A sok tudatlan embernek reagált Greta Thunberg

Greta Thunberg: Az Asperger-szindrómám a szupererőm

A sok tudatlan embernek reagált Greta Thunberg | ClimeNews - Hírportál

Twitterén reagált a tinédzser klímaaktivista, Greta Thunberg az őt gyalázó beszólásokra, de különösen azokra, melyek autizmusa miatt cikizték.

Amikor a gyűlölőid a külsődet és a másságodat kritizálják, az azt jelenti, hogy már nem tudnak másba belekötni. És akkor tudhatod, hogy nyerni fogsz!

– írta a fiatal lány, aki nemrég érkezett meg New Yorkba.

Asperger-szindrómám van, ami azt jelenti, hogy néha egy kicsit más vagyok, mint az átlag. De a jelenlegi körülményeket tekintve másnak lenni szupererőt jelent. #aspiepower

– folytatta a gondolatmenetet.

Thunberg ezután felidézte, hogy a rendszeres klímatüntetések elkezdése előtt “nem volt energiám, nem voltak barátaim, és nem beszéltem senkivel. Csak ültem otthon az étkezési zavarommal”. Thunberg ezután azt is leírta, hogy nem azért beszél nyilvánosan az autizmusáról, mert e mögé akar “elbújni”, hanem mert “sok tudatlan embert ismerek, akik még mindig betegségként, de legalábbis valami negatív dologként tekintenek az állapotomra.”

Thunberget négy éve diagnosztizálták Aspergerrel. Az Asperger-szindróma az autisztikus zavarok közé tartozik, a tüneteit a negyvenes években írta le először Hans Asperger osztrák gyerekgyógyász.

Sorossal is összehozták a nevét

A 16 éves Thunberg akkor kapott először nemzetközi figyelmet, mikor már hetek óta kiült péntekenként iskola helyett a Riksdag, a svéd parlament elé, és ott tüntetett a globális felmelegedésre hívva fel a figyelmet. A “Friday for future” hashtaggel elindított mozgalom nemcsak Greta szülőhazájában, de hamarosan Belgiumban, Németországban, Dániában is követőkre talált, és nem kellett hozzá pár hónapnál több, hogy globális mozgalommá nőjje ki magát.

Hamar lábra kaptak azok az elméletek, miszerint a fiatal lány és a mozgalom mögött Soros György áll – az elmélet visszhangzói szerint azért, mert Soros, Bill és Melinda Gates, vagy épp a U2 énekese Bono mellett tagja a “One foundation” nevű civil szervezetnek – csakúgy, mint Thunberg egyik segítője, Luisa-Marie Neubauer.

Forrás: Euronews