Tudtad, hogy Afrika népszaporulatának van a legnagyobb környezetterhelése?

A számok nem hazudnak. Az IPAT formula a teljes környezetterhelést (I) a népesség (P), a fogyasztás (A), és a hatékonyság (T) szorzataként adja meg. Ugyan nem jelzi, hogy igazából a fogyasztás és a hatékonyság is a népesség függvénye (a népességnövekedés kényszerfogyasztást eredményez, és a népességnövekmény ellátása miatt annyival kevesebb erőforrás jut a technológiai fejlesztésekre), de legalább rámutat a népesedés ökológiai szerepére.

Tudtad, hogy Afrika népszaporulatának van a legnagyobb környezetterhelése? | ClimeNews

Ha utánaszámolunk, rájövünk, hogy a legnépesebb országnak van a legnagyobb környezetterhelése (ami nagyobb, mint az USA-é és az EU-é együttvéve), és hogy az afrikai népszaporulat messze a legnagyobb extra környezetterhelést jelenti. Ebben a tekintetben Kína a második, és az éves extra környezetterhelése akkora, mint az USA-é és az EU-é együttvéve. A fejlett országok egy főre jutó ökolábnyoma ráadásul évtizedek óta csökken, a fogyasztás növekedése ellenére. Ezzel szemben a fejlődő országok egy főre jutó ökolábnyoma kitartóan növekszik.

Egyeseket talán kellemetlenül érint, hogy nem a csúnya túlfogyasztó nyugati civilizáció az ökológiai túlterhelés legnagyobb okozója, hanem a túlnépesedés. De nem kell aggódnia, mert a nyugati világ jelentős része is súlyosan túlnépesedett, és a továbbra is a világ leggazdagabb 20%-ának felelőssége, hogy megállítsa, és csökkenésbe fordítsa a globális népességnövekedést. Ugyanis nekik van rá pénzük – az élelmiszersegélyek mellett néha a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítására is lehet adakozni. Nem kell sokat, mert úgyis messze ez a leghatékonyabb segélyezési mód, ami akár 120-szor többet ér, mint a többi.

Mindehhez hozzájön, hogy az indiaiak, afrikaiak és a többi szegény milliárdok is úgy szeretnének élni, mint a nyugatiak, és a nyomorukat hosszútávon adottnak venni embertelenség. A fogyasztásra fókuszálóknak be kell látniuk, hogy a világ szegényebbik 80%-a nem erkölcsi tartásból fogyaszt kevesebbet, hanem nyomorog, és nekik ez nem jó. A szegények milliárdjai többet akarnának fogyasztani (jogosan), és kevesebb gyereket akarnak (főleg a nők). Túl sokan vagyunk és túl sokáig kezeltük tabuként a témát, mindenféle ostoba pszichés blokk miatt, amit a több ezer éves birodalmi kultúra, vagy épp a marxizmus plántált bele az elmékbe. Pedig már a honvédelem és a termelés sem az emberek számától függ. Nem a mennyiség számít, hanem a minőség!

Ha a bűnbakkeresés helyett tényleg azt szeretnéd, hogy csökkenjen az egy főre jutó fogyasztás, akkor a vádaskodás és bűntudatkeltés helyett egyszerűen a terjeszd a minimalizmus eszméjét, vagy a Kisherceg életstratégiát. De azért ne felejtsük el a karbonsemlegesítést, és a fogamzásgátlás emberi jogának támogatását, mert anélkül mit sem érnek az egyéb környezetvédelmi törekvéseink. Ezek ugyanis pozitív gondolatokat társítanak a fogyasztás-csökkentéshez, ezáltal nem ellenállást szülnek, hanem fogékonyságot.

Források:
http://data.footprintnetwork.org/#/
https://www.worldometers.info/world-population/africa-population/
https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=US-CN-IN-ZG-EG-LY-TN-DZ-MA-EU
https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=US-CN-IN-ZG-EG-LY-TN-DZ-MA-EU
https://www.footprintnetwork.org/content/uploads/2019/05/WWF_GFN_EU_Overshoot_Day_report.pdf
http://data.footprintnetwork.org/#/analyzeTrends?type=EFCpc&cn=2000

Kántor Sztella Nóra