Tavaly a World Land Trust becslése szerint csak a Bajnokok Ligája döntője csaknem 10 000 tonna szén-dioxidot eredményezett. A tömegek hiányában a becslések szerint az idei 3000 tonna alatt lesz.

Az UEFA azt ígéri, hogy 2021-re minden visszatér a normális kerékvágásba, és ki ne vágyhatna a tömegek és az elektromos energiák visszatérésére? De a klímaválság akkor is velünk lesz.

Mindenesetre nincs visszatérés a normális kerékvágásba. A futball nagyon hamar megérzi a klímavészhelyzet hatásait. A nagyon forró időjárás problémát jelent majd a nézők és a játékosok számára egyaránt. A túlmelegedés élettana összetett, de ha egyszer a klíma elkezdi elérni a 35C-fokot, és Ön focizik, az mind a kettő rossz hír. A memória, a kéz-szem koordinációja és a koncentráció mind szenvedni kezd, majd hő-görcsök, hőkimerülés és hőguta következik be. A következő évtizedekben sokkal több ilyen nap lesz a globális futball naptárban. A mediterrán szezon előtti edzés fiziológiailag veszélyessé válik.
A füves és a műfüves játék a globális déli területek nagy részén elviselhetetlenné válik.

Észak-Európában az extrém időjárási események növekvő száma szintén megzavarja a játékot. 2015-ben a Desmond vihart kísérő szakadó eső elárasztotta a Carlisle United stadionját a Brunton Parkban és a klub hét hétre kiszorult a stadionból, amely jelentős anyagi költségekkel is járt. Számíthatunk még több ilyenre.

A térképészeti technológiát az éghajlatváltozás modelljeivel kombinálva láthatjuk, hogy 2050-re a Werder Bremen Weserstadionja és a bordeaux-i Matmut Atlantique stadion évente el lesz árasztva. 2050-re Angliában a bajnokságok 92 football csapatából, 23 számíthat stadionjaik részleges vagy teljes éves elárasztására: négy a Premier League-ben, négy a bajnokságban, nyolc az első ligában és hét a második ligában – beleértve a Grimsby Town Blundell Parkját is, amely az új Északi-tenger szintje alá fog kerülni. Hasonló sors várja a folyótorkolati és tengerparti stadionokat mindenütt.

Ha a futball világa csökkenti a legrosszabbat ezekből a kockázatokból, akkor minden más résztvevőhöz hasonlóan meg kell tennie a szén-dioxid zéró károsanyag kibocsátási szint elérését és lehetőleg a következő évtizedben. Hogy nézhet ez ki? Először is, mivel a legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a futball kibocsátásának 70%-a a nézők utazásaiból származik, és továbbra is tömegekre vágyunk – amely nélkül az egész előadás kopár – ezeket minimalizálni és ellensúlyozni (karbonsemlegesíteni) kell. Az UEFA ebbe az irányba indult el és elkötelezte magát amellett, hogy erdőfelújítási projektekbe történő befektetésekkel saját költségvetéséből ellensúlyozza az Euro 2020 Európa Bajnokság – amelyet most elhalasztottak a következő évre – légi közlekedésből származó kibocsátásait. Az UEFA-nak ki kell terjesztenie a programot a jövő évi Bajnokok Ligájára is – és az ilyen gyakorlatoknak egyszerűen minden kereskedelmi futball eseményen szokásossá kell válniuk.

Másodszor, a futballnak fel kell függesztenie a szénhidrogének szponzorálását. A Bajnokok Ligája utolsó szakaszát különösen átitatták a fosszilis tüzelőanyag szponzorációk, a Gazprom támogatta az UEFA-t, az Emirates légitársaság támogatta a Lyont, a PSG Katar tulajdonában van (és a Qatar Airways, a Bayern München partnere). Harmadszor, minden futballszövetségnek, műsorszolgáltatónak, szponzornak és klubnak el kell köteleznie magát a szén-dioxid-mentes gyakorlat mellett 2030-ig, átvéve a vezetést az ágazat legjobbjaitól: a Forest Green Rovers ENSZ tanúsítvánnyal rendelkezik, szén-dioxid kibocsátása zéró, vegán ételek, új fa stadion és 100% -ban megújuló energia felhasználás jellemzi; a Bundesligában sok klub tömegesen csökkenti a hulladék mennyiségét, napelemeket telepít és támogatja a tömegközlekedést.

Az önérdek és az erény egyszer átfedhetik egymást. A labdarúgásnak megvannak a maga okai a szén-dioxid zéró szintre lépésre, de erőfeszítései csak töredékei annak, amit együttesen kell tennünk. Katalitikus potenciálja azonban óriási. Kevés emberi gyakorlat kínál olyan rendkívül nagy, globális és társadalmilag sokszínű választóterületet, mint azok, akik fociznak és nézik a focit. Ha a szén-dioxid mentes világot a futballvilág elsődleges fontosságú prioritásává tennék, hatalmas mértékben és jól láthatóan hozzájárulna ahhoz, hogy ez minden politika józan ész diktálta prioritásává váljon.

Aztán felmerül a remény kérdése, amely nélkül nem lehetséges az éghajlatváltozás politikája. Kevés a remény. De a futball az utcától a stadionokig reményt kelt: hogy semmi ok nem veszik el, amíg a játéknak tényleg nincs vége; egy olyan múlt, amely csodálatos gyógyulásokról és kezdeményezésekről számol be nekünk; arról hogy az embereknek együttesen van szíve és esze, ha eljön az ideje, hogy ezt megvalósítsa. Ez egy értékes kulturális kincs, amelyet a világ iránti bizalomban bent kell tartani. Ha a futball készen áll arra, hogy radikális változásokat hajtson végre az éghajlatváltozás területén, akkor képes lehet őket jóhiszeműen felajánlani az emberiség számára. És akkor soha nem lehet tudni.

David Goldblatt a The Age Of Football (A Football Kora): A globális játék a huszonegyedik században (Macmillan) írója. Ez a cikk a Rapid Transit Alliance legújabb, az Óra elleni játék: globális, sport, éghajlatváltozás és a gyors változás esete című pamfletje alapján íródott.

Forrás: The Guardian | David Goldblatt
Fordította: Rasid Shaid

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.