Az emberi komédia utolsó felvonása

Történetünkben nincs semmi újdonság. Az alkalmatlan és korrupt vezető égbekiáltó hazugságai és ostobaságai. A képtelenség a költséges, végtelen háborúk leállítására és a hadseregre fordított gigantikus kiadások megfékezésére. Az ostromlott lakosság kifosztása a gazdagok által. Az ökoszisztéma pusztulása. Az egykor hatékony infrastruktúra hanyatlása és elhagyása.

Az emberi komédia utolsó felvonása

A működő államot fenntartó intézmények összeomlása az oktatástól a diplomáciáig. A világ már látott ilyet. Ez a civilizáció végének ismerős betegsége. Eleinte komoran szórakoztató, még a növekvő szenvedés közepette is. De a végén senki sem fog nevetni.

Az emberi természet nem változik. A megszokott és ciklikus mintákat követi. Igen, ezúttal, amikor mi elbukunk, az egész bolygó velünk fog menni. De addig is bolondok és szélhámosok fognak megbabonázni minket. Az olyan demagógok, mint Donald Trump és Boris Johnson, a pozitív pszichológusok és az olyan Candide-szerű előrejelzők, mint Steven Pinker, mi mások, mint sarlatánok, akik azt állítják, hogy az előttünk álló tragédia nem valós? Mik azok a technokraták és tudósok, akik azt állítják, hogy az oktatás és a nyugati civilizáció képes racionális lényekké változtatni minket, nem pedig sámánok? Mik azok a vállalati titánok, akik a természeti világot pusztító fegyver-, vegyi-, fosszilis üzemanyag- és állattenyésztési iparból keresik a vagyonukat, nem más, mint emberáldozatot követelő főpapok?

Van egy emberi történet. Új ruhába öltözve és új eszközöket használva, végtelenül újra és újra átéljük. Ha még mindig olvasnánk filozófiát, irodalmat, történelmet, költészetet és teológiát, nem lepődnénk meg azon, hogy a kapzsiság, a hedonizmus és az önteltség könnyedén legyőzte az empátiát és az értelmet. De mivel nem így teszünk, mivel naponta órákat töltünk azzal, hogy az elektronikus képernyőkön keresztül dopamin-fröccsöket kapunk, azt hisszük, hogy egyedülállóak vagyunk az emberi létezésben. Képtelenek vagyunk belátni, hogy azokat az éghajlati viszonyokat, amelyek lehetővé tették a civilizációk virágzását az elmúlt 10 000 évben, hamarosan felváltja a túlélésért folytatott vad küzdelem.

Az emberek a 4,5 milliárd évből körülbelül 200 000 éve lakják a bolygót. E 200 000 év nagy részében az ember nem változtatta meg radikálisan az ökoszisztémát. A körülbelül két és fél évszázaddal ezelőtt kezdődött ipari forradalom során azonban az emberek fosszilis tüzelőanyagokat termeltek ki, megcsapolva a szén és kőolaj formájában tárolt százmillió évnyi napfényt. A fosszilis tüzelőanyagokból származó energia páratlan gazdagságot és katonai fölényt biztosított a bolygó iparosodott északi részének, amely hatalmát arra használta fel, hogy leigázza a Föld többi részének nagy részét, hogy olcsón kitermelje az erőforrásokat és visszaéljen az olcsó munkaerővel. Az emberi népesség gyorsan 7 milliárd fölé emelkedett. A levegő, a víz és a jég súlyosan leromlott a támadás alatt, ahogy a bolygó egyik éghajlatról a másikra vált, egy olyan éghajlatra, amely többé már nem lesz vendégszerető az emberi lakhatás számára.

Az egyetlen egzisztenciális kérdés már csak az, hogy hogyan fogjuk kivárni a finálét. De ha feltesszük ezt a kérdést, azzal szembeszállunk a kulturális reménymániával, a kollektív önámítás utáni vágyakozással. Ha a valóság komor, akkor száműzzük. Lehetetlen forgatókönyveket találsz ki az elkerülhetetlen megváltásról. Ez megmagyarázza, hogyan jutottunk oda, ahol most vagyunk.

A legtöbb klímaaktivista és demokrácia-aktivista úgy tekint magára, mint a szélesebb fogyasztói kultúra, mint a remény eladásának üzletére. Szerintük remény nélkül az emberek kétségbeesnének. Az emberek nem állnának ellen a fenyegető katasztrófának. Természetesen ennek az ellenkezője igaz. A remény, vagy inkább a hamis remény, fokozza a kétségbeesést és a letargiát. Infantilizálja a lakosságot. A szén-dioxid-kibocsátás tovább emelkedhet, a sarki jégsapkák tovább olvadhatnak, a terméshozamok tovább csökkenhetnek, a világ erdei tovább éghetnek, a tengerparti városok továbbra is elsüllyedhetnek az emelkedő tengerek alatt, és az aszályok továbbra is eltörölhetik a termőföldeket, de a remény messiásai biztosítanak minket arról, hogy a végén minden rendben lesz. Csakhogy nem így lesz. Nem leszünk képesek alkalmazkodni. Azok, akik azt a hamis reményt adják el, hogy alkalmazkodni tudunk, ugyanolyan önámítók, mint azok, akik a globális felmelegedést hoaxnak bélyegzik. És legalábbis tudat alatt sokan tudják ezt.

Minél tovább tagadjuk nyilvánosan az előttünk álló sivár valóságot, és minél tovább birkózunk meg titokban az egzisztenciális rettegéssel és fájdalommal, annál inkább megnyomorít a kétségbeesés. Ez a skizofrén lét az érzelmi bántalmazás egy formája. Egy uralkodó kultúra kényszeríti ránk, amely nem engedi, hogy kimondjuk ezt a tragikus igazságot. Ez a cenzúra arra kényszerít bennünket, hogy magányosan küzdjünk a valósággal, aláásva az észleléseinkbe és ítéleteinkbe vetett bizalmunkat.

Andrea Dworkin az Egy bántalmazott feleség túléli című esszéjében a tartós bántalmazás hatásairól azt írta, hogy “az ember elméje lassan, idővel ezer darabra törik, szilánkosra törik. Az elme lassan elmerül a káoszban és a kétségbeesésben, összetörten és alig élve eltemetik az elszigeteltség áthatolhatatlan méhében. Ez az elszigeteltség annyira abszolút, annyira gyilkos, annyira morbid, annyira rosszindulatú és felemésztő, hogy az ember életében nincs más, csak ez, ez. Az embert teljesen beborítja a magány, amelyet egyetlen földrengés sem tudna megmozdítani.”

Majd így folytatta: “Mi a valóság?”, majd így válaszolt.

A nő, aki bántalmazott feleség volt, és megmenekült, tudja a választ: a valóság az, amikor valami történik veled, és te tudod, és ki tudod mondani, és amikor kimondod, mások megértik, hogy mire gondolsz, és hisznek neked. Ez a valóság, és a bántalmazott feleség, aki egyedül van bezárva egy vele megtörténő rémálomba, elvesztette azt, és nem találja sehol.

A Földhöz képest egyikünk sem él már túl sokáig. A kozmosz számára efemeronok vagyunk. A mi kis életünk egy pillanatra felvillan, aztán elsötétül. Semmi igazán fontosat nem lehet elérni egyetlen élet alatt. Valami nálunk nagyobb dologért kell dolgoznunk. Teljes életet kell élnünk, ahogy Dworkin tette, azáltal, hogy bátorságot veszünk magunkhoz, hogy szembenézzünk az emberi állapot ridegségével, és követeljük az igazságosságot, nem azért, mert az megvalósul, hiszen tökéletes formájában soha nem fog megvalósulni, hanem mert ez határoz meg minket, mint különálló és érző egyéneket. Az igazságosságért nem lehet elvontan harcolni. Az elnyomottak nevében a hatalommal – amely szinte mindig a fehér, férfi patriarchátusba ágyazódik – való konkrét szembeszállásban kell megalapozni. Ez a dac és a polgári engedetlenség tartós cselekedeteit jelenti, amelyek lezárják a városi utakat, repülőtereket és csővezetékeket. A vállalati kapitalizmust és az imperializmust, amelyek az ökológiai katasztrófát okozták, el kell pusztítani, vagy ezek az erők megölnek minket egy példátlan globális népirtásban.

“Az éghajlati igazságosságért folytatott küzdelem a történelmi és jelenlegi igazságtalanságok és egy fenyegető katasztrófa kereszteződésében zajló küzdelem, amely, ha hagyjuk, hogy ellenőrizetlenül kibontakozzon, minden igazságtalanság anyjának bizonyul” – írja Wen Stephenson. “Mert a most kibontakozó katasztrófa nemcsak a már elnyomottak szenvedését fogja súlyosbítani (sőt, már most is súlyosbítja), hanem a jelenlegi és a jövő nemzedékek számára a gazdasági stabilitás és a társadalmi igazságosság minden reményét kizárhatja. Akkor miért nem jelenik meg az “éghajlati igazságosság” kifejezés az éghajlatváltozásról szóló amerikai beszélgetésekben? Ebben a kérdésben a klímavédelmi harc középpontjában egy feszültség lappang: a feszültség a “főáramú” klímamozgalom (amelyet nagyrészt fehér, jól finanszírozott és Washingtonra összpontosító zöld civil szervezetek uralnak) és azok – leggyakrabban színesbőrűek – között, akik évtizedek óta küzdenek a társadalmi és környezeti igazságosságért.”

A cselekvésben megalapozott ellenállás a saját létjogosultsága. Ez a katarzis. Közösségbe hoz minket másokkal, akik úgy birkóznak meg a sötétséggel, hogy megnevezik azt, de nem hajlandók alávetni magukat neki. És az ellenállásnak ebben a cselekedetében érzelmi teljességre, valódi reményre, sőt eufóriára, ha nem is végső győzelemre lelünk.

“Az a bizonyosság, hogy nincs megváltás, a megváltás egyik formája, valójában maga a megváltás” – írta E. M. Cioran. “Innen kiindulva megszervezhetjük saját életünket, valamint felépíthetünk egy történelemfilozófiát: a megoldhatatlant mint megoldást, mint egyetlen kiutat”.

Ahogy a nagy inkvizítor rámutatott a Karamazov testvérek-ben, azok, akik rendelkeznek az érzelmi és intellektuális erővel, hogy szembenézzenek azzal, ami előttük áll, mindig kisebbségben lesznek. Van egy zsibbasztó kényelem, amely azzal jár, hogy az erkölcsi autonómiát feladjuk a megalázó szolgalelkűségért és engedelmességért, és ez a kényelem különösen vonzó a válságban.

“Kétségtelen, hogy a jövőben is lesznek szabad társadalmak, ahogyan a múltban is voltak” – írja John Gray filozófus a “Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals” című könyvében. “De ezek ritkák lesznek, és az anarchia és a zsarnokság változatai lesznek a normák. A zsarnokok által kielégített szükségletek ugyanolyan valósak, mint azok, amelyekre a szabadság válaszol; néha még sürgetőbbek is. A zsarnokok biztonságot ígérnek – és felszabadulást a mindennapi lét unalmából. Az biztos, hogy ez csak egy zavaros fantázia. A zsarnokság szürke igazsága a várakozással töltött élet. A zsarnokság örök romantikája azonban abból fakad, hogy olyan életet ígér az alattvalóknak, amely érdekesebb, mint amit ők maguk kitalálhatnak. Bármivé is válnak, a zsarnokságok a levertek fesztiváljaként kezdődnek. Lehet, hogy a diktátorok a káosz hátán kerülnek hatalomra, de kimondatlan ígéretük az, hogy feloldják alattvalóik unalmát.”

Pedig a lakosságnak legfeljebb 3-5%-a kell ahhoz, hogy megkérdőjelezze a despota hatalmát. Ez először is a valóság megnevezését és elfogadását jelenti. Ez nem lesz könnyű. Ez azt jelenti, hogy gyászolni kell azt, ami jönni fog, mert biztos, hogy tömeges halál lesz. Ez azt jelenti, hogy cselekedni kell, még ha a vereség biztos is, hogy meghiúsítsuk azokat, akik ki akarnak minket irtani. Az Extinction Rebellion azt tervezi, hogy októberben világszerte elfoglalja és lezárja a nagyvárosok központjait. Ez egy jó kiindulópont. Azzal, hogy szembeszállunk a halál erőivel, megerősítjük az életet.

CHRIS HEDGES és MR. FISH | TRUTHDIG | 2019. szeptember 2.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.