Első a népességrobbanás visszafordítása

A megoldások közt első a népességrobbanás visszafordítása a fogamzásgátlás emberi jogának (ENSZ, 1968) érvényesítésével – az ökológiai lábnyom megalkotójának új könyvében.

Első a népességrobbanás visszafordítása | ClimeNews - Hírportál

Európában sajnos még a mozgalmakban is blokkolják a témát a népességfogyás-pánikolók, szaporodás-erőltetők, szex-tiltók, fogamzásgátlás-tiltók, a nőelnyomók, a pszichés blokkjaik miatt a témáról tanulni is képtelen tudatlanok stb. Európa a legnagyobb donor a szegény világ felé, de az évente százmilliárd euróból csak ezrelékek jutnak családtervezésre a pusztítóan elmaradott közgondolkodás és politika miatt.

Mathis Wackernagel: Ökológiai lábnyom

Első a népességrobbanás visszafordítása | ClimeNews - Hírportál4. fejezet: Egyetlen bolygónk – Ökológiai határok – és aztán?
1. A világnépesség csökkentése
A globális népességnövekedés csökkenthető és végső soron vissza is fordítható. Tartozunk ezzel a gyermekeinknek. Az ökológiai előnyök lassan jelentkeznek, de idővel jelentősen felhalmozódnak. A kisebb családokból származó társadalmi előnyök viszont gyorsan jelentkeznek, a gyermekeink kilátásainak javulása kézzel fogható. A kisebb családok ösztönzése egyet jelent azzal, hogy a nőknek ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket biztosítjuk, amely a férfiak kiváltsága volt évtizedek, sőt évszázadok óta. Ennek csak előnye van. Az emberi népesség csökkentése egyaránt vonatkozik az iparosodott és a vidéki régiókra, a világ minden táján. Azt jelenti, hogy egyenlő jogokat biztosítunk a nőknek, támogatjuk a nők oktatáshoz és munkához való hozzáférését, és a biztonságos családtervezési módszerek elérhetőségét a férfiak és nők számára. (A valóság még mindig az, hogy a fejlődő országoknak bilaterális programok keretében küldött nemzetközi támogatásnak csak kevesebb mint 1%-át adják családtervezésre.)

Néhány plusz év tanulásnak és mikrohitelnek is számos pozitív hatása van. Minél kevesebb gyerek van egy családban, annál nagyobb az esélye, hogy tanultabbak és egészségesebbek. Továbbá csökken az erőszak kockázata. Azokban a társadalmakban, amelyekben nagy a fiatalok, főként fiatal férfiak aránya, viszonylag nagy az erőszakos konfliktusok és háborúk valószínűsége. Ha a fiatal nőket kizárják a közéletből, vagy pénzügyi érdekből eladják feleségnek idősebb férfiaknak, az sok fiatal férfit is hátrányosan érint. Könnyen keserűvé és frusztrálttá válnak. A frusztrált fiatalokat pedig könnyű rávenni a rombolásra. A fejlesztésekről döntő politikusok szem elől tévesztik a nőkbe invesztált támogatások valódi súlyát, amikor csupán genderkérdésként kezelik a női egyenjogúságot. A legalacsonyabb GDP-vel rendelkező országok számára az egyik legkifizetődőbb és tartósan jótékony hatású stratégia a fejlődés felgyorsítására az, ha a demográfiai trendek megfordítására fókuszálunk, és a karbonsemleges energiaforrásokhoz való hozzáférést támogatjuk, továbbá a kisbirtokos gazdák mezőgazdasági termelékenységét segítjük.

Röviden összefoglalva, a nőkbe fektetett támogatás nem csak a nők egyenjogúságát segíti, hanem az egész társadalom javát szolgálja.

Simonyi, Gyula I.
BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.