Klímacsúcs Dohában

November 26-én veszi kezdetét az ENSZ klímakonferenciája Dohában. A minden év végén megrendezett csúcs célja továbbra is az, hogy megszülessen egy globális megállapodás az éghajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben. A WWF reméli, hogy érdemi előrelépés történik majd a konferencián, azonban az eddigi évek tapasztalatai nem kecsegtetnek sok reménnyel.

Klímacsúcs Dohában | ClimeNews - Hírportál

A klímaváltozás hatásai egyre erőteljesebben érzékelhetők bolygónkon. A Föld népességének egyik fele a hatalmas árvizek, cunamik és hurrikánok hatásaitól szenved, másoknak pedig éppen a könyörtelen aszály jelent mindennapos küzdelmet az életért. Ezeket a jelenségeket látva egyre sürgősebb egy globális érvényű megállapodás megszületése, amelynek segítségével csökkenthető lenne a károsanyag kibocsátás.

Klímacsúcs Dohában | ClimeNews - HírportálUtoljára 2009-ben került valóban fókuszba a globális kibocsátás csökkentét témája, az akkori csúcson mindenki azt várta, hogy végre megszületik egy jogilag is kötelező érvényű megállapodás, így a legmagasabb szintről érkeztek az országok képviselői. Hatalmas csalódás volt mikor kiderült, hogy az állam- és kormányfők nem jutottak érdemi döntésre a kérdésekben.

Alapvetően három fő probléma vár megoldásra. Az első az országok kibocsátás-csökkentési vállalásai és a klímakatasztrófa elkerüléséhez szükséges vállalások között tátongó szakadék. A második a finanszírozás kérdése, melyről ugyan a korábbi években született megállapodás, a gyakorlatban azonban még nem történt meg a szükséges források mozgósítása. A harmadik pedig a legsérülékenyebb területek védelme, amely magában foglalja e területek lakóinak túlélését, így egyben szociális kérdés is.

További probléma ezeken felül, hogy a kiotói jegyzőkönyv második periódusára szóló  egyezmény aláírását már előre megtagadták olyan meghatározó országok, mint például Kanada és Oroszország.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy melyek azok a legfontosabb kérdések, amelyeket meg kell oldani Dohában:

” A globális kibocsátásoknak legkésőbb 2015-ben tetőzniük kell ahhoz, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásai végérvényesen elszabaduljanak.

” A nagykibocsátóknak biztosítaniuk kell a zökkenőmentes átmenetet a kiotói jegyzőkönyv második periódusába, megfelelően ambiciózus célkitűzéseket vállalva, valamint hasonló célkitűzéseket kell elérni azoknál az országoknál is, akik nem tagjai a jegyzőkönyvnek.

” A fejlődő országoknak saját, nemzeti cselekvési terveket kell létrehozniuk annak érdekében, hogy a rájuk jogosan jutó arányban hozzájáruljanak a kibocsátások csökkentéséhez. Mindebben a fejlődő országoknak aktívan támogatni kell a fejlődőket.

” Meg kell hozni a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy fel tudjunk készülni a klímaváltozás hatásaira, különösen a sérülékeny területeken, ahol a károk és veszteségek kompenzálását biztosítani kell az érintettek számára.

” Meg kell állítani az erdőirtást, valamint az erdők degradálódását, melyhez létre kell hozni egy pénzügyi alapot is.

” A korábbi években létrehozott zöld klíma alapot a fejlődőknek 2013-tól fel kell tölteniük forrásokkal, hogy azt a lehető leghamarabb folyósítani lehessen a fejlődők számára a kibocsátások csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. A fejlődők vállalása szerint 2020-ig, évi 100 milliárd dollárt biztosítanak az alapba.

“Doha legfontosabb feladata az, hogy végre valóban lefektessük egy igazságos és ambiciózus, jogilag is kötelező nemzetközi klíma megállapodás alapjait Bár a megállapodásnak már évekkel ezelőtt meg kellett volna születnie, mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy legkésőbb 2015-ben valóban aláírják az országok, ezzel adva esélyt bolygónk jövőjének.” – mondta Ahsbahs Krisztina a WWF Magyarország Éghajlatváltozási és energetikai projektvezetője.

A klímacsúcsról folyamatosan frissülő információkat a WWF International itt közöl.

Forrás: wwf.hu

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.