Aggasztó jelenség hat Magyarország időjárására

Aggasztó jelenség hat Magyarország időjárására, Juhász Árpád geológus szerint a nagy légtömegek vándorlási irányának változása okozhatja a szélsőséges időjárást.

Aggasztó jelenség hat Magyarország időjárására | ClimeNews - Hírportál | Fotó: Getty Images

Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas légáramlások, ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja, és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben tapasztalt szélsőséges időjárásnak is. Szokatlan forróság tombolt egy hete az Ibériai-félszigeten, Spanyolországban 37 °C-ot is mértek, a hőhullám Portugáliát is elérte, a sarkvidéken Oroszország területén pedig 31 °C-ot mértek.

Aggasztó jelenség hat Magyarország időjárására | ClimeNews - Hírportál | Fotó: Getty ImagesEközben Kelet-Európában még 20 °C-ot sem mutattak a hőmérők – hangzott el az M1 aktuális csatornán. Az elmúlt hetekben tapasztalható szélsőséges időjárás kapcsán a műsorban Juhász Árpád geológus azt mondta, nagyon valószínű, hogy ezeket a jelenségeket már a klímaváltozás okozza. Magyarázata szerint óriási légtömegek mozgása okozza a hirtelen meleget vagy a hideget, melyhez nem kell mindig szélvihar, szépen beszivárog az ország fölé.

Az utóbbi években egy kicsit megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya. Korábban az határozta meg az éghajlatunkat, időjárásunkat, hogy általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, ami nem jelentett nagy hőmérsékleti különbségeket, hatásai elsősorban a csapadékban jelentkeztek.

Így tűnik el a hideg levegő

– Most úgy tűnik, hogy ezeknek a szélességi körök mentén terjedő légtömegeknek egy kicsit jelentéktelenebbé vált a szerepük, és függőleges irányban, tehát a hosszúságú körök mentén történnek a hatalmas, nagy légáramlások. Tehát elindul az északi sarkkör környékéről egy nagyon hideg légtömeg, délről jön a meleg fölfelé, és ez a kettő nem frontálisan ütközik, hanem az egyik a másik alá vagy fölé kerül, attól függően, honnan nézzük. Így lehetséges az például, hogy a hideg levegőt eltüntetik azok a légáramlatok, melyek délről jönnek – szemléltette a geológus.

Úgy gondolja, ez az oka annak, hogy Oroszországban a sarkkör környékén 31 °C-ot mértek, és ez a magyarázata annak, hogy a hozzánk érkező hideg légtömegek, melyek a mélyebb rétegekben jönnek, hihetetlen gyorsan le tudják hűteni a levegőt.

– Azt, hogy a függőleges körök mentén alakul ki a dominancia a légtömegek mozgásában, nagy valószínűséggel írhatjuk a globális felmelegedés rovására, és csökken azoknak a nyugat-keleti szélrendszereknek szerepe, melyek korábban annyira dominánsak voltak – mondta. Kérdésre válaszolva kifejtette, korábban is voltak rendhagyó hidegek, melegek, ezeknek a gyakorisága jelezheti, hogy a jövőben erre többször lehet számítani.

Forrás: MTI | Femina